Wat is het verschil tussen een oppas en een gastouder?

Wat is het verschil tussen een oppas en een gastouder?

Wat is het verschil tussen een oppas en een gastouder?

28 september 2020

Laatste update: 06 oktober 2020

Bij Oppasland hebben zich tienduizenden oppassers en gastouders uit heel Nederland aangesloten. Dat het allemaal lieve, zorgzame mensen zijn die ouders met alle liefde ontzorgen, hebben ze gemeen. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen tussen de twee. Ze hebben beide zo hun voor- en nadelen en vaak is het ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is maar net wat het beste past bij jouw gezin. Wanneer kies je voor een gastouder en wanneer schakel je de hulp in van een oppas?

1. De oppaslocatie

Gastouders werken meestal vanuit huis. Ze hebben (een deel van) hun woning omgetoverd tot mini-kinderopvang, die jaarlijks moet worden gekeurd door de GGD. Hier mogen ze maximaal zes kinderen tegelijk opvangen, die dan als het ware even bij het gezin horen. Vandaar de term ‘gastouder’. Het zal voor jouw kind even wennen zijn aan deze nieuwe locatie, en eventueel aan andere kinderen die worden opgevangen.

Een oppas komt in de meeste gevallen gewoon bij je thuis langs om op de kleintjes te passen. De vertrouwde omgeving kan voor kinderen heel wat spanning wegnemen. Het enige waar ze dus aan zullen moeten wennen, is de nieuwe babysitter. Om alles nog iets minder spannend te maken, kun je een kennismakingsgesprek inplannen. Laat je aanstaande oppas ook eerst eens proefdraaien om erachter te komen of jullie echt een match zijn.

2. Aantoonbare ervaring

Als gastouder heb je van oppassen je werk gemaakt, en daarvoor moet je voldoen aan een hoop criteria. Ook jouw kleinschalige kinderopvang moet door de keuring komen, om er zeker van te zijn dat het om een gezonde locatie gaat. De overheid stelt een aantal strenge eisen aan een gastouder.

Een erkend gastouder:

  • is 18 jaar of ouder;
  • beschikt over een geldig diploma, zoals Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dat heeft vastgesteld;
  • bezit een kinder-EHBO certificaat en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG);
  • staat inschreven in het personenregister kinderopvang;
  • is ingeschreven bij een gastouderbureau met een LRKP-registratie;
  • kent en werkt volgens een pedagogisch beleidsplan;
  • is bekend met het veiligheids- en gezondheidsbeleid van het gastouderbureau;
  • kent de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Oppassers hebben meestal geen professionele achtergrond. Vaak zijn het scholieren of studenten die naast hun school of studie graag een aantal uurtjes oppassen om een zakcentje te verdienen. Maar vergis je niet: er zijn ook genoeg ruim ervaren oppassers te vinden! Ze hebben misschien geen officiële documentatie, maar je kunt als ouder altijd vragen of ze een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan wil vragen. Zo weet je in ieder geval zeker dat hij of zij in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Je kunt bij Oppasland eenvoudig een VOG online aanvragen

3. Afspraken maken

Naast jouw kind heeft een gastouder nog maximaal vijf kinderen om voor te zorgen. Gastouders hebben gestudeerd voor hun vak, dus zullen een vaste manier van werken hebben. Je kunt van tevoren natuurlijk een aantal dingen bespreken, bijvoorbeeld als je kind een moeilijke eter is. Maar huisregels en vaste slaaptijden zal de gastouder zelf al hebben.

Bij een oppas zul je meer te zeggen hebben over hoe hij of zij te werk gaat. Zoals altijd ben jij gewoon degene die bepaalt wanneer het bedtijd is voor je kind. Afspraken over huisregels kun je direct met elkaar maken. Bovendien kun je een oppas vragen om eventueel extra (huishoudelijke) klusjes als koken, schoonmaken enz. te doen. Als ze er toch zijn…

4. Persoonlijke aandacht

Een gastouder heeft maximaal zes kinderen om voor te zorgen. Als ouder kun je daarom niet verwachten dat alle aandacht naar jouw kindje gaat. Voor veel kinderen is de groepssamenstelling geen probleem. Sterker nog: het kan zelfs een voordeel zijn! Jongens en meisjes kunnen op jonge leeftijd al zelfstandiger leren worden en zich op sociaal gebied ontwikkelen door te spelen en om te gaan met andere kinderen. Deze situatie is alleen niet voor ieder kind prettig. Baby’s met verlatingsangst hebben bijvoorbeeld juist extra persoonlijke zorg nodig.

Meer lezen: Verlatingsangst baby: zo ga je ermee om

Van een oppas krijgt jouw kind de volledige aandacht, behalve wanneer er ook op een broertje of zusje wordt gepast. Een babysitter geef je instructies mee over hoe ze voor je kindje moeten zorgen en je vertelt ze precies wat ze nodig hebben.

5. Kosten

Wat kost een oppas eigenlijk? Voor een gastouder zul je vast meer moeten betalen. Dat klopt, maar bij gastouders ben je niet altijd duurder uit. Hun oppastarief ligt tussen de 9,50 en 12 euro per uur. Als ouder heb je wel een financieel voordeel dat je bij een oppas niet hebt. Je hebt namelijk vaak recht op kinderopvangtoeslag.

Oppassers betaal je vaak een lager tarief, ook omdat ze meestal jonger zijn. Ouders zijn niet verplicht het minimumloon te betalen, maar vinden dit toch vaak fijn. Voor kinderen van 15 jaar ligt dit op 3,19 euro. Het minimumloon voor 21 jaar is 10,66 euro. Bedenk wel dat het tarief van een oppas nog kan oplopen als je ze vraagt om extra taken te doen. Wil je dat ze je kind van school halen? Of zou je het fijn vinden als ze stofzuigen wanneer je kindje lekker slaapt? Dan betaal je ze daar natuurlijk extra voor.

Verder lezen: Oppas tarief: wat betaal je de oppas? – 2020 editie

Een fijne oppas of gastouder vinden

Papa’s en mama’s staan voor een moeilijke keuze en kunnen wel wat geruststelling gebruiken. Je wilt koste wat het kost een topoppas vinden. Of dit nu eenmalig of wekelijks is, iemand die net komt kijken of juist met jarenlange ervaring. Ga met onze lieve oppassers en gastouders in gesprek! Spreek jouw wensen uit en doe vooral wat goed voelt. Wat je als ouder ook zoekt, wij bieden altijd een passende oplossing. Inschrijven bij Oppasland is helemaal gratis.

Gratis aanmelden