Wat is een gastouder?

Een gastouder is iemand die beroepsmatig kinderen opvangt in een huiselijke vorm. Een gastouder is vaak een zzp'er die voldoet aan de door de overheid gestelde eisen. Het is een kleinschalige opvang waarbij kinderen worden opgevangen in het eigen gezin. Er zijn ook eisen gesteld aan de maximumomvang van een dergelijke gastouderopvang. Zo mogen gastouders maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Van die zes kinderen mogen er maximaal vijf kinderen jonger dan vier jaar zijn, vier kinderen jonger dan twee jaar en twee kinderen jonger dan één jaar. Ook de eigen kinderen tellen hierbij mee.

Locatie van de gastouderopvang

In veruit de meeste gevallen vangt de gastouder, die op de kinderen past, ze op in zijn of haar eigen huis. Het kind woont op deze manier bij het gezin van de gastouder. Op deze manier kunnen kinderen al spelenderwijs met elkaar plezier maken en elkaar leren kennen. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een gastouder bij de ouders thuis te ontvangen. In die gevallen wordt er gesproken van een gastouder aan huis. Het is echter niet mogelijk om van locatie te wisselen. De locatie moet namelijk gecontroleerd worden door de GGD op hygiëne en veiligheid. Zo moet de ruimte rookvrij zijn en moet er genoeg speel- en slaapruimte zijn voor de kinderen. Dit is van belang omdat de kinderen moeten kunnen krijgen waar ze behoefte aan hebben op hun leeftijd. Toezichthouders kunnen controleren of de gastouders zich aan de afspraken houden, is dit niet het geval, dan wordt de registratie in het LRKP ingetrokken en zullen de gastouders niet langer mogen opvangen. Bovendien kan de kindertoeslag van de ouders worden ingetrokken, het is ook van belang dat je als ouder je aan de regels houdt.

Gastouder worden

Als jij graag een gastouder wilt worden, zul je moeten voldoen aan de eisen die door de overheid gesteld zijn. Ouders kunnen in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag als ze gebruikmaken van een gastouder en daarom is het van belang dat de gastouder op de juiste opleiding heeft gevolgd en de best mogelijke opvang kan bieden. Kijk voordat je je aanbiedt als gastouder of je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Ben jij een gastouder of ben je op zoek naar een geschikte gastouder met pedagogische vaardigheden voor de opvang van je kinderen? Meld je aan bij Oppasland en vind snel wat je zoekt. Via Oppasland kun je opvang zoeken, maar ook opvang aanbieden en jezelf aanmelden als gastouder.

Let op! Voldoe je niet aan de eisen? Je kunt dan wel kinderen opvangen, maar dit valt onder oppaswerk. Ouders hebben in dat geval geen recht op kinderopvangtoeslag en je mag jezelf niet uitgeven als gastouder, maar als oppas.

Gratis aanmelden