Wat is een oppas

Een oppas is iemand die in zijn of haar vrije tijd op kinderen van andere ouders past. Vaak gaat het hierbij om scholieren of studenten. Ouders schakelen een oppas in als zij zelf een avondje weg willen of als ze wat later thuis zijn dan de eindtijd van school. Voor een oppas heb je als ouder geen recht op kinderopvangtoeslag en de oppas heeft vaak geen pedagogisch diploma, zoals een gastouder dit wel heeft. 

Oppas worden

Als je een bijbaantje als oppas wel ziet zitten, kun je natuurlijk in je omgeving rond gaan vragen of iemand een oppas nodig heeft. Helaas kan het zo zijn dat je niemand kent die een oppas nodig heeft. In dat geval zijn er nog meer opties om een leuk oppasgezin te vinden:

  • Hang een briefje op bij de lokale supermarkt;

  • Vertel in je omgeving dat je zoekende bent, ook als zij zelf geen kinderen hebben. Wellicht weten zij iemand;

  • Maak een profiel aan bij Oppasland.nl en laat ouders in je omgeving zien dat je graag wilt oppassen en dat je een fijne oppas bent.

Maak kennis met het gezin

Zodra je een gezin gevonden hebt, is het handig om jezelf even voor te stellen bij het gezin. Jullie kunnen elkaar dan even leren kennen, zodat de eerste keer oppassen niet zo spannend meer is. De ouders moeten een fijn en veilig gevoel bij de oppas krijgen, ze willen namelijk wel een betrouwbare oppas voor hun kinderen.

Vrees niet om vragen te stellen aan de ouders. Het is belangrijk dat je weet wat zij van jou verwachten en dat je weet hoe je met de kinderen om moet gaan. Zo kunnen er ook afspraken worden gemaakt over huishoudelijke taken en of ze een vaste oppas voor een aantal dagen in de week willen of niet.

Lijkt het te klikken tussen jou, de ouders en de kinderen dan kan het oppassen beginnen.

Een goede oppas zoeken

Als de ouders even een avondje weg willen zonder de kinderen, is een oppas heel geschikt. Het kinderdagverblijf of de gastouderopvang is waarschijnlijk niet open. Scholieren en studenten zijn vaak wel beschikbaar.

Maak de keuze of je een ervaren oppas wilt, of een beginner. Een onervaren oppas betekent niet per se dat de oppas niet weet hoe hij of zij met kinderen om moet gaan. Wellicht is deze oppas wel een hele fijne oppas en een goede match met je gezin.

Je kunt een goede oppas vinden op de volgende manieren:

  • Vraag rond in je eigen omgeving;

  • Hang een briefje op in de lokale supermarkt;

  • Vind een oppas via Oppasland.nl en maak een profiel aan.

Een oppas vinden met oppasland

Leg contact met meerdere oppassers, zodat je altijd iemand achter de hand hebt die kan oppassen als jij op het laatste moment ergens heen moet. We raden bij Oppasland altijd aan om eerst even een kennismakingsgesprek te voeren met de oppas.

Je wilt natuurlijk wel de juiste oppas voor je kinderen vinden, zodat je met een gerust hart de deur uit kunt. Tijdens deze kennismaking kunnen jullie de belangrijke zaken bespreken, zoals de regels in en om het huis, het ritme van de kinderen, de oppastaken en het oppastarief.

Ook kan er worden besproken of je een vaste oppas of op oproepbasis zoekt of wat er gebeurt wanneer de oppas ofwel de ouders ziek zijn. Zo weten zowel de ouders als de oppasser precies waar ze aan toe zijn en dat scheelt een hoop zorgen.

Taken van een oppas

De voornaamste taak van een oppas is natuurlijk goed voor de kinderen zorgen. De oppas kan spelen, knutselen of huiswerk maken met het kind. Ook kunnen er uitjes naar de speeltuin of een park worden gemaakt.

Naast het oppassen op kinderen, kunnen de ouders er ook voor kiezen om licht huishoudelijke taken aan de oppas te geven. Dit moet vooraf worden overlegd, en het is vanzelfsprekend dat hier een hoger uurtarief voor wordt betaald. Een aantal taken hiervan kunnen zijn:

  • De kinderen ophalen van school;

  • De afwas doen;

  • Koken voor de kinderen;

  • Bereikbaarheid tijdens schooltijd.

Wat betaal je een oppas (van zeventien jaar)?

Het Nibud noemt een bedrag tussen de € 3,72 en € 6,20 per uur als richtlijn voor het oppastarief. Dit is gebaseerd op het minimumloon van vijftien- tot en met achttienjarigen bij een 36-urige werkweek. Voor een vijftienjarige scholier is € 5 per uur meer dan voor een 21-jarige student. Het minimumloon verschilt ook tussen deze leeftijden. 

Past de oppas op meerdere kinderen tegelijk, dan kan dit bedrag stijgen tot € 10 per uur. Je kunt ook een vast bedrag per avond afspreken. Spreek daarnaast ook af wat je na middernacht betaalt en hoeveel je betaalt als de oppas blijft slapen. 

Daarbij is het van belang dat er gekeken wordt naar de zorg voor het kind. Heeft het kind in kwestie veel zorg en aandacht nodig? Dan kun je iets meer per uur betalen. Ook de leeftijd van de oppas is van belang. Je betaalt een vijftienjarige oppas uiteraard niet evenveel als een achttienjarige.

Een overzicht van de hoogte van het minmumloon per leeftijd vind je in onze blog 'Wat betaal je de oppas?' Zo betalen de ouders de oppas altijd wat normaal is voor de leeftijd.

Vast bedrag of betalen per uur?

In sommige gevallen is het verstandig om een vast bedrag af te spreken. Vooral als de ouders willen dat de oppas blijft slapen is het verstandig om niet per uur te betalen. Acht uur betalen, terwijl zowel de kinderen als de oppas slapen is misschien wat onnodig.

Alles is mogelijk in overleg met de oppas. Heb je de perfecte oppas gevonden? Dan kun je met een gerust hart een avond uitgaan!

Gratis aanmelden