Wat is een peuterspeelzaal?

Door de vele vormen van kinderopvang, is het als ouder soms best lastig om te bepalen welke opvangvorm voor je kind geschikt is. Je kunt ervoor kiezen om je kind tot het vierde levensjaar naar de kinderopvang te sturen of naar de gastouderopvang. Daarbij is er nog een andere optie die veel ouders vergeten, namelijk: de peuterspeelzaal. Toch is het niet altijd even duidelijk wat een peuterspeelzaal precies is wat voor voordelen deze opvang heeft voor de ontwikkeling van je kind.

Waarom kiezen voor een peuterspeelzaal?

Je kunt een peuterspeelzaal zien als een stapje voor de basisschool. Peuters kunnen vanaf hun tweede levensjaar bij de peuterspeelzaal terecht om te wennen aan het samen spelen met kinderen van dezelfde leeftijd en activiteiten te doen die in lijn liggen met de basisschool. Je kind zal in een groep komen met ongeveer 15 kinderen en 2 peuterleidsters die werken volgens een pedagogisch beleidsplan. Je weet zo altijd dat je kind in goede handen is. Je kind gaat vaak niet zo lang naar de peuterspeelzaal. Vaak gaat het om een of twee dagdelen per week, zodat er geleidelijk gewend kan worden. In sommige gevallen kun je dit uitbreiden. Doordat je kind in groepen leert functioneren, wordt de overgang naar de basisschool minder lastig.

Vanaf welke leeftijd naar de peuterspeelzaal?

Als een peuterspeelzaal je goed in de oren klinkt, dan kun je je kind vanaf 2 jaar naar de peuterspeelzaal brengen. Hou er wel rekening mee dat veel peuterspeelzalen een wachtlijst hebben. Het kan daarom raadzaam zijn om je kind al op 1,5-jarige leeftijd in te schrijven, zodat hij of zij gelijk na de tweede verjaardag kan beginnen bij de peuterspeelzaal.

Verschil kinderdagverblijf en peuterspeelzaal

Het grote verschil tussen het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal zijn de tijden van opvang. Bij een kinderdagverblijf kun je je kinderen vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s ochtends laat brengen en ophalen en bij een peuterspeelzaal zijn dit maar enkele uren in de ochtend of enkele uren in de avond. Het is daarom ook vaak een aanvulling op de huidige opvang en het kan voor de ouders best een uitdaging zijn om de kinderen op tijd te brengen en op te halen bij de peuterspeelzaal.

Kwaliteitseisen peuterspeelzaal

Sinds 1 januari 2018 is het verschil tussen de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf kleiner geworden. De peuterspeelzaal valt nu ook onder dezelfde kwaliteitseisen, waardoor ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag. Daarbij geldt echter ook dat het voor kinderen die al vaak naar de kinderopvang gaan het minder interessant is om ook naar de peuterspeelzaal te gaan. Het heeft dan niet altijd een grote meerwaarde, omdat ze bij het kinderdagverblijf ook spelen met leeftijdsgenootjes.

Wat kost de peuterspeelzaal?

De kosten van de peuterspeelzalen variëren per locatie. Het is daarom belangrijk dat je jezelf goed informeert. Kijk ook of je recht hebt op kinderopvangtoeslag op basis van je inkomen. Dit kan je maandelijks veel geld schelen en is dus belangrijk bij het maken van de keuze. Het maximale bedrag waar je als ouder kinderopvangtoeslag over krijgt, is € 8,17,-. Alles boven dit bedrag betaal je zelf. De hoeveelheid kinderopvangtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Je kunt tussen de 0 en 96% van de kosten voor kinderopvang vergoed krijgen. Kijk voor een berekening op de website van de Belastingdienst.

Gratis aanmelden