Peuter

Na het eerste levensjaar heet een kind geen baby meer, maar een peuter. In deze periode leert het kind veel sociale vaardigheden en de ontwikkelingen gaat in veel gevallen heel snel. Je kunt de ontwikkeling van dichtbij meemaken! Wil je precies weten hoe je op een peuter past? Oppasland legt het allemaal uit.

Hoe oud is een peuter?

De peutertijd duurt totdat het kind vier jaar oud wordt en naar de kleuterschool gaat. Rond de 18e maand kan het kind vaak al 50 woorden zeggen en op 21 maanden worden de eerste zinnen uitgesprokenHeel spannend voor de ouders en heel leuk voor de oppas.

Ontwikkeling peuter van één tot twee jaar

Een jonge peuter wordt ook wel een dreumes genoemd. Peuters leren in deze periode beter lopen en leren ook steeds meer dingen zelf doen. Zo kunnen ze nu vaak wat zelfstandiger eten en leren ze klimmen en klauteren.

Peuters worden zich steeds meer bewust van zichzelf en willen het liefste alles zelf doen. Ooit wel eens gehoord van: 'Ik ben twee en ik zeg nee?' Een dreumes heeft nog veel te leren, maar ze leren dingen te begrijpen, worden zindelijk en brengen hun fantasie in werkelijkheid door te spelen.

Wat kun je doen met een dreumes?

Hier horen uiteraard ook andere manieren van spelen bij. Waar een baby vooral passief speelt, kun je in de peutertijd meer samen doen. Leeftijdsgenootjes zijn vaak nog niet in trek, dus je kunt het beste zelf het voortouw nemen.

Speel bijvoorbeeld een rollenspel en doe alsof de favoriete knuffel van de peuter ziek is. Peuters zijn heel meelevend en willen graag knuffelen. Perfect om de knuffel te troosten dus! Grote plus: Je leert de peuter gelijk dat de dokter niet eng is en je juist beter maakt. Andere leuke activiteiten zijn voorlezen, dansen, met water spelen, met blokken bouwen en in de zandbak spelen.

Ontwikkeling peuter van twee tot vier jaar

Vanaf deze leeftijd wordt de woordenschat van de peuter enorm vergroot. Verwacht nog geen volledige zinnen, maar de peuter leert veel nieuwe woorden in een korte tijd. Sommige peuters kunnen zinnen vormen van vier of vijf woorden.

Na achttien maanden kent je kindje ongeveer tien woorden, maar vanaf 2,5 jaar oud zijn dit er al gauw meer dan 750. De peuter is in deze periode erg gevoelig voor taalontwikkeling, zo kunnen sommige peuters bijvoorbeeld al werkwoorden vervoegen.

Wanneer je je kind tweetalig wilt opvoeden, kun je in deze periode er het beste mee beginnen. Tijdens de ontwikkeling die de peuter in deze periode doormaakt, ontwikkelt het ook motorische vaardigheden. Ze leren ook steeds beter om voorwerpen vast te houden.

Zo leren ze bijvoorbeeld een potlood vast te houden tussen duim en vingers. De meeste kinderen leren om zindelijk te zijn. Ze leren lopen en ze leren sociale vaardigheden. Sommige peuters kunnen al tot tien tellen.

Eigen tempo

Maak je geen zorgen als je merkt dat je kind achterloopt op een bepaald gebied dan andere leeftijdsgenoten. Ieder kind leert in zijn of haar eigen tempo, de ene leert bijvoorbeeld sneller praten terwijl de andere de eerste stapjes al heeft gezet.

Wanneer je peuter vier jaar oud wordt, mag hij of zij naar de basisschool. Je kindje wordt dan een kleuter en gaat een nieuwe fase tegemoet. Voor de meeste ouders is dit een moeilijk moment. Je kindje is nu niet meer elke dag thuis.

Wat kun je doen met je peuter?

Verstoppertje: In deze periode leert de peuter ook het zoeken naar verborgen voorwerpen. Jullie kunnen dus bijvoorbeeld samen verstoppertje spelen. Verstop je echter niet te ver weg, zodat je een oogje in het zeil kunt houden.

Waterverven: Een andere leuke activiteit is waterverven. Zo leert het kind om creatief te zijn. Heb je geen waterverf in de buurt en is het mooi weer? Ga dan naar buiten met een emmer water. Je kunt er een kwast bij pakken en het kind mooie grondschilderingen laten maken.

Ze kijken hun ogen uit van het effect van water en hoe de grond verkleurt. Kinderen leren door te imiteren. Speel bijvoorbeeld spelletjes waarbij de peuter jou na kan doen, hier leren ze enorm veel van.

Waar moet je op letten?

Ook hierbij geldt dat je moet opletten dat je het kind geen speelgoed geeft met kleine losse onderdelen of scherpe randen. Ook peuters stoppen nog wel eens iets in hun mondjes. Zo leren ze nieuwe dingen kennen en dat kan nog wel eens gevaarlijk zijn.

Bovendien is het van belang dat je als oppas de ouders om een schema vraagt. Sommige kinderen doen namelijk een dutje ’s middags en anderen niet. Zo doe je precies wat nodig is en vergeet je niets. Wel zo makkelijk!

Gratis aanmelden