Hoeveel betaal jij je oppas?

Hoeveel betaal jij je oppas?

Veel ouders vinden dit een moeilijke vraag met betrekking tot de oppas. Wat betaal je de oppas die op je kinderen past? In Nederland betaalt men de oppas gemiddeld tussen drie en zes euro per uur. De meeste ouders zullen dit bedrag in afspraak met de oppas betalen maar het is altijd goed om te weten hoe je het juiste bedrag kan berekenen.
Het bedrag wat jij de oppas wilt betalen kan afhangen van een aantal factoren. Deze factoren bepalen uiteindelijk dus de hoogte van het bedrag. Het is immers zo dat een professionele oppasser met meerdere kinderen meer verdient dan een scholier met 1 kindje.

Welke factoren spelen hier een rol?

Het bepalen van het uurtarief kun je doen aan de hand van de volgende factoren:

  • Hoe oud is de oppas?
  • Gaat het om een professionele of informele oppas?
  • Hoeveel ervaring heeft de oppas?
  • Op hoeveel kinderen moet er opgepast worden?
  • Wat zijn de werkzaamheden die gedaan moeten worden?

Wanneer je gaat nadenken over een goed salaris of verdienste voor de oppasser dan begin je vanuit het minimumloon voor een student. Dit komt ongeveer rond de 3 euro uit. We rekenen extra wanneer er meerdere kinderen zijn of wanneer er extra werkzaamheden moeten gedaan worden. Denk hierbij aan huishoudelijke taken zoals stofzuigen, afwassen of koken. Dit kan ook bestaan uit de kinderen halen van school, of naar een sport brengen.
Wanneer je dit gaat berekenen voor een professionele oppas of gastouder, dan begin je bij ongeveer 7 euro. Per kind reken je extra en met extra werkzaamheden komt er ook een bedrag bij.

Onderstaand kun je een handige tabel vinden met een indicatie voor hoeveel je de oppas zou kunnen betalen.

Betaal informatie tabel

Je kunt voor de officiële bedragen ook kijken op Nibud. Nibud houdt deze cijfers goed in de gaten en adviseert je hier ook over.

Heb je zelf nog geen oppas gevonden, maar ben je wel dringend op zoek? Kijk dan op Oppasland.nl.