Wat is BSO?

Als je kinderen de basisschoolleeftijd hebben bereikt, zullen de opvangtijden anders worden. In veel gevallen moeten de kinderen dan van half 9 tot 2 of 3 uur naar school. De eindtijd is afhankelijk van het type schoolrooster dat aangehouden. Om de tijd tussen de eindtijd van school en de eindtijd van het werk van de ouders te overbruggen, wordt er gekozen voor BSO. Deze opvangvorm wordt ook wel buitenschoolse opvang of naschoolse opvang genoemd.

Voor wie is BSO?

Buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan en buiten schooltijden opvang nodig hebben, omdat de ouders werken of studeren. Deze opvang kan verzorgd worden in zowel voorschoolse en naschoolse opvang. Aan welke vorm van opvang behoefte is, is afhankelijk van wanneer de ouders terugkomen.

Als ouder kun je je kinderen naar een buitenschoolse opvang brengen of naar een gastouderopvang. In sommige gevallen bieden gastouders ook BSO aan. Het is dan wel de vraag of zij de kinderen ook van school kunnen halen, of dat je je kinderen zelf moet kunnen brengen. Informeer hier dus goed naar de mogelijkheden bij je gastouderopvang. Een standaard buitenschoolse opvang, biedt ook een haal- en brengservice, zodat ze jouw kind makkelijk van school naar de opvang kunnen brengen. Dit gebeurt vaak lopend of met een speciale bakfiets, maar soms ook met een speciale taxi.

Wat kost BSO?

Wat een BSO precies kost, is afhankelijk van de opvanglocatie. Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, heeft wel een gemiddelde prijs berekend. Gemiddeld betalen ouder 6,89 euro per uur. Als het inkomen van de ouders het toelaat, kan er aanspraak gemaakt worden op de kinderopvangtoeslag. Hierdoor wordt het bedrag verlaagd.

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om te kiezen voor een gastouderopvang. Bij deze vorm van kinderopvang liggen de prijzen tussen 5,91 en 7,45 euro per uur. Informeer naar de mogelijkheden bij de gastouderopvang in de buurt. Een gastouder kan een eigen opvang hebben of de opvang bij de ouders thuis regelen. 

BSO-activiteiten

Wat je kinderen precies doen bij de BSO, is afhankelijk van de opvanglocatie. In veel gevallen geldt de BSO als vrije tijd en zullen de kinderen vooral veel spelen. Vanuit de opvang zullen er activiteiten georganiseerd worden, zoals bijvoorbeeld een knutselmiddag of een verkleedpartijtje. In de vakanties worden de kinderen vaak de hele dag opgevangen en dan kan de opvang besluiten om een uitstapje te plannen. Dit kan zijn naar een grote speeltuin, dierentuin of een kindvriendelijk museum. Op die manier worden de kinderen hele dagen op een leuke manier vermaakt, terwijl de ouders aan het werk zijn.

Gratis aanmelden