Voorbereiden op een kennismakingsgesprek met je oppasgezin

Voorbereiden op een kennismakingsgesprek met je oppasgezin

Voorbereiden op een kennismakingsgesprek met je oppasgezin

10 december 2020

Laatste update: 18 december 2020

Voordat je als oppas aan de slag gaat, is het wel zo fijn om eerst kennis te maken met je nieuwe oppasgezin. Je kunt bij ze langsgaan of eerst op afstand afspreken via een videogesprek. Tijdens dit kennismakingsgesprek kunnen jullie elkaar vragen stellen en alvast afspraken maken. Je kunt je nieuwe oppaskindje ook meteen ontmoeten. Zo’n moment kan best spannend zijn, dus kun je je het best goed voorbereiden. We geven je zes tips die een kennismaking geheid tot een succes maken!

1. Maak een goede eerste indruk

Hoe vanzelfsprekend het ook klinkt, we benoemen het toch even: wees op tijd. Als je te laat bij je nieuwe oppasadres aankomt, maak je geen goede indruk. Zorg dus dat je vooraf goed weet waar je moet zijn en vertrek op tijd van huis. Het is netjes als je vijf á tien minuten van tevoren aankomt. Kleed je ook representatief. Dat hoeft niet verschrikkelijk chique te zijn, maar liever ook niet al te slordig. Een spijkerbroek en een leuke trui, bloes of shirt is prima. Een joggingbroek en een rafelend vest misschien een minder goed idee.

2. Jezelf voorstellen

Ouders zijn benieuwd naar wie je bent en kunnen je vragen om iets over jezelf te vertellen. Bereid je daarom voor op een korte voorstelronde. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld van vragen die je kunt verwachten. Je hoeft niet meteen je hele levensverhaal op tafel te gooien. Als ouders echt dringend iets van je willen weten, vragen ze je dat wel. Het is ook geen probleem als je even geen antwoord weet op een vraag. Neem de tijd en vertel gerust als je het even niet weet. Blijf vooral jezelf.

Vragen die je kunt verwachten:

  • Waar ga je naar school / Waar studeer of werk je?
  • Waarom vind je oppassen zo leuk?
  • Heb je broers of zussen?
  • Heb je ervaring met oppassen?
  • Wat ga je doen tijdens het oppassen?

Waar vaders en moeders vaak ook nieuwsgierig naar zijn, is jouw manier van oppassen. Je kunt ze onder andere vertellen welke ervaring je hebt als oppas, en wat je van plan bent te gaan doen tijdens het oppassen. Houd je van knutselen of ga juist met je oppaskindje lekker rennen in de speeltuin? Als je eerder bij een gezin hebt opgepast, kun je ook vertellen wat je daar allemaal hebt gedaan.

3. Afspraken maken

Maak heldere afspraken met de ouders over wat jouw oppaswerk precies in gaat houden. Op welke dagen en tijden is jouw hulp nodig? En wanneer kun je beginnen? Zijn er specifieke huisregels waar hun zoon of dochter zich aan moet houden? Als je ’s avonds gaat oppassen is het ook handig om te weten wanneer het bedtijd is voor het kind. Ouders kunnen regels hebben over schermtijden en het gebruik van social media. Vaak vinden ze het ook fijn als je licht huishoudelijk werk doet, als hun kind lekker ligt te slapen. Het is goed mogelijk dat je hem of haar moet ophalen van of brengen naar de sportvereniging of de peuterspeelzaal. Dit ben je natuurlijk niet verplicht, maar in overleg is veel mogelijk.

Bekijk ook: Wat doet een oppas?

4. Besteed aandacht aan het kind

Als de ouders zien dat je goed om kunt gaan met hun kind, geef je ze een vertrouwder gevoel. Besteed daarom ook even aandacht aan hem of haar. Vraag of er nog bijzonderheden zijn waar je rekening mee moet houden. Misschien is het kind wel een moeilijke eter of bang in het donker. Ook als het kind allergieën of last heeft van verlatingsangst, is het goed om dat te weten. Zo toon je bovendien interesse en zien ouders dat je je oppaswerk meer dan serieus neemt. Hoe je hierachter komt? Simpel, gewoon door het te vragen. “Kunnen jullie me iets over … vertellen?” is voldoende.

5. Bespreek jouw oppastarief

Geld is meestal niet het leukste onderwerp om over te praten, maar het is wel goed om dit helder te hebben. Je wilt straks niet minder betaald krijgen dan je had verwacht. Reserveer dus ook een momentje om jouw oppas tarief te bespreken, als jullie dit online nog niet hebben gedaan. Met een beetje geluk komen jullie er eenvoudig uit, maar soms zul je voor jezelf op moeten komen. Vaak helpt het als je vertelt wat je bij je eerdere oppasadres(sen) verdiende. Willen de ouders dat je een paar huishoudelijke taakjes gaat doen? Dan kun je daar een hoger uurloon voor vragen.

6. Wissel contactgegevens uit

Voordat jullie weer afscheid van elkaar nemen: vergeet niet telefoonnummers uit te wisselen! Dan kun je ook na afloop van de kennismaking contact houden. En als je straks gaat oppassen, en er iets aan de hand is, heb je altijd een manier om de ouders te bereiken. Voordat je vertrekt, wil je natuurlijk wel graag weten waar je aan toe bent. Hebben jullie allemaal een goed gevoel na het gesprek? Spreek dan een begindatum af waarop je aan de slag kunt. Weet je nog niet helemaal zeker of het wel goed voelt? Dan kun je er gerust een nachtje over slapen. Je kunt eventueel voorstellen om een keertje te komen proefdraaien. Dan weet je echt zeker of dit oppasgezin bij je past.

Gratis aanmelden