Wat is een gastouder?

Een gastouder is iemand die beroepsmatig kinderen opvangt in een huiselijke vorm. Het betreft vaak een ZZP’er die voldoet aan de door de overheid gestelde eisen. Het is een kleinschalige vorm van kinderopvang waarbij kinderen van andere opgevangen worden in het eigen gezin. Er zijn ook eisen gesteld aan de maximumomvang van een dergelijke gastouderopvang. Zo mag een gastouder maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Van die zes kinderen mogen er maximaal vijf kinderen jonger dan 4 jaar zijn, vier kinderen jonger dan 2 jaar en 2 kinderen jonger dan 1 jaar. Ook de eigen kinderen tellen hierbij mee.

Locatie gastouderopvang

In veruit de meeste gevallen vangt de gastouder de kinderen op in zijn of haar eigen huis. De kinderen draaien op die manier gewoon mee in het gezin van de gastouder en het voelt daardoor erg huiselijk aan. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een gastouder bij de ouders thuis te ontvangen. In die gevallen wordt er gesproken van een gastouder aan huis. Het is echter niet mogelijk om van locatie te wisselen. De locatie moet namelijk gecontroleerd worden door de GGD. Dit is omdat ze er zeker van willen zijn dat het een gezonde locatie betreft. Zo moet de ruimte rookvrij zijn en moet er genoeg speel- en slaapruimte zijn voor de kinderen. Dit is van belang omdat de kinderen moeten kunnen krijgen waar ze behoefte aan hebben op hun leeftijd.

Gastouder worden

Als jij graag een gastouder wilt worden, zul je moeten voldoen aan de eisen die door de overheid gesteld zijn. Ouders kunnen in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag als ze gebruikmaken van een gastouder en daarom is het wel van belang dat de gastouder op de juiste manier gediplomeerd is en de best mogelijk opvang kan bieden. Kijk voordat je je aanbiedt als gastouder dus of je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Ben jij een gastouder of ben je op zoek naar een gastouder? Meld je aan bij Oppasland en vind snel wat je zoekt.

Let op! Voldoe je niet aan de eisen? Je kunt dan nog kinderen opvangen, maar dit dien je dan te doen onder de noemer oppas. Ouders hebben in dat geval geen recht op kinderopvangtoeslag en je mag jezelf niet uitgeven als gastouder. 

Gratis aanmelden