Een gastouderopvang beginnen: dit moet je weten

Een gastouderopvang beginnen: dit moet je weten

Een gastouderopvang beginnen: dit moet je weten

16 juni 2020

Laatste update: 09 november 2023

Is het altijd al jouw droom geweest om te werken met kinderen en wil je graag een gastouderopvang beginnen? Heel spannend en misschien ook wel een beetje eng: wat moet je dan eigenlijk allemaal regelen? Je wilt natuurlijk gelijk goed van start gaan en dan moet je wel weten aan welke eisen je moet voldoen. Gelukkig is de GGD hier duidelijk over en geeft Oppasland je ook gelijk een paar tips, zodat je je gastouderopvang straks gevuld hebt met leuke gastkinderen.

Inhoudsopgave

    Gastouder aan huis of bij ouders thuis?

    Voordat je als gastouder aan de slag gaat, is het belangrijk om te beslissen waar je de kinderen wilt opvangen. Je kunt als gastouder kiezen voor om de kinderen bij jouzelf thuis op te vangen in een door jou ingerichte opvang, maar je kunt er ook voor kiezen om de kinderen bij de ouders thuis op te vangen.

    Natuurlijk heeft elke vorm van opvang z’n eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je zelf de afweging maakt en besluit wat bij jou past.

    Bij de gastouder thuis

    Bij de ouder thuis

    Voordelen

    Voordelen

    ✔ Geen reistijd

    ✔ Geen aanpassingen aan eigen huis

    ✔ Opvang in vertrouwde omgeving

    ✔ Geen schoonmaakwerk

    ✔ Eigen kinderen ook welkom

    ✔ Geen boodschappen doen

    Nadelen

    Nadelen

    ✖ Aanpassingen aan eigen huis

    ✖ Reistijd naar opvanglocatie

    ✖ Alle huisgenoten moeten een VOG hebben

    ✖ Eigen kinderen alleen in overleg welkom

    ✖ Zelf boodschappen doen en schoonmaken

    ✖ Mogelijk arbeidsovereenkomst verplicht

    Het is helemaal aan jezelf om te bepalen voor welke opvangvorm je kiest. Als je ervoor kiest om de opvang bij de ouders thuis te doen, kun je in overleg meer kinderen opvangen in die woning. Sommige ouders willen echter dat je hun kinderen privé opvangt en dan ben je dus gebonden aan dat ene gezin. Als dat het geval is, dan zul je een arbeidsovereenkomst moeten tekenen als je meer dan 4 dagen per week aan de slag gaat bij dat gezin.

    Eisen voor gastouderopvang

    Wanneer je ervoor kiest om je gastouderopvang bij jezelf thuis te organiseren, dan zul je aanpassingen moeten doen aan je eigen woning. De GGD controleert je woning op veiligheid en hygiëne en als alles in orde is, mag je aan de slag als gastouder.

    Deze controle wordt jaarlijks uitgevoerd en ook meerdere keren per jaar door het gastouderbureau waarbij je aangesloten zult zijn. De GGD controleert onder andere de volgende punten:

    • Traphekjes bij alle trappen
    • Giftige stoffen buiten handbereik
    • Geen gevaarlijke hoeken of punten
    • Losliggende snoeren opgeborgen of afgeschermd
    • Stopcontacten zijn afgedekt
    • Rookmelders op elke verdieping
    • Rookvrije woning
    • Buiten- en binnenspeelruimte
    • Aparte slaapkamer voor gastkinderen

    Deze zaken dienen bij elke controle in orde te zijn en ook de hoeveelheid kinderen op de opvang moet goed zijn. Een gastouder mag op één moment de volgende hoeveelheid kinderen op de opvang hebben:

    • Maximaal 6 kinderen in totaal (0-13 jaar oud)   
      • Maximaal 5 kinderen van 0-4 jaar
      • Maximaal 4 kinderen van 0-2
      • Maximaal 2 kinderen van 0 jaar

    Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je eigen kinderen meetellen voor deze aantallen als ze onder de 10 jaar zijn. Heb je dus zelf twee kinderen van 5 en 9 jaar oud, dan mag je dus maximaal 4 kinderen van andere gezinnen opvangen.

    Aansluiten bij gastouderbureau

    Het begrip gastouderbureau kwam eerder al eens voorbij en je vraagt je misschien af wat dit is en of het verplicht is om je aan te sluiten bij een gastouderbureau. Hierover kunnen we heel kort en bondig zijn: ja.

    De overheid wil dat er meer controle is op de gastouderopvang en vond een controle per jaar onvoldoende. Het gastouderbureau zorgt ervoor dat alles in goede banen geleid wordt en heeft bovendien een wervende functie. Zo komen gastkinderen eenvoudig bij je terecht en hoef je ook de betalingen niet zelf te regelen.

    Geen administratieve rompslomp

    Dit loopt allemaal via het gastouderbureau. Dit scheelt jou een hoop administratieve rompslomp en het is daarbij ook een voorwaarde voor een registratie in het LRKP. Deze registratie is essentieel, omdat ouders anders geen aanspraak kunnen maken op de kinderopvangtoeslag.

    Kies vooral een gastouderbureau waar jij je prettig bij voelt, zodat je nooit het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Hou er wel rekening mee dat je altijd een vergoeding betaalt aan het gastouderbureau. Dit kun je gelukkig wel verrekenen in het te betalen tarief door de ouders.

    Gratis aanmelden