Veilig buitenspelen? Apple AirTag vs. Samsung SmartTag

Veilig buitenspelen? Apple AirTag vs. Samsung SmartTag

Veilig buitenspelen? Apple AirTag vs. Samsung SmartTag

19 mei 2021

Laatste update: 20 mei 2021

Het allerbelangrijkste voor iedere ouder is natuurlijk dat de kinderen veilig zijn. Je doet hier werkelijk alles voor en daarom kan het geen kwaad om hierbij wat hulp te krijgen. Een extra beetje zekerheid en een veilig gevoel kun je krijgen door je kinderen een GPS-tracker te geven. Deze techniek is niet nieuw. Meerdere merken hebben inmiddels al een model op de markt gebracht. Toch hadden deze trackers wel een aantal beperkingen. Apple en Samsung komen nu met een nieuw stukje techniek waarvan we het waard vinden om het aan je voor te stellen. Het zijn geen GPS-trackers voor kinderen, maar ze zouden wel op die manier gebruikt kunnen worden. We leggen je uit hoe!

Waarom zou je kiezen voor een GPS-tracker?

Of je kiest voor een GPS-tracker is heel persoonlijk. Soms kan het fijn zijn als je weet waar je kind zich bevindt, als je een kleine ontdekker in je huishouden hebt. Je kunt dan zonder al te veel moeite zien waar je kind aan het spelen is. Zo kun je precies zien of je moet ingrijpen of dat het nog op een afzienbare afstand is.

Ook kan het heel fijn zijn als je op vakantie bent en je kinderen vrij over de camping of het resort mogen wandelen. Je kunt ze dan een stukje extra vrijheid geven, wat de ontwikkeling en zelfstandigheid ten goede komt. Tegelijkertijd hoef jij je minder zorgen te maken, omdat je op elk moment kunt zien waar je kind zich bevindt. Zeker in het buitenland kan dat voor ouders een beetje rust geven. Kun je misschien toch nog een paar pagina’s uit je boek lezen!

Kritiek op GPS trackers

Toch zijn er ook tegengeluiden voor het gebruik van GPS-trackers. Pedagoog Marina van der Wal vertelde eerder al aan RTLNieuws dat het niet wijst op vertrouwen in je kinderen. Daarbij zou het oplossingsgericht denken minder ontwikkelen, omdat kinderen met één druk op de knop om hulp kunnen vragen. Verdwaald raken en zelf de weg terugvinden is dus verleden tijd met een GPS-tracker. Zij ziet dit niet als een positieve ontwikkeling.

Ook zegt ze dat de angst die je als ouder hebt om je kinderen te verliezen niet minder wordt door het gebruik van tracking-tags. Je weet natuurlijk nog steeds niet wat er gebeurt op de plek die je ziet op je smartphone. Hierdoor kun je je nog steeds afvragen of alles wel goed gaat.

Welke GPS trackers gebruiken ouders veel?

Veel ouders gebruiken de trackingmogelijkheden van Spotter. Je kunt je kinderen dan een trackinghorloge geven waarmee ze overal te volgen zijn. Bovendien kun je daarmee ook nog even bellen of een SOS-bericht ontvangen als je kind hulp nodig heeft. Het grote nadeel van deze horloges is dat je een prepaid abonnement nodig hebt om gebruik te maken van de volledige service. Zonder zo'n abonnement kun je geen gebruikmaken van het netwerk van Spotter.

Een alternatief voor dit horloge is dan bijvoorbeeld de Tile gps-tag. Hiermee kun je zonder abonnement je kinderen volgen, mits ze binnen het bereik van bluetooth blijven. Dit betekent meestal dat je binnen 120 meter van je kinderen moet blijven. Als je kinderen buiten zijn en jij binnen, is het bereik vaak zelfs nog iets kleiner doordat het signaal niet zo makkelijk door beton gaat.

Wat maakt de GPS-trackers van Apple en Samsung anders?

Nu vraag je je misschien af wat de nieuwe GPS-trackers van Samsung en Apple zo bijzonder maakt dat we er een hele blog aan willen wijden. Toegegeven, wij waren eerst ook sceptisch. Toch bieden zowel Apple als Samsung iets wat de andere trackers niet bieden, namelijk: tracking zonder abonnement en niet beperkt door bluetooth. Dat klinkt natuurlijk gaaf en als je weet hoe ze het doen, wordt het alleen nog maar leuker. Ze gebruiken namelijk de telefoons van hetzelfde merk om de tags te lokaliseren. Apple gebruikt dus alle iPhones in de beurt en Samsung weer alle eigen smartphones die aangesloten zijn op het SmartThings netwerk. Als je je tag wilt vinden, zullen iPhones en Samsung telefoons in de buurt een signaal afgeven en de eigenaar van de tag krijgt gelijk een seintje, inclusief locatie. Zo kun je je kinderen dus overal volgen waar telefoons in de buurt zijn. Handig als je ze eventjes uit het oog verliest op een drukke plek of als ze aan het spelen zijn in een grote speeltuin.

Nu horen we je denken: maar er is geen SOS knop. Klopt, in beginsel hebben beide trackers geen SOS knop, omdat ze namelijk niet gemaakt zijn om je kinderen te tracken. Ze hebben daarom ook niet alle functionaliteiten die je zou verwachten. De SmartTag+ van Samsung heeft echter wel een functie die gebruikt kan worden als SOS. Je kunt namelijk een knop indrukken op de tag die de ringtone van de verbonden telefoon(s) laat afgaan. Zo kun je toch alarm slaan en heb je het grote (gratis) bereik tot je beschikking.

Let wel op: de SmartTag+ en de Apple AirTag werken alleen met de nieuwste modellen smartphones. De AirTag kun je gebruiken met iPhones 11 en 12. De Samsung SmartTag+ werkt met de Galaxy S21+, Galaxy Note20 Ultra en Galaxy Z Fold. Oudere iPhones en Samsung Smartphones hebben de benodigde UWB techniek nog niet, die nodig is om de tag te vinden als deze buiten bereik is van bluetooth.

Welke GPS-tracker past bij mij?

Lijkt zo’n GPS-tracker je wel wat? Er zijn een aantal soorten waar je uit kunt kiezen. Om het je wat makkelijker te maken hebben we de meest gekozen trackers en hun eigenschappen voor je op een rij gezet. Zo kun je zelf kiezen welke bij jou, je smartphone en je kind past.

Merk

Batterijduur

Werkt met

Zoekafstand

Abonnement

SOS-functie

Apple AirTag

1 jaar

Apple iPhone 11 en 12

Wereldwijd

Nee

Nee

Samsung SmartTag

1 jaar

Alle Samsung smartphones

120 meter

Nee

Ja

Samsung SmartTag+

1 jaar

Samsung Galaxy S21+, Galaxy Note20 Ultra en Galaxy Z Fold2

Wereldwijd

Nee

Ja

Tile Pro

1 jaar

iOs, Android

120 meter

Nee

Nee

Spotter

Onbekend

Android, iOS

Wereldwijd

Ja

Ja

 

Bonustip: De meeste GPS-Trackers kun je ook gebruiken om je huisdieren te volgen. Je bevestigt de tags eenvoudig aan de halsband van je huisdier en kunt precies zien waar ze zich bevinden!

Wat vind jij?

Grote kans dat jij wat vindt van deze nieuwe technologie. De ene ouder vindt het een fantastische ontwikkeling, terwijl de ander het een vernuftige vorm van spionage vindt. We horen graag hoe jij denkt over GPS-trackers voor je kinderen. Laat het ons weten via Facebook of Instagram!

Gratis aanmelden