20 tips om een lange autorit met kinderen te overleven

Twee kinderen achterin de auto waarvan er een kind aan het huilen is tijdens de vakantie.

20 tips om een lange autorit met kinderen te overleven

04 juli 2024

Een lange autoreis met kinderen kan een flinke uitdaging zijn. Maar met de juiste voorbereiding zorg je er voor dat het een succes kan worden. In deze blog delen we 20 tips om een lange autorit met kinderen van allerlei leeftijden - van 2 jaar tot 16 - soepel te laten verlopen.

Inhoudsopgave

  Goede voorbereiding van de reis

  1. Plan de route en tussenstops vooraf

  Een goede voorbereiding is het halve werk voor een succesvolle lange autorit. Plan je route en neem voldoende tussenstops onderweg. Zoek van tevoren naar kindvriendelijke rustplaatsen waar je kinderen even kunnen spelen en hun energie kwijt kunnen. Dit helpt om de lange autorit voor zowel jou als je kinderen aangenamer te maken.

  2. Pak een reistafel voor in de auto

  Een reistafel voor in de auto kan een geweldige aanvulling zijn voor een lange rit. Kinderen kunnen hierop tekenen, spelen en eten. Het helpt hen bezig te houden en voorkomt dat speelgoed en snacks door de hele auto verspreid raken. Een dergelijke reistafel kun je gemakkelijk over de schoot van het kind zetten. Zo zorg je er ook voor dat je kind stevig in de auto zit.

  3. Maak een lijst met dingen om te doen tijdens de rit

  Een lijst met activiteiten voor onderweg kan wonderen doen. Denk aan spelletjes, boeken, kleurboeken en leuke muziek. Door een variëteit aan dingen om te doen tijdens een lange autorit aan te bieden, blijft je kind geprikkeld óf is sneller moe zodat hij lekker in slaap valt ;).

  Een vader en moeder bereiden een reis voor

  Vermaak voor onderweg

  4. Speelgoed voor onderweg

  Pak een tas met favoriet speelgoed voor onderweg. Kies voor klein en licht speelgoed dat gemakkelijk in de auto te gebruiken is, zoals puzzels, magnetische spelletjes en kleine bouwsets. Voor peuters kun je denken aan zachte speeltjes en knisperboekjes.

  5. Introduceer ANWB achterbankbingo

  ANWB Achterbankbingo is een klassiek spel dat perfect is voor lange autoritten. Print de bingokaarten uit en laat je kinderen onderweg op zoek gaan naar de afgebeelde objecten. Het is een leuke en interactieve manier om de tijd te doden.

  6. Gebruik schermen voor entertainment

  Hoewel schermtijd beperkt moet zijn, kunnen tablets en draagbare dvd-spelers een uitkomst zijn tijdens lange ritten. Download van tevoren educatieve apps, films en series die je kinderen kunnen kijken. Dit zorgt voor een welkome afwisseling.

  7. Activiteiten in de auto voor peuters

  Peuters hebben een korte aandacht spanne, dus zorg voor verschillende activiteiten. Overweeg magnetische tekentabletten, knisperboekjes en eenvoudige puzzels. Het helpt om een paar nieuwe speeltjes te introduceren die ze nog niet kennen, dit houdt hun interesse langer vast.

  8. Laat kinderen tekenen

  Tekenen is een geweldige manier om kinderen creatief bezig te houden. Voorzie ze van kleurpotloden en een stevig tekenbord of een tekenblok. Kleine teken ideetjes zoals tekenen van wat ze onderweg zien, kunnen hun verbeelding prikkelen.

  Een jongen en meisje zitten in de auto te puzzelen en te tekenen

  Comfort en rust voor de kinderen

  9. Creëer een slaapplek in de auto

  Voor lange ritten is het belangrijk dat kinderen comfortabel kunnen slapen. Zorg voor een goede kinderstoel en neem hun favoriete dekentje en kussen mee. Dit helpt hen om zich veilig en geborgen te voelen, wat de kans op een dutje vergroot.

  10. Zorg voor een goede nachtrust voor vertrek

  Als je 's nachts gaat rijden, zorg er dan voor dat je kinderen goed uitgerust aan de reis beginnen. Dit vergroot de kans dat ze een groot deel van de rit slapen, wat de reis voor iedereen aangenamer maakt. Ik vond het vroeger toen wij op vakantie gingen altijd spannend, ik sliep dus alsnog niet goed.

  11. Neem een favoriete knuffel

  Een knuffel kan veel rust bieden tijdens een lange rit. Het geeft kinderen een gevoel van veiligheid en comfort, vooral als ze zich onrustig voelen of moeilijk kunnen slapen op de achterbank.

  Eten en drinken

  12. Pak gezonde snacks en drinken

  Gezonde snacks en voldoende drinken zijn cruciaal tijdens een lange autorit. Denk aan gesneden fruit, groentehapjes, crackers en water. Een zakje chips is natuurlijk ook erg lekker. Vermijd suikerhoudende snacks om te voorkomen dat kinderen te hyperactief worden.

  13. Plan tussenstops voor maaltijden

  In plaats van te stoppen bij fastfoodrestaurants, plan picknick tussenstops waar je een lunch kunt nuttigen. Dit geeft kinderen ook de kans om even te rennen en spelen, wat hen helpt om energie kwijt te raken.

  Veiligheid en gezondheid

  14. Zorg voor een goed werkende kinderstoel

  Een veilige en comfortabele kinderstoel is een must voor elke lange autorit. Controleer of de stoel correct is geïnstalleerd op de achterbank en geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je kind.

  15. Houd een EHBO-kit bij de hand

  Zorg dat je altijd een EHBO-kit bij de hand hebt voor noodgevallen. Denk aan pleisters, desinfecterende doekjes en medicijnen voor wagenziekte. Voor baby's is het handig om luiers, doekjes en babyvoeding mee te nemen. Vooral voor het laatste is het een slecht idee om zonder op pad te gaan.

  Een picknicktafel met stukjes vlees, fruit en water

  Entertainment en educatie

  16. Luister naar audioboeken en kinderliedjes

  Audioboeken en kinderliedjes zijn een uitstekende manier om kinderen te vermaken zonder schermen. Kies voor verhalen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kinderen en laat ze meezingen met hun favoriete liedjes.

  17. Speel spelletjes zoals vakantiebingo

  Vakantiebingo is een leuk en educatief spel voor onderweg. Laat kinderen op zoek gaan naar specifieke objecten of voertuigen die ze onderweg zien. Het houdt ze alert en betrokken bij de reis. Zo krijgen de kinderen meer plezier in een lange autorit.

  18. Gebruik educatieve apps en spelletjes

  Er zijn tal van educatieve apps en spelletjes beschikbaar die geschikt zijn voor lange autoritten. Kies voor apps die de creativiteit en het denkvermogen van je kinderen stimuleren. Dit zorgt voor zowel vermaak als educatie tijdens de reis.

  Oudere kinderen mee op reis

  Als je kinderen hebt die in de puberteit zitten dan zal hen vermaken een stuk ingewikkelder zijn. Laat deze kinderen dan ook zelf hun tas inpakken om een gevoel te creëren dat ze meer volwassen zijn. Dit zijn ze natuurlijk niet maar dat gaf mij destijds een goed gevoel. Vroeger ging ik de hele reis spannende boeken lezen en films kijken op mijn telefoon. Zorg er wel voor dat je bewust omgaat met dat zij recalcitrant kunnen zijn.

  Twee kinderen achterin de auto

  Tips voor de ouders

  19. Houd jezelf gefocust en uitgerust

  Als ouder is het belangrijk om gefocust en uitgerust te blijven. Wissel regelmatig van chauffeur als dat mogelijk is en neem voldoende pauzes. Een uitgeruste en alerte chauffeur is beter voor een veilige reis. Daarnaast kun je ook elke twee uur een kwartiertje pauze nemen. Als je bijvoorbeeld door de bergen rijdt dan wil je natuurlijk je blik scherp op de weg hebben.

  20. Blijf flexibel en pas je plannen aan indien nodig

  Flexibiliteit is de sleutel tot een succesvolle lange autorit met kinderen. Soms gaan dingen niet zoals gepland, en dat is oké. Pas je plannen aan en maak er het beste van. Een positieve instelling kan een groot verschil maken.

  Twee personen in de auto tijdens de vakantie

  Conclusie

  Een lange autorit met kleine kinderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en handige tips kun je er een leuke ervaring van maken. Gebruik deze 20 tips om je volgende autoreis soepel te laten verlopen en te genieten van de tijd samen met je kinderen. Of je nu reist met een baby van 1 jaar, een peuter van 2 jaar, of oudere kinderen, deze adviezen helpen je om een stressvrije en aangename reis te hebben.

  Geslaagde autovakantie

  We hopen dat deze tips zorgen voor een geslaagde autovakantie. Vergeet niet dat de reis zelf ook deel uitmaakt van de vakantiebestemming en met een beetje voorbereiding kan het een prachtige ervaring worden voor het hele gezin. Goede reis!

  Gratis aanmelden