Wat doet een oppas? Alle taken op een rij

Wat doet een oppas? Alle taken op een rij

Wat doet een oppas? Alle taken op een rij

30 december 2019

Laatste update: 08 april 2021

De vraag ‘wat doet een oppas?’ is eentje die we bij Oppasland vaak krijgen. Oppassers weten in het begin niet precies wat er nu van hen verwacht wordt. Oppasland heeft om die oppassers te helpen een overzicht gemaakt van de meest voorkomende taken, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Meest voorkomende taken

Natuurlijk is elk oppasgezin anders en heeft elk gezin andere wensen. Hierdoor kan het takenpakket van iedere oppasser ook erg verschillen. Misschien ben jij wel goed in wiskunde en kan je oppaskindje wel wat bijles gebruiken. In dat geval kan bijles bij je takenpakket horen, terwijl dit bij een andere oppas niet het geval is. Ook de leeftijdscategorie van het oppaskind is bepalend voor het takenpakket. Zo moet je andere dingen doen als op een baby past dan wanneer je op een kind van acht jaar oud past. Om je een beeld te geven van de meest gevraagde taken, heeft Oppasland per leeftijdscategorie een overzicht gemaakt.

Baby

Als je op een baby past, is het van belang dat je weet hoe je een baby moet verzorgen. Zo moet je in ieder geval in staat zijn om de volgende taken te doen:

 • Luier verschonen
 • Flesje maken
 • Spelen met baby’s
 • Naar bed brengen

Vraag je je af hoe je met een baby speelt, dan kun je dat lezen in de Oppasland begrippenlijst. Hier vind je alle informatie over oppassen op baby’s.

Peuter en kleuter

Een peuter kan al iets meer dan een baby en er hoort dus ook een ander takenpakket bij degene die op kinderen van die leeftijd past. Zo kunnen peuters redelijk goed lopen en kunnen ze zelfs al klimmen en klauteren. Peuters en kleuters hebben veel aandacht nodig en er zal dus ook veel meer gespeeld moeten worden met deze kinderen. Ook licht opvoedkundige taken zullen nu van belang zijn, omdat je duidelijk moet kunnen maken wat wel en niet mag. Als je op een peuter past, zul je de volgende taken tegenkomen:

 • Naar bed brengen
 • Spelen
 • Eten geven
 • Licht opvoedkundige taken (leren wat wel en niet mag)

Kind

Een kind gaat al naar school en is al redelijk zelfstandig. Je taken als oppasser bestaan dan vooral uit:

 • Toezicht houden
 • Meespelen
 • Verzorgende taken (zoals eten en drinken verzorgen)
 • Naar bed brengen

Het is bij kinderen afhankelijk van de leeftijd hoeveel je nog moet helpen. Een kind is in staat dit zelf aan te geven, zodat jij hierin mee kunt gaan.

Ongewone taken

Naast de meest voorkomende taken, zijn er ook taken die niet passen bij het werk als oppas. Sommige ouders willen dat de oppas naast het oppassen ook het huishouden doet. Dit komt niet vaak voor en je hoeft dit niet te doen. Het is wel normaal dat je de borden en glazen afwast die je gebruikt hebt, maar het is niet de bedoeling dat ouders een hele afwas voor je laten staan of je vragen het hele huis te stofzuigen. Toch kan het zijn dat jij het geen probleem vindt om huishoudelijke taken op je te nemen. Als dat zo is, dan kun je dit in overleg met de ouders regelen. Je kunt hier een extra bedrag voor vragen. Een schoonmaakster kost natuurlijk ook geld en het is dus helemaal niet raar als jij hier ook een beetje geld voor krijgt.

Oppaswerk zoeken

Als jij op zoek bent naar oppaswerk in de buurt, dan kun je bij Oppasland precies aangeven wat je wel en niet wil doen tijdens het oppassen. Sommige ouders vinden het prettig als er gekookt wordt door de oppas. Als jij het niet erg vindt om dit te verzorgen, dan kun je dit aangeven in je profiel. Je kunt hier ook aangeven welke diploma’s je hebt en of je vaardigheden hebt die mogelijk interessant zijn tijdens het oppassen. Denk hierbij aan taken, zoals:

 • Huiswerkbegeleiding
 • Knutselen
 • Sport
 • Talen

Sommige ouders vinden het prettig als hun kind meertalig wordt opgevoegd als één (of beide) ouders een andere taal spreekt. Als de oppas beide talen ook beheerst, is dat voor de ouders dan wel zo prettig. Geef dit dus ook vooral aan in je profiel, zodat jij terechtkomt bij ouders die dat kunnen gebruiken. Ben jij op zoek naar oppaswerk? Maak dan vandaag nog een profiel aan bij Oppasland en vind een oppasgezin dat bij jou past.

Gratis aanmelden