Wanneer is het tijd om de fopspeen weg te doen?

Een baby met een speen

Wanneer is het tijd om de fopspeen weg te doen?

08 maart 2022

Laatste update: 04 juli 2024

Het is een mijlpaal waar veel ouders naar uitkijken - de dag dat hun kind stopt met het gebruik van een fopspeen. Maar wanneer is het juiste moment om dat te laten gebeuren? Er zijn voor- en nadelen aan beide kanten van de zaak te overwegen.

Inhoudsopgave

  De voordelen van het wegdoen van de fopspeen

  Er zijn veel voordelen aan het wegdoen van de fopspeen, zoals het vermijden van mogelijke orthodontische problemen of spraakstoornissen. Fopspenen kunnen ook de uitlijning van kaak en tanden verstoren, dus is het belangrijk ze liever vroeg dan laat weg te doen.

  Tandartskosten vermijden

  Sommige ouders willen ook eventuele toekomstige tandartskosten vermijden, dus ook dit is een reden om de fopspeen te dumpen.

  Waarom sommige ouders misschien wat langer willen wachten met afscheid nemen 

  Sommige ouders willen misschien nog even wachten met afscheid nemen van de fopspeen van hun kind omdat ze zich zorgen maken over de emotionele gevolgen daarvan. Ze kunnen bezorgd zijn dat hun kind verdrietig of boos zal zijn, en ze weten misschien niet goed hoe ze hun kind door de aanpassingsperiode kunnen helpen.

  Een meisje met een speen

  Hoe je je kind klaarstoomt voor het grote afscheid

  Je kind klaarstomen voor het grote afscheid kan moeilijk zijn, maar er zijn manieren om het wat gemakkelijker te maken. Als je kind tegen het opgeven van de fopspeen is, kun je proberen de hoeveelheid tijd die je kind met de fopspeen doorbrengt langzaam te verminderen. Je kunt ook proberen over te schakelen op een ander soort fopspeen of één die zachter en flexibeler is.

  Lees ook: Hoe praat je met een kind over de oorlog?

  Wat te verwachten nadat je afscheid genomen hebt 

  Nadat je afscheid genomen hebt van de fopspeen van je kind, kan het een scala aan emoties ervaren. Enkele veel voorkomende reacties zijn verdriet, boosheid, verwarring, en frustratie. Ze kunnen de fopspeen ook missen en hem terug willen.

  Steun en begrip tonen

  Het is belangrijk om in deze tijd steunend en begripvol te zijn. Je kunt je kind door de aanpassingsperiode heen helpen door veel geruststelling te geven en er voor hen te zijn als ze je nodig hebben.

  Uitleggen waarom de speen weg moet

  Je kunt ook praten over waarom het belangrijk is de fopspeen op te geven en de voordelen ervan uitleggen. Dit kan je kind helpen begrijpen waarom je deze beslissing genomen hebt.

  Moeilijke beslissing voor ouders

  Het opgeven van de speen is voor veel ouders een moeilijke beslissing om te nemen. Elke ouder heeft zijn eigen redenen waarom hij zou moeten wachten, en evenzo zijn er die vinden dat het nu de juiste tijd is.

  Wat is het beste voor je gezin?

  Uiteindelijk zul je moeten beslissen wat voor je gezin het beste voelt. Je kunt rekening houden met hoeveel werk het zowel voor jezelf als voor je kind zal zijn als je er toch voor kiest de fopspeen op te geven, en ook met eventuele spraakproblemen of spraakstoornissen die in de toekomst kunnen ontstaan.

  Geleidelijk verminderen als alternatief

  Als het opgeven van de fopspeen op dit moment een te grote uitdaging lijkt, maak je dan geen zorgen; probeer in plaats daarvan het gebruik geleidelijk te verminderen. Luister naar je kind en wees begripvol: uiteindelijk komt je kind wel van de speen af!

  Een kindje die geen speen meer nodig heeft

  Conclusie

  Het juiste moment om afscheid te nemen van de fopspeen is een persoonlijke beslissing die elk gezin voor zichzelf moet maken. Door de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en je kind geleidelijk te laten wennen, kun je de overgang soepeler maken. 

  Gratis aanmelden