Wat is een kinder-EHBO certificaat?

Jaarlijks belanden ruim 140 duizend kinderen op de spoedeisende hulp door een ongeluk. Dit kan zijn van het verslikken in eten of een nare wond na een val. Als jij graag in staat wil zijn om eerste hulp te bieden is een cursus EHBO voor kinderen wellicht wat voor jou. Gastouders moeten een geldig certificaat voor de EHBO-cursus kunnen aantonen, willen zij volledige goedkeuring van de GGD behalen.

Wat leer je tijdens de cursus EHBO?

Tijdens deze EHBO-cursus voor kinderen leer je alles wat je moet weten wanneer je wilt hulp verlenen aan een kind. Zeker bij kinderen komen ongevallen regelmatig voor. Het gaat hierbij niet alleen om levensbedreigende situaties, maar een aantal meest voorkomende ongelukken kunnen zijn:

  • Allergieën, koorts en koortsstuipen
  • Tand door de lip of een afgebroken tand
  • Vreemd voorwerp in neus of oor
  • Hoofd-, nek- en wervelletsel

Daarbij leer je ook omgaan met situaties die wél levensbedreigend kunnen zijn voor kinderen. Leer reanimeren en alle andere vaardigheden die je nodig hebt bij reanimatie, hartstilstand, een brandwond of een vergiftiging. Je komt te weten hoe je eerste hulp aan kinderen verleent en hoe je daarbij de juiste handelingen verricht. Na afloop van de cursus krijg je een erkend EHBO-certificaat.

Hoe lang is kinder-EHBO geldig?

Om de cursus EHBO voor kinderen te behalen kun je ervoor kiezen om acht uur een klassikale cursus te krijgen of vier uur online theorie en vier uur klassikaal. Het certificaat voor kinder-EHBO dat je daarna krijgt, is twee jaar geldig. Na die twee jaar is het tijd om op een herhalingscursus te gaan. Die cursus duurt vier uur. Slaag je voor de toets naderhand, dan zal je cursus EHBO-certificaat met twee jaar verlengd worden. Op die manier weet je altijd dat je kennis up-to-date blijft en kun je kinderen altijd helpen.

Hoeveel kost een EHBO-cursus voor kinderen?

De prijs voor de EHBO-cursus verschilt per instantie en per cursus. Het Rode Kruis biedt verschillende cursussen op het gebied van EHBO aan baby's en kinderen aan. De meeste verzekeraars dekken de kosten van deze cursus. Zij zien ook het belang van preventief handelen, waardoor verdere zorg onnodig blijkt. Kijk dus goed of jij in aanmerking komt voor een vergoeding en zoek een instantie die bij jou past.

Gratis aanmelden