Gastouder worden? Dit moet je weten

Gastouder worden? Dit moet je weten

Gastouder worden? Dit moet je weten

09 januari 2020

Laatste update: 08 april 2021

Is oppassen voor jou meer een roeping dan een bijbaantje? Dan kun je ook de benodigde diploma’s halen om op professionele basis te gaan oppassen. Met de juiste papieren mag jij jezelf gastouder noemen en kunnen ouders kinderopvangtoeslag krijgen als ze ervoor kiezen om hun kinderen door jou te laten opvangen. Maar kun je eigenlijk ook gastouder worden zonder diploma? En wat verdient een gastouder eigenlijk? Oppasland legt gastouders in spe stap voor stap uit hoe alles werkt.

Wat is een gastouder?

Voordat we uitleggen hoe een gastouder worden in z’n werk gaat, zullen we eerst uitleggen wat een gastouder nu precies is. Een gastouder is een professionele kinderoppas die thuis een eigen gastouderopvang heeft of bij de ouders thuis komt oppassen. De gastouder werkt volgens de door de overheid gestelde eisen, waardoor ouders in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Veel ouders vinden het prettiger om te kiezen voor een gastouder, omdat deze gediplomeerd is en dus op een professionele manier op de kinderen kan passen. Wil jij deze ouders helpen? Ga dan aan de slag en zorg ervoor dat je aan de gestelde eisen voldoet.

Opleiding gastouder

Als je als gastouder aan het werk wilt gaan, heb je hiervoor de benodigde certificaten en diploma’s nodig. Uiteraard begint het allemaal met een geschikte opleiding. De overheid heeft een aantal opleidingen als geschikt aangemerkt in de regeling Wet Kinderopvang. Welke opleidingen dit allemaal zijn, is vastgelegd in artikel 10 van de wet zelf.

EHBO

Naast een geschikte opleiding, is het ook van belang dat je precies weet hoe je moet handelen als er tijdens opvanguren iets gebeurt met het kind. Wat doe jij bijvoorbeeld als het kind valt of zich brandt? Om jou voor te bereiden op ongelukken, is het kinder-EHBO certificaat ingevoerd. Dit programma is speciaal samengesteld om je te leren hoe je moet handelen als er een ongeluk gebeurt of als er op het gebied van de gezondheid van het kind iets misgaat. Dit kinder-EHBO certificaat halen doe je onder andere bij opleidingscentra van het Rode Kruis.

Overige eisen gastouder

Naast de benodigde opleidingen, is het ook van belang dat de gastouder in het bezit is van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en ingeschreven staat bij een gastouderbureau. Dit bureau dient als bemiddelaar tussen ouder en gastouder en zal erop toezien dat alles volgens de regels gebeurt. Zo moet een gastouderopvang voldoen aan regels op het gebied van hygiëne en veiligheid en is het van belang dat er nooit meer dan zes kinderen aanwezig zijn op de opvang. Doordat deze extra controle aanwezig is, kunnen ouders aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Daarnaast is er ook een controle voor iedereen die met regelmaat in de gastouderopvang te vinden is. Zij dienen allemaal ingeschreven te staan bij het Personenregister Kinderopvang. Op die manier probeert de overheid de veiligheid van de kinderen te garanderen.

Je kunt nu via Oppaland eenvoudig online een VOG aanvragen

Gastouder aan huis of gastouderopvang?

Als je wil beginnen als gastouder, zul je jezelf de vraag moeten stellen of je wilt oppassen bij de ouders thuis of dat je zelf een gastouderopvang wilt starten. Beide vormen van opvang hebben hun voordelen en nadelen. Om de keuze wat gemakkelijker voor je te maken, zetten wij een aantal voor je op een rij.

Gastouder aan huis

Gastouderopvang

Voordelen

Voordelen

✔ Werk en privé gescheiden

✔ Betaling per dagdeel

✔ Zelf geen aanpassingen aan huis doen

✔ Controle over opvangplaats

✔ Regeling Dienstverlening aan Huis

✔ Meerdere opdrachtgevers

Nadelen

Nadelen

✖ Bij meer dan 3 dagen opvang in loondienst

✖ Aanpassingen doen aan eigen huis

✖ Opzeggen dienstverband betekent werk weg

✖ Werk en privé niet gescheiden

✖ Betaling per uur

✖ Kinderen niet in vertrouwde omgeving

Aanpassingen gastouderopvang

Zoals hierboven genoemd staat, zal de gastouderopvang aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo is het van belang dat kinderen tot 1,5 jaar moeten kunnen slapen in een aparte slaapruimte. De woning moet bovendien volledig rookvrij zijn en genoeg rook- en brandmelders hebben. Jaarlijks zal de GGD langskomen om de woning te controleren op veiligheid en gezondheid. Mocht de GGD zaken zien die aangepakt moeten worden, dan zal de gastouder hieraan moeten voldoen. Het is dus van belang dat je je realiseert dat je soms geld moet uitgeven om je woning geschikt te maken voor de opvang van kinderen.

Wat verdien je als gastouder?

Uiteraard is ook het bedrag wat je verdient van belang. Je werkt immers niet voor niets. Wat je precies verdient als gastouder, is heel verschillend. Het is afhankelijk van het uurtarief wat gehanteerd wordt door het gastouderbureau. Wat we wel kunnen doen is je een overzichtje bieden van de gemiddelde tarieven zoals ze bekend zijn bij Oppasland.

Deze tabel gaat uit van een 10-urige werkdag (8:00 tot 18:00). De bedragen zijn per maand.

Dagen in de week

1 kind

2 kinderen

3 kinderen

1

€ 180

€ 360

€ 540

2

€ 360

€ 720

€ 1.080

3

€ 540

€ 1.080

€ 1.620

4

€ 720

€ 1.440

€ 2.160

5

€ 900

€ 1.800

€ 2.700

Hou er rekening mee dat je altijd nog een bedrag zult moeten afdragen aan de belasting en aan het gastouderbureau. Het bedrag dat je dus werkelijk overhoudt is in de praktijk lager.

Gastouder test

Ben je benieuwd of jij geschikt bent als gastouder? Om je een beeld te geven van de vaardigheden die een gastouder nodig heeft om goed te kunnen functioneren, hebben we een aantal vragen op een rij gezet. Kun jij ze allemaal met ‘ja’ beantwoorden, dan ben je geschikt als gastouder,

  • Vind jij het fantastisch om de hele dag omringd te zijn door kinderen?
  • Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel?
  • Sta jij open voor feedback en heb je respect voor andere leefwijzen en ideeën?
  • Ben jij bereid om je huis helemaal kidsproof te maken?
  • Denk jij oplossingsgericht en kun jij snel schakelen?
  • Vind jij het leuk om kinderen echt iets te leren?

Gastouder worden zonder diploma?

We krijgen bij Oppasland vaak de vraag: kun je gastouder worden zonder diploma? Dit is niet mogelijk. Als je wilt werken als gastouder, zul je aan de bovenstaande eisen moeten voldoen. Wil je echter wel graag op kinderen passen? Ga dan aan de slag als oppas en vang van tijd tot tijd kinderen op waarvan de ouders een avond of een dag weg zijn. Ook hierbij kun je je eigen oppastarief bepalen. Hou er wel rekening mee dat de ouders in dat geval geen kinderopvangtoeslag kunnen krijgen en daarom soms minder bereid zijn om hogere bedragen te betalen voor kinderopvang. Welke vorm van oppassen jij uiteindelijk ook kiest, bij Oppasland vind je altijd een oppasmogelijkheid die bij jou past.

Gratis aanmelden