Hoe word ik die leuke oppas?

Hoe word ik die leuke oppas?

28 november 2017

Laatste update: 14 april 2021

Je bent 16 jaar en je wilt graag als bijbaantje gaan oppassen. Je houdt veel van kinderen en vindt het leuk om tijd met ze door te brengen, leuke dingen te doen en ze te stimuleren in hun opgroeien. Als bonus ontvang je dan een leuk zakcentje. Dan is oppas de ideale baan voor jou. Maar hoe word je nou die leuke oppas die de kinderen leuk vinden en waar ze altijd vrolijk op staan te wachten?

Tips voor een goede oppas

Om ouders (en jezelf) een vertrouwd gevoel te geven, kun je je alvast voorbereiden op je oppaswerk. Maar waar en hoe moet je beginnen? Hieronder vind je alvast een aantal punten die jou de perfecte oppas maken.

1. Zorg altijd voor een veilige omgeving

Wanneer je met de kinderen op pad gaat of thuis blijft, houd de omgeving veilig. Denk dan aan een fietsstoeltje, een bakfiets om de kinderen in te houden, hand in hand lopen en stoppen voor het oversteken. Thuis zorg je ervoor dat de kinderen niet bij de schoonmaakmiddelen of de messenset van mama kunnen. Let erop dat de traphekjes dicht zijn en verlies de kinderen niet uit je oog. Let hierbij ook op de hygiëne. Denk hierbij aan frisse handen, snoeten en schone luiers.

2. Ga leuke dingen met ze doen

Ga lekker spelen, kleuren of torentjes bouwen. Als ze wat groter zijn kun je samen gaan hinkelen, een boswandeling maken of een hut bouwen in de tuin. Zelf kun je ook meedoen aan deze dingen. Je smartphone is leuk maar de kinderen willen met je spelen en zullen je fantastisch vinden als je ook kruislings over de tegels hinkelt of in een grote bladerberg springt. Bij meiden kun je ook de haren krullen en ze helpen opmaken.

Ook leuk om te lezen: 20 kidsproof activiteiten om binnen te doen tijdens Corona

3. Houd de regels in acht die de ouders hebben opgesteld

Kinderen hebben grenzen nodig en jij moet die aanwijzen. Jij zult dezelfde grenzen moeten aangeven als de ouders om zo een grens te creëren die de kinderen herkennen. Je kunt een beetje streng zijn zonder boos te worden en de kinderen zullen je er om waarderen. Dit kun je alleen voor elkaar krijgen door consequent te blijven. Niet de ene dag wel op de bank met schoenen en de volgende dag niet. Als het niet mag, mag het niet. Spreek deze regels duidelijk met de ouders af.

4. Let op dat de kinderen goed eten en drinken

Wanneer het heel warm is en jullie lekker buiten lopen te spelen heeft een kind nog meer drinken nodig. In warmte verliest een kind heel snel vocht en dit zal hij ook net zo goed weer binnen moeten krijgen.

5. Bedtijd is bedtijd

Je hebt met de ouders hier waarschijnlijk afspraken over gemaakt en deze zijn met een reden ingesteld. Vaak hebben kinderen echt een aantal uur slaap per nacht nodig. Als bedtijd 20.00 uur is, is het 20.00 uur en niet 20.30 uur. Een kind zal je altijd proberen te verleiden om dit te rekken. Het is aan jou om dit niet toe te staan.

Wil je voor de bonuspunten gaan? Dan kun je de volgende tips gebruiken:

  • Volg een EHBO-cursus voor kinderen.
  • Eigen Kleurplaten maken en printen.
  • Ga koekjes bakken in hun favoriete smaken.
  • Plan uitjes naar de kinderboerderij of een grote speeltuin.
  • Wees goed voorbereid met tekenfilmtips en knutselspullen.

Nu ben je er helemaal klaar voor om een fantastische oppas te worden en kun je genieten van de momenten met de kinderen. Ben je nog op zoek naar oppaswerk? Kijk dan eens op Oppasland.nl. Oppasland is een volledig gratis platform waarbij oppassers en ouders contact met elkaar kunnen opnemen. Registreer je gratis en bepaal zelf bij welk gezin je wilt oppassen.

Gratis aanmelden