Wat is een oppas?

Een oppas is iemand die in zijn of haar vrije tijd op kinderen van anderen past. Vaak gaat het hierbij om scholieren of studenten. Ouders schakelen een oppas in als zij zelf een avondje weg willen of als ze wat later thuis zijn dan de eindtijd van school. Voor een oppas heb je als ouder geen recht op kinderopvangtoeslag en de oppas heeft vaak geen pedagogisch diploma, zoals een gastouder dit wel heeft. 

Oppas worden

Als jij een bijbaantje als oppas wel ziet zitten, kun je natuurlijk in je omgeving rond gaan vragen of iemand een oppas nodig heeft. Helaas kan het zo zijn dat je niemand kent die een oppas nodig heeft. In dat geval zijn er nog meer opties om een leuk oppasgezin te vinden:

  • Hang een briefje op bij de lokale supermarkt
  • Vertel in je omgeving dat je zoekende bent, ook als zij zelf geen kinderen hebben. Wellicht weten zij iemand.
  • Maak een profiel aan bij Oppasland.nl en laat ouders in je omgeving zien dat je graag wilt oppassen.

Zodra je een gezin gevonden hebt, is het handig om jezelf even voor te stellen bij het gezin. Jullie kunnen elkaar dan even leren kennen, zodat de eerste keer oppassen niet zo spannend meer is. Vrees niet om vragen te stellen aan de ouders. Het is belangrijk dat je weet wat zij van jou verwachten en dat je weet hoe je met de kinderen om moet gaan. Lijkt het te klikken tussen jou, de ouders en de kinderen dan kan het oppassen beginnen.

Oppas vinden

Als de ouders even een avondje weg willen zonder de kinderen, is een oppas heel geschikt. Het kinderdagverblijf of de gastouderopvang is waarschijnlijk niet open en scholieren en studenten zijn vaak wel beschikbaar. Je kunt een oppas vinden op de volgende manieren:

  • Vraag rond in je eigen omgeving
  • Hang een briefje op in de lokale supermarkt
  • Maak een profiel aan bij Oppasland.nl

Leg contact met meerdere oppassers, zodat je altijd iemand achter de hand hebt die kan oppassen als jij last-minute ergens heen moet. We raden wij Oppasland altijd aan om eerst even kennis te maken met de oppas in kwestie. Je laat immers wel je kinderen bij diegene achter. Tijdens deze kennismaking kunnen jullie de belangrijke zaken bespreken, zoals de regels in en om het huis, het ritme van de kinderen, de oppastaken en het oppastarief. Zo weten zowel de ouders als de oppasser precies waar ze aan toe zijn en dat scheelt ene hoop zorgen.

Wat betaal je een oppas?

Het gemiddelde oppastarief voor één kind ligt tussen de 4 en 6 euro per uur. Dit is dan het basisbedrag. Past de oppas op meerdere kinderen tegelijk, dan kan dit bedrag stijgen tot 10 euro per uur. Daarbij is het van belang dat er gekeken wordt naar de zorg voor het kind. Heeft het kind in kwestie veel zorg en aandacht nodig? Dan kun je iets meer per uur betalen. Ook de leeftijd van de oppas is van belang. Je betaalt een 15-jarige oppas uiteraard niet evenveel als een 18-jarige. In dat geval raadt het Nibud aan om te kijken naar het minimumloon dat bij de leeftijd van de oppas hoort. Zo betalen de ouders de oppas altijd wat normaal is voor de leeftijd.

Als je meer vraagt van de oppas dan alleen een avondje oppassen, is het ook normaal dat daar iets meer voor betaald wordt. Dit kunnen zaken zijn, zoals:

  • De kinderen ophalen van school
  • De afwas doen
  • Koken voor de kinderen
  • Bereikbaarheid tijdens schooltijd

In sommige gevallen is het verstandig om een vast bedrag af te spreken. Vooral als de ouders willen dat de oppas blijft slapen is het verstandig om niet per uur te betalen. Acht uur betalen, terwijl zowel de kinderen als de oppas slapen is misschien wat onnodig. Alles is mogelijk in overleg met de oppas.

Gratis aanmelden