Wanneer is het tijd om de fopspeen weg te doen?

Wanneer is het tijd om de fopspeen weg te doen?

Wanneer is het tijd om de fopspeen weg te doen?

08 maart 2022

Het is een mijlpaal waar veel ouders naar uitkijken - de dag dat hun kind stopt met het gebruik van een fopspeen. Maar wanneer is het juiste moment om dat te laten gebeuren? Er zijn voor- en nadelen aan beide kanten van de zaak te overwegen. Aan de ene kant zijn er voordelen aan het afleren van de fopspeen, zoals het vermijden van mogelijke orthodontische problemen of spraakstoornissen. Aan de andere kant kan je kind zich minder veilig voelen zonder zijn favoriete speeltje en het kan moeilijk zijn de gewoonte te doorbreken. Dus hoe weet je wanneer het tijd is om voorgoed afscheid te nemen van de fopspeen? Tijdens deze blog willen we je informeren over de voordelen van het stoppen en geven we je praktische tips over hoe je je kind kan klaarstomen voor deze verandering.

De voordelen van het wegdoen van de fopspeen

Er zijn veel voordelen aan het wegdoen van de fopspeen, zoals het vermijden van mogelijke orthodontische problemen of spraakstoornissen. Fopspenen kunnen ook de uitlijning van kaak en tanden verstoren, dus is het belangrijk ze liever vroeg dan laat weg te doen. Sommige ouders willen ook eventuele toekomstige tandartskosten vermijden, dus ook dit is een reden om de fopspeen te dumpen.

Waarom sommige ouders misschien wat langer willen wachten met afscheid nemen 

Sommige ouders willen misschien nog even wachten met afscheid nemen van de fopspeen van hun kind omdat ze zich zorgen maken over de emotionele gevolgen daarvan. Ze kunnen bezorgd zijn dat hun kind verdrietig of boos zal zijn, en ze weten misschien niet goed hoe ze hun kind door de aanpassingsperiode kunnen helpen.

Hoe je je kind klaarstoomt voor het grote afscheid

Je kind klaarstomen voor het grote afscheid kan moeilijk zijn, maar er zijn manieren om het wat gemakkelijker te maken. Als je kind tegen het opgeven van de fopspeen is, kun je proberen de hoeveelheid tijd die je kind met de fopspeen doorbrengt langzaam te verminderen. Je kunt ook proberen over te schakelen op een ander soort fopspeen of één die zachter en flexibeler is.

Lees ook: Hoe praat je met een kind over de oorlog?

Wat te verwachten nadat je afscheid genomen hebt 

Nadat je afscheid genomen hebt van de fopspeen van je kind, kan het een scala aan emoties ervaren. Enkele veel voorkomende reacties zijn verdriet, boosheid, verwarring, en frustratie. Ze kunnen de fopspeen ook missen en hem terug willen. Het is belangrijk om in deze tijd steunend en begripvol te zijn. Je kunt je kind door de aanpassingsperiode heen helpen door veel geruststelling te geven en er voor hen te zijn als ze je nodig hebben. Je kunt ook praten over waarom het belangrijk is de fopspeen op te geven en de voordelen ervan uitleggen. Dit kan je kind helpen begrijpen waarom je deze beslissing genomen hebt.

Het opgeven van de speen is voor veel ouders een moeilijke beslissing om te nemen. Elke ouder heeft zijn eigen redenen waarom hij zou moeten wachten, en evenzo zijn er die vinden dat het nu de juiste tijd is. Uiteindelijk zul je moeten beslissen wat voor je gezin het beste voelt. Je kunt rekening houden met hoeveel werk het zowel voor jezelf als voor je kind zal zijn als je er toch voor kiest de fopspeen op te geven, en ook met eventuele spraakproblemen of spraakstoornissen die in de toekomst kunnen ontstaan. Als het opgeven van de fopspeen op dit moment een te grote uitdaging lijkt, maak je dan geen zorgen; probeer in plaats daarvan het gebruik geleidelijk te verminderen. Luister naar je kind en wees begripvol: uiteindelijk komt je kind wel van de speen af!

Gratis aanmelden