Oppassen op peuters

Na het eerste levensjaar heet het geen baby meer, maar peuter. Het kind krijgt deze titel totdat het vier jaar oud wordt en naar de kleuterschool gaat. In deze periode leert het kind veel sociale vaardigheden en de ontwikkeling gaat in veel gevallen heel snel. Rond de 18e maand kan het kind vaak al 50 woorden zeggen en op 21 maanden worden de eerste zinnen uitgesproken. Heel spannend voor de ouders en heel leuk voor de oppas. Je kunt de ontwikkeling van dichtbij meemaken! Wil je precies weten hoe je op een peuter past? Oppasland legt het allemaal uit.

Wat kan een peuter van 1-2 jaar?

Peuters leren in deze periode beter lopen en leren ook steeds meer dingen zelf doen. Zo kunnen ze nu vaak wat zelfstandiger eten en leren ze klimmen en klauteren. Het kan maar zo zijn dat de peuter opeens naast je op de bank klimt. Hartstikke leuk, natuurlijk! Hier horen uiteraard ook andere manieren van spelen bij. Waar een baby vooral passief speelt, kun je in de peutertijd meer samen doen. Leeftijdsgenootjes zijn vaak nog niet in trek, dus je kunt het beste zelf het voortouw nemen. Speel bijvoorbeeld een rollenspel en doe alsof de favoriete knuffel van de peuter ziek is. Peuters zijn heel meelevend en willen graag knuffelen. Perfect om de knuffel te troosten dus! Grote plus: Je leert de peuter gelijk dat de dokter niet eng is en je juist beter maakt. Andere leuke activiteiten zijn voorlezen, dansen, met water spelen en in de zandbak spelen.

Wat kan een peuter van 2-4 jaar?

In deze periode leert de peuter het zoeken naar verborgen voorwerpen. Niets zo leuk om samen verstoppertje te spelen, dus! Verstop je dichtbij, terwijl de peuter jou moet zoeken. Verstop je echter niet te ver weg, zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Een ander leuke activiteit is waterverven. Zo leert het kind om creatief te zijn. Heb je geen waterverf in de buurt en is het mooi weer? Ga dan naar buiten met een emmer water. Je kunt er een kwast bij pakken en het kind mooie grondschilderingen laten maken. Ze kijken hun ogen uit van het effect van water en hoe de grond verkleurt.

Ook hierbij geldt dat je moet opletten dat je het kind geen speelgoed geeft met kleine losse onderdelen of scherpe randen. Ook peuter stoppen nog wel eens iets in hun mondjes. Zo leren ze nieuwe dingen kennen en dat kan nog wel eens gevaarlijk zijn. Tevens is het van belang dat je de ouders om een schema vraagt. Sommige kinderen doen namelijk een dutje ’s middags en anderen niet. Zo doe je precies wat nodig is en vergeet je niets. Wel zo makkelijk!

Gratis aanmelden