Opa en oma laten oppassen een goed idee?

Opa en oma laten oppassen een goed idee?

Opa en oma laten oppassen een goed idee?

17 oktober 2017

Laatste update: 08 april 2021

Het komt steeds vaker voor dat opa en oma oppassen op de kinderen. Dit heeft te maken met de hoge kosten van opvang door oppassers, gastouders of gastouderbureaus. Voor sommige ouders is het ook moeilijk om kinderopvang te vinden als ze ook 's avonds of 's nachts werken, wanneer gastouderbureaus gesloten zijn. Bovendien zijn sommige vaders en moeders van mening dat kinderopvang niet goed is voor hun kind. Waarom dan niet als oppas oma of opa vragen?

Oppas oma en opa

Natuurlijk vinden opa en oma het fijn om de kleinkinderen te zien. Grootouders krijgen er energie van! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat ouderen met kleinkinderen een hogere levensverwachting hebben. Dit onderzoek is gebaseerd op 500 grootouders tussen de 70 en 103 jaar. Na het onderzoek konden de onderzoekers concluderen dat grootouders die regelmatig op de kleinkinderen passen zo'n 5 jaar langer leven. Echter zit er een keerzijde aan het oppassen. Zo wordt oppassen voor opa en oma ook gezien als stressvol. Van een keertje oppassen terwijl de ouders een avondje uit gaan verandert het al snel naar regelmatig oppassen, soms niet voor een paar uurtjes maar een hele dag. En hoe makkelijk is het dan om ook gelijk de kinderen warm te laten eten 's avonds? Deze druk wordt grootouders soms te veel, waardoor ze gestrest raken.

Bekijk ook: Wat doet een oppas? Alle taken op een rij

Kinderopvang bevordert de ontwikkeling en bestrijdt achterstanden

Naast de stress die kan ontstaan is er ook een andere reden waarom het niet ideaal is om de grootouders te vragen om op te passen. Zo is het voor kinderen goed om naar kinderopvang te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat kwalitatief goede kinderopvang een middel kan zijn om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen en achterstanden te bestrijden. Zo kan kinderopvang cognitieve en non-cognitieve ontwikkeling stimuleren. Bij cognitieve ontwikkeling kun je denken aan de ontwikkeling van het denken, de waarneming en fantasie. Non-cognitieve ontwikkeling heeft voornamelijk te maken met de mogelijkheid tot het kunnen plannen en het hebben van doorzettingsvermogen en discipline. Bovendien leren kinderen op de kinderopvang ook van andere kinderen. Ze leren van elkaar en leren om te delen. Dit stimuleert de sociale vaardigheden van kinderen.

Grootouders moeten speciaal zijn

Tenslotte is het prettig voor grootouders als de kleinkinderen hen zien als speciaal. Opa en oma zijn ervoor om de kleinkinderen lekker te verwennen en om leuke dingen mee te doen. Wanneer grootouders 'te vaak' oppassen, dan nemen ze de rol aan van opvoeder. Ze moeten de kinderen straffen en krijgen te maken met de problemen in de gezinnen van de kinderen. De rol van de leuke opa en oma verdwijnt hierdoor.

Kinderopvang is nu betaalbaar

De overheid heeft inmiddels veel maatregelen genomen om het gebruik van de kinderopvang te stimuleren. Zo is de formele kinderopvang minder duur geworden ten opzichte van voorgaande jaren. Hoewel de kinderopvang inkomensafhankelijk is, betalen de gemiddelde ouders nog maar een derde zelf voor de kinderopvang. Hierdoor is kinderopvang toegankelijker geworden.

Een oppas vind je bij Oppasland

Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden rondom de latere uurtjes dat ouders aan het werk zijn. Zo hoeven opa en oma niet per se op te passen, maar kunnen ouders ook andere oppassers zoeken. Dit is misschien wel makkelijker dan wordt gedacht. Oppasland maakt het voor ouders mogelijk om te zoeken naar een goede oppas voor de kinderen. Bij Oppasland bieden verschillende oppassers zich aan door het hele land. Zo is er altijd wel een oppasser in de buurt. Het zoeken van een oppasser is helemaal gratis, en oppassers melden zich ook gratis aan. Zo is het nog nooit zo makkelijk geweest om een alternatief voor de opa's en oma's in Nederland te vinden. Terwijl een andere oppas de zorg draagt voor de kinderen, kunnen grootouders lekker genieten van alle rust.

Gratis aanmelden