Vanaf volgende week kinderopvang stakingen

Vanaf volgende week kinderopvang stakingen

Vanaf volgende week kinderopvang stakingen

24 juni 2021

Dat het druk is bij de kinderopvang, peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang, hoeven we je vast niet te vertellen. Er gelden wachttijden tot wel een jaar en de opvang zitten overvol. Niet gek, dat ook de kinderleid(st)ers deze werkdruk ervaren. Volgens de FNV vallen de medewerkers ‘bij bosjes neer’ en is er nog geen zicht op verbetering. Niet fijn natuurlijk en daarom leggen ze vanaf volgende week woensdag het werk neer. Iets om als ouder goed rekening mee te houden, want je hebt nog maar een paar dagen om extra opvang te regelen.

Waarom stakingen in de kinderopvang?

De stakingen zijn aangekondigd, nadat het ultimatum van FNV afliep. Ze eisten dat werkgevers akkoord zouden gaan met het voorstel van de vakbond en haar leden voor werkdrukvermindering. Dit deden de werkgevers niet en daarom worden er nu stakingen aangekondigd. Wat de kinderopvang eigenlijk wil, is dat er meer personeel aangenomen wordt, zodat dit kan zorgen voor werkdrukverlichting. Een andere mogelijkheid om dit te bereiken was het verkleinen van de groepen, maar ook hiermee gingen werkgevers niet akkoord. Nu worden er dus stakingen aangekondigd die vooral ouders treffen.

Wanneer zijn de stakingen precies?

Op vrijdag 18 juni is er een landelijke actiedag en op die dag zullen de verschillende opvangen ook hun eigen acties aankondigen. De acties zullen als een soort estafette uitgevoerd worden. Dit betekent dat niet iedereen op dezelfde dag zal staken en dat het aan de opvang zelf is om een dag en tijdstip te kiezen. Dit zal ergens in de komende weken plaats gaan vinden en is dus wel iets waar ouders rekening mee moeten houden.

Alternatieve opvang regelen

Als jouw kinderopvang gaat staken, is het belangrijk dat je alternatieve opvang regelt. Gelukkig staan er genoeg oppassers te springen om jouw kinderen een dag te vermaken, terwijl jij aan het werk gaat. Meld je daarom nu aan bij Oppasland en vind een oppas die bij jou en je kinderen past. Zo heb je voor nu en ook in de toekomst iemand achter de hand die de zorg voor je kinderen kan overnemen als de opvang tijdelijk niet beschikbaar is. Wel zo handig!

Gratis aanmelden