Wat is een baby

Na de geboorte heet de levensfase van een mens de babyfase. In veel gevallen wordt de foetus die tijdens de zwangerschap in de buik van de moeder zit ook een baby genoemd. In de babyfase na de geboorte is het kleintje heel kwetsbaar en heeft het veel begeleiding nodig.

Omgaan met baby's

Als je wilt gaan oppassen op baby’s, is het belangrijk dat je weet hoe je met baby’s om moet gaan. Met een baby van zes maanden doe je bijvoorbeeld heel andere dingen dan met een baby van twee weken. Baby's groeien en ontwikkelen zich snel. Deze groei hangt sterk af van de ontwikkeling van de hersenen en zenuwbanen. Oppasland geeft uitleg voor oppassers die willen weten hoe je omgaat met een baby en welke dingen je echt moet weten.

Wanneer kan een baby kruipen, zitten en doorslapen?

De mijlpalen van kruipen, zitten en doorslapen verschillen per baby, maar over het algemeen beginnen baby's met kruipen tussen de leeftijd van zes en tien maanden. Het zitten zonder ondersteuning komt meestal rond de leeftijd van zes tot acht maanden voor.

Doorslapen

Wat betreft doorslapen, kan dit variëren, maar de meeste baby's beginnen rond de vier tot zes maanden geleidelijk aan langere periodes door te slapen zonder voedingen 's nachts. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de ontwikkeling van elke baby uniek is en dat sommige baby's deze mijlpalen mogelijk eerder of later bereiken.

Een baby met een grijs mutsje

De voorbereiding van oppassen op een baby

Als je nog niet eerder opgepast hebt op baby’s, is het verstandig om je goed voor te bereiden op die eerste periode dat je op de baby past. Ga bijvoorbeeld eens bij de ouders langs en help ze mee bij het verschonen van een luier, het klaarmaken van de voeding en het slaapritueel.

Babyspullen

Zorg dat je goed weet waar alle babyspullen staan in de babykamer, zodat je precies weet waar je alles kan vinden. Op die manier zie je hoe zij met de baby omgaan en kun je de baby zelf op een laagdrempelige manier leren kennen. Zo leer je om te gaan met wanneer ze huilen en welke behoefte ze hiermee nodig hebben.

Juiste producten

Speel ook alvast eens met de kleine, zodat je weet wat de baby wel en niet leuk vindt. Het is belangrijk dat je tijdens de verzorging van de baby de juiste producten gebruikt. Zo kan een babyuitzet bestaan uit zeepvrije shampoo, een speen, kinderwagens en speciale autostoelen.

Communicatie met ouders

Goede communicatie met de ouders is cruciaal. Bespreek de behoeften, routines en specifieke zorginstructies voor elke baby met de ouders voordat je begint met oppassen. Dit helpt om een vertrouwensrelatie op te bouwen en ervoor te zorgen dat de baby de best mogelijke zorg krijgt.

Vraag om een schema

De meeste ouders geven je uit zichzelf een schema waarin zij vastleggen hoe je met de kleine om kan gaan. In dit schema staat precies wanneer de baby moet slapen, eten en drinken en wanneer de baby meestal speelt. Vooral voeden kan nog wel eens een uitdaging zijn.

Wennen aan voedsel

Vanaf vier maanden mag het kindje wennen aan vast voedsel. Dit zijn vaak dingen als gepureerde wortel of geprakte banaan. Wanneer de baby de leeftijd van zes maanden heeft bereikt kunnen ook korstjes van brood geprobeerd worden. Het is aan de ouders om te besluiten wat de baby eet en wanneer.

Slaaproutine

Je zult je hier als oppas aan horen te houden. Ook is het van belang dat je weet waar de baby slaapt. Soms kiest een vader of moeder ervoor om de baby overdag te laten slapen in de box en alleen 's avonds in het ledikant. Vraag hier dus naar, zodat je de baby niet verwart.

Een baby die aan het lachen is

Verzorging en hygiëne van een baby

  1. Luiers verschonen: Het is belangrijk om regelmatig luiers te verschonen en de baby schoon en droog te houden. Het gebruik van luiercrème kan helpen om luieruitslag te voorkomen.

  2. Badtijd: Baby's hoeven niet elke dag een volledig bad te krijgen. Enkele keren per week is meestal voldoende. Zorg ervoor dat het water op de juiste temperatuur is en gebruik milde babyzeep en shampoo.

  3. Handhygiëne: Het is van groot belang om je handen te wassen voordat je de baby aanraakt, vooral na het verschonen van luiers.

Spelen met baby’s

Veel oppassers ervaren dit als het leukste onderdeel van het oppassen: spelen met de baby. In het eerste levensjaar van een kind zijn er verschillende mogelijkheden voor het spelen. Tijdens de eerste drie maanden kan nog niet zo veel. Baby’s zien alleen felle kleuren en dingen die dichtbij zijn.

Praten en speelgoed

Ze vinden het heerlijk om je te horen praten en je te zien. Praat dus veel tegen het kleintje of beweeg fel gekleurd speelgoed dichtbij heen en weer. Niet te snel, want de ogen van een pasgeboren baby zijn nog niet zo snel. Als de baby eenmaal wat kan bewegen kun jullie leuke dingen gaan doen, zoals zingen, klappen en dergelijke.

Zing een liedje

De baby luistert waarschijnlijk vol bewondering als jij een liedje voor hem of haar zingt. Vanaf zes maanden kun je ook kijken of ‘kiekeboe!’ al een optie is. Veel kinderen vinden het een heel grappig spelletje en ze lachen zich waarschijnlijk helemaal suf. Zo wordt oppassen voor jullie allebei heel erg leuk. Baby's van bijna een jaar kunnen ze soms al een beetje lopen. Het zetten van een paar stapjes en vooral de aanmoediging van anderen vindt een baby leuk.

Belangrijk om te weten

Er zijn een aantal zaken die je als oppas altijd goed in de gaten moet houden wanneer je op een baby past, zodat er niets misgaat:

  • Laat de baby nooit alleen op de commode liggen: je moet de baby altijd in de gaten houden;

  • Geef geen speelgoed waar losse onderdelen aan zitten, zoals losse, harde ogen op een knuffel;

  • Hou het kleintje altijd goed in de gaten, baby's zijn beweeglijk en nieuwsgierig;

  • Ondersteun het hoofdje van baby’s altijd als je ze vasthoudt in de eerste paar maanden;

  • Hou een schema aan, structuur is erg belangrijk.

Na het eerste levensjaar wordt de baby een peuter, tijdens deze ontwikkeling gelden weer andere omgangsnormen. Lees je altijd goed in voordat je gaat oppassen, zo weet je zeker dat je alle informatie hebt om een goede oppasser te zijn.

Gratis aanmelden