Verlatingsangst baby: zo ga je ermee om

Verlatingsangst baby: zo ga je ermee om

Verlatingsangst baby: zo ga je ermee om

10 maart 2020

Laatste update: 09 november 2023

De meeste baby’s zijn de eerste paar maanden gezellig voor iedereen en ze willen vaak het liefste de hele dag knuffelen met vreemden. Dit kan helaas plotseling veranderen en dit is verwarrend voor zowel de ouders als voor de oppas. De baby is dan in de fase van verlatingsangst gekomen en wil alleen nog maar bij de moeder en/of vader zijn. Het is soms lastig om te bepalen hoe je hiermee om moet gaan. 

Inhoudsopgave

    Wanneer krijgen baby’s last van verlatingsangst?

    De meeste baby’s ontwikkelen een vorm van verlatingsangst en eenkennigheid als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn.

    Deze fase kom in veel gevallen plotseling, omdat het kind een mentale sprong maakt en zich opeens realiseert dat papa en mama ook zomaar weg kunnen gaan.

    Het lastige is dat het begrip ‘terugkomen’ nog wat vaag is. Een andere bijkomstigheid, is dat baby’s ook eenkennig worden. Ze willen alleen nog maar dicht bij papa en mama zijn, omdat dit fijn en vertrouwd voelt. Een baby kan best angstig worden als er opeens vreemden in de buurt zijn.

    In deze periode zal er veel gehuild worden door de baby. Dit is niet gek, maar juist een enorme stap in de emotionele ontwikkeling van het kind.

    Symptomen verlatingsangst

    Twijfel je of een baby te maken heeft met verlatingsangst? Je kunt het aan de hand van enkele symptomen herkennen:

    • Een plotselinge angst voor bijvoorbeeld opa en oma, terwijl de baby eerder graag wilde knuffelen.
    • De baby verstijfd helemaal als er opeens een vreemde in zijn of haar blikveld komt.
    • Je kind kruipt dicht tegen je aan in de supermarkt en kijkt angstig om zich heen.
    • Doorslapen ging eerder nog goed, maar nu moet je vaak je bed uit om je kind gerust te stellen dat je echt niet weg bent.
    • Je baby huilt veel en hard als je even niet in buurt bent.

    Omgaan met baby verlatingsangst

    Dat het een enorme stap is in de ontwikkeling, betekent dat natuurlijk niet dat het ook makkelijk is om mee om te gaan. Vooral als ouders hun kind willen voorstellen aan de nieuwe oppas, kan dit samengaan met een dramatisch afscheid.

    Gelukkig zijn er wel manieren om dit afscheid voor ouders, baby’s en oppassers zo soepel mogelijk te maken. We kunnen de tranen niet helemaal wegnemen, maar wel tot een minimum beperken.

    De belangrijkste stap die ouders en oppassers kunnen nemen is om het kind rustig te laten wennen aan vreemden. De oppas kan het beste een uur van tevoren bij je thuis komen, zodat het voor de baby niet voelt alsof hij of zij wordt achtergelaten bij een volslagen vreemde.

    Stel de oppas rustig voor, ook al zal dit nog niet begrepen worden door de baby. Het geeft een veilig gevoel als de ouders de oppas introduceren. Dit geeft het kind steeds meer een vertrouwd gevoel. Papa en/of mama zijn erbij, dus alles is veilig!

    Afscheid nemen van het kind

    Natuurlijk zul je het huis uiteindelijk moeten verlaten. Ga ervan uit dat je kind een keeltje zal opzetten, dus bereid je voor. Veel ouders vinden het weggaan lastig, maar het is belangrijk dat ze niet te lang blijven plakken.

    Dit maakt het weggaan alleen maar een lijdensweg en vergroot het gevoel van onveiligheid bij het kind. Belangrijk is wel: sluip nooit weg! Het is voor ouders verleidelijk om stilletjes de kamer uit te gaan, zonder dat het kind dit doorheeft.

    Hiermee wordt echter niets bereikt, omdat de baby dan leert dat zijn ouders zomaar kunnen verdwijnen. Slecht idee. Probeer in plaats daarvan om een goed ritueel te bedenken bij het weggaan. Als ouder kun je het kind uitleggen waarom je weggaat, een knuffel en kus geven en gedag zeggen.

    Een keer zwaaien en gaan

    Vervolgens nog één keer zwaaien en dan weggaan. Op die manier is er een vast ritueel en kan het kind hier geleidelijk aan wennen.

    Als oppas is het daarna belangrijk dat je het kind afleidt. Praat tegen de baby en pak vooral de favoriete knuffel erbij. Doordat de knuffel altijd bij het kind is, geeft dit een veilig gevoel. Het kan maar zo zijn dat het kind de knuffel stevig vastpakt en hier even innig mee gaat knuffelen om zichzelf te kalmeren. Gelukkig voor de oppas, duurt de huilbui gelukkig niet lang en zul je zien dat je snel weer normaal met elkaar kunt omgaan.

    Thuiskomen van de ouders

    Om de verlatingsangst zo snel mogelijk te laten verdwijnen, is het voor ouders belangrijk dat thuiskomen echt altijd een feestje is. Geef het kind alle aandacht als je binnenkomt en geef hem of haar een dikke knuffel. Op deze manier kan het kind leren dat je altijd terugkomt en dat wanneer je terugkomt dit altijd een fijn moment is. Neem hier dus altijd de tijd voor als je binnenkomt.

    Hoe lang duurt verlatingsangst baby?

    Gelukkig voor zowel ouders als oppas, is de verlatingsangst niet voor altijd. Gemiddeld ervaren veel kinderen hun piek in de verlatingsangst tussen de 10 en 18 maanden. Veruit de meeste kinderen hebben er rond hun derde levensjaar geen last meer van, maar natuurlijk kan dit per kind verschillen.

    Sommige kinderen hebben zelfs helemaal geen last van verlatingsangst en anderen zullen tot hun basisschooltijd erg aan hun ouders vastgeklampt blijven. Blijf vooral geduldig en hou vast aan de afgesproken rituelen.

    Op die manier zal het kind op de snelste manier wennen aan het weggaan van de ouders, zodat je zelf op een comfortabele manier naar het werk kunt gaan en de zorg voor het kind in de handen van de oppas of gastouder kan leggen.

    Ben je op zoek naar een gastouder of oppas die ervaring heeft met baby’s? Je vindt ze bij Oppasland. Meld je vandaag nog aan en vind een oppas die bij je past.

    Gratis aanmelden