Oppas tarief: wat betaal je de oppas? – 2021 editie

Oppas tarief: wat betaal je de oppas? – 2021 editie

Oppas tarief: wat betaal je de oppas? – 2021 editie

23 maart 2020

Laatste update: 07 juli 2023

Veel ouders willen graag een oppas achter de hand hebben, voor het geval ze zelf niet op hun kleine spruit kunnen passen. Toch is het wel lastig om te bepalen welk tarief je gaat betalen voor het oppassen. Oppassers hebben vaak zelf wel een minimum, maar het is de vraag of jij hier ook mee akkoord gaat. Wil je graag weten wat redelijk is in het jaar 2021? Oppasland zocht het voor je uit, zodat jij je nieuwe oppas een goed en redelijk voorstel kunt doen.

Wat kost een oppas in Nederland?

Gemiddeld betalen Nederlanders voor de oppas een uurtarief van € 7,50 euro per uur. Dit betekent niet dat elke oppas hetzelfde verdient. De oppastarieven variëren tussen de € 4,00 en € 10,00 euro. Wat de oppas kan vragen is sterk afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Leeftijd
  • Ervaring
  • Locatie
  • Werkzaamheden

Als je als ouder kiest voor een oppas van 16 jaar met weinig ervaring zul je minder hoeven te betalen, dan wanneer je kiest voor een 21-jarige oppasstudent met ruim 5 jaar ervaring. Ook is het tarief sterk afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren door de oppas. Wat je van een oppas kunt vragen en hoeveel dat kost, lees je verderop in dit artikel.

TIP: Het is verstandig om voorafgaand aan het kennismakingsgesprek na te denken over het oppastarief. Je kunt dan al een bedrag noemen en het voorkomt dat je een niet onderbouwd bedrag noemt waar je later spijt van kunt krijgen.

Minimumloon

Je bent niet verplicht om je oppas het minimumloon te betalen. Het Nibud zocht uit wat je ongeveer kwijt bent aan een oppas in Nederland. Hiervoor rekenden ze een bedrag tussen de € 3,20 euro en € 4,80 euro voor een oppas tussen de 15 en 18 jaar. Toch vinden veel ouders het wel prettig om het minimumloon als leidraad te gebruiken voor het bepalen van het oppastarief. Vanaf 1 januari 2021 is het minimumloon voor een 15-jarige (o.b.v. een 36-urige werkweek) € 3,25 euro per uur. Voor oppassers van 21 jaar en ouder ligt dit bedrag een stuk hoger. Voor een oppas in die leeftijdscategorie betaal je een uurtarief van € 10,80 euro. Hieronder hebben we de tarieven voor het minimumloon overzichtelijk per leeftijd uitgesplitst.

Leeftijd

Minimumloon per uur

15 jaar

€ 3,25 euro

16 jaar

€ 3,73 euro

17 jaar

€ 4,27 euro

18 jaar

€ 5,40 euro

19 jaar

€ 6,49 euro

20 jaar

€ 8,65 euro

21 jaar

€ 10,80 euro

Oppas met ervaring

Zoals eerder ook al genoemd werd, is niet alleen leeftijd bepalend voor het tarief van de oppas. Ook ervaring speelt hierbij een grote rol. Het is logisch dat je een oppas van 16 jaar die al wat ervaring heeft meer betaalt dan een oppas van 17 jaar met geen ervaring. Kijk dus goed naar wat je oppas al kan en bepaal zelf ook hoe belangrijk ervaring voor je is. Iedereen moet oppassen een keer leren, dus het is helemaal niet erg om een oppas zonder ervaring in dienst te nemen. Deze oppassers zullen misschien in het begin wat vragen hebben, maar het kan maar zo zijn dat die beginnende oppas zich ontpopt tot de leukste oppas ooit! 

Overige werkzaamheden

In sommige gevallen vinden ouders het prettig als de oppas ook wat licht huishoudelijk werk doet. Dit kan het in- en uitruimen van de vaatwasser zijn of het stofzuigen van het huis. Wat de oppas bereid is om te doen, is volledig afhankelijk van de oppas zelf. Ga dus vooral in gesprek met de oppas en vraag naar de mogelijkheden. Het is wel redelijk dat de oppas hier een extra bedrag voor rekent per uur. Dit geldt ook voor het halen en brengen van de kinderen. Als je zelf tot laat aan het werk bent, kun je de oppas vragen om de kinderen op te halen van school of te brengen naar de sportvereniging. Hierbij geldt ook dat het per oppas verschillend is of dit mogelijk is. Maak voor jezelf dus voorafgaand aan het kennismakingsgesprek een lijstje waarin je precies uitschrijft waar je naar op zoek bent.

Oppastarief per regio

Eerder noemden we al dat het voor het uurtarief ook van belang is waar je woont. Een oppas in Amsterdam is duurder dan bijvoorbeeld een oppas in Assen. Het is dus altijd slim om te kijken wat ouders in de omgeving betalen voor hun oppas. Op basis daarvan kun je zelf ook een schattig maken.

Om je alvast een idee te geven, heeft Oppasland de tarieven in de meest gezochte steden onder de loep genomen. Het gemiddelde tarief voor een oppas tussen de 15 en 18 jaar oud is als volgt:

Plaats

Tarief

Amsterdam

€ 7,00

Den Haag

€ 6,50

Rotterdam

€ 6,00

Utrecht

€ 6,00

Groningen

€ 5,50

Almere

€ 5,50

Tilburg

€ 5,00

Nijmegen

€ 5,50

Wat kost een gastouder?

Als je liever kiest voor een professionele oppas, kun je kijken naar een gastouder. Je kunt dan kiezen voor een gastouder aan huis of een gastouderopvang. Via een zogeheten gastouderbureau kun je dan een gastouder vinden. Deze gastouders moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moeten ze in het bezit zijn van:

Ook moeten ze geregistreerd staan in het LRKP en het personenregister kinderopvang. Dit is van belang, omdat iedereen die met kinderen werkt gecontroleerd wordt door de GGD. Op basis van dat rapport wordt bepaald of de ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit kan enorm schelen, omdat het gemiddelde tarief voor een gastouder ligt tussen de € 9,50 en € 12,00 euro. Je kunt hier dankzij de kinderopvangtoeslag gelukkig een groot deel van terug krijgen. Hoeveel dat is kun je berekenen door gebruik te maken van de rekenhulp toeslagen van de Rijksoverheid. Je kunt zo precies zien of een gastouder voor jou interessant is.  Informeer dus goed naar de bovenstaande criteria als je in gesprek gaat met een gastouder.

Een oppas vinden

Als je graag in gesprek wilt gaan met een oppas bij jou in de buurt, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Je kunt natuurlijk informeren bij de ouders in de omgeving. Wellicht weet iemand nog een leuke oppas die bij jou aan de slag kan gaan. Toch kan het fijn zijn om te kunnen kiezen uit meerdere oppassers. Bij Oppasland staan ruim 30.000 oppassers geregistreerd en er is dus genoeg keus! Het maakt bij Oppasland niet uit waar je woont. Er zijn oppassers te vinden op Urk en ook in de grotere steden, zoals Nijmegen en Arnhem. Maak een profiel aan en vermeld daarop precies wat voor oppas jij zoekt. Met Oppasland Premium kun je berichten sturen naar oppassers die aansluiten bij die wensen en oppassers kunnen jou ook een bericht sturen als ze denken te voldoen aan die eisen. Op die manier wordt het vinden van een oppas een stuk makkelijker en kun jij snel genieten van de rust die een oppas je kan bieden.

Gratis aanmelden