Bedtijd: hoeveel slaap heeft een kind nodig?
11 maart 2021
Laatste update: 04 juli 2024
Bedtijd, het is een discussiepunt in ieder huishouden met kinderen. Maar wat is eigenlijk een normale bedtijd voor kinderen? En hoe lang moeten kinderen slapen? We hebben de ideale bedtijden voor kinderen, van baby’s tot pubers, voor je in een handig overzicht gezet.
Inhoudsopgave
Een gezond slaapritme
Slapen is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor de ontwikkeling van een kind, maar ook voor een gezond lichaam en geest. Als we goed slapen, kunnen we beter concentreren en leren, beter onze emoties en ervaringen van de dag verwerken.
Begin vroeg
Dat is voor iedere leeftijd van toepassing. Je kunt daarom het best vroeg beginnen met een gezond slaapritme ontwikkelen, zodat jouw baby daar op latere leeftijd plezier van heeft. Dat kan al vanaf een maand of vier.
Goed voorbeeld
Geef het goede voorbeeld aan je kind, door ook zelf gezonde slaapgewoontes aan te brengen in je leven. Kinderen zijn geneigd om papa en mama te spiegelen. Ze doen dus niet per se wat je zegt, maar juist wat je doet.
Laat zien hoe het moet
Vertel daarom niet alleen welk gedrag goed is, maar laat ook zien hoe het moet! Hoeveel slaap heb je nodig als volwassenen? Ongeveer 8 uur per nacht. Kom jij hier niet aan toe? Of heb je andere slaapproblemen? Bekijk dan onze tips om je slaap te verbeteren.
Slaaptips voor ouders:
Hoeveel slaap hebben kinderen nodig?
Bekijk hieronder hoeveel slaap kinderen nodig hebben, en wat de beste bedtijden zijn. Meer details? De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Baby
Een pasgeboren baby van 0 tot 1 maand slaapt 15 tot wel 17 uur per dag, verspreid over korte slaapjes van 2 à 4 uur. Een hele aanpassing voor kersverse ouders die gewend zijn om een volledige nacht te slapen.
1 tot 4 maanden
Baby’s van 1 tot 4 maanden beginnen langzaamaan een dag-nachtritme te ontwikkelen. Ze slapen 14 tot 15 uur per dag. ‘s Avonds het langst: zo’n 4 tot 6 uur.
4 tot 12 maanden
Als een baby 4 tot 12 maanden is, is het belangrijk om nu om een gezond slaapritme te ontwikkelen. Baby’s van deze leeftijd slapen 14 tot 15 uur per dag en houden meestal nog drie dutjes per dag: in de ochtend, de vroege middag en de namiddag.
Dutje moet lamgzaam verdwijnen
Het is wel de bedoeling dat het dutje in de namiddag langzaam verdwijnt, zodat je baby ‘s nachts steeds beter leert door te slapen. Op deze leeftijd kan ook verlatingsangst ontstaan, wat behoorlijk in de weg kan zitten van een goede nachtrust voor je kindje.
Dreumes (1 jaar)
Als een dreumes anderhalf jaar oud is, kan het ochtenddutje over worden geslagen, zodat ’s middags een langer slaapje van 1 tot 3 uur kan worden gehouden. In totaal slaapt een eenjarig kind 12 tot 14 uur per dag.
Peuter (2 tot 4 jaar)
Rond de peuterleeftijd ontwikkelen kinderen een vastere slaapcyclus, van ’s avonds tussen 7 en 8 uur, tot ’s ochtends tussen 6 en 8 uur. In totaal dus 10 tot 13 uur per dag. Op deze leeftijd kunnen kinderen ook bang in het donker beginnen te worden, waardoor ze soms slecht slapen.
Kleuters (4 tot 6 jaar)
Kleuters kunnen het beste tussen 7 en 8 gaan slapen en tussen 6 en 8 ’s ochtends opstaan, net als peuters. Middagdutjes kunnen nog prima tot een jaar of 5. Wel worden die steeds wat korter. In totaal hebben ze per dag 10 tot 12 uur slaap nodig.
Schoolkinderen (7 tot 12 jaar)
Over het algemeen slapen schoolkinderen alleen ’s avonds. Ze hebben nog wel veel slaap nodig; 10 tot 11 uur per dag, afhankelijk van hun leeftijd. Hoe ouder ze worden, hoe minder slaap ze nodig hebben.
7 en 8 jaar
Tussen de 7 en 8 jaar is dat zo’n 11 uur per dag, met een ideale bedtijd tussen half 8 en 8 uur.
9 en 10 jaar
Kinderen van 9 of 10 jaar slapen iets minder, ongeveer 10,5 uur per dag, en mogen iets langer opblijven. Tussen 8 uur en half 9 kunnen ze het best naar bed.
11 en 12 jaar
Op 11 en 12-jarige leeftijd hebben kinderen nog 10 uur slaap nodig. Hun ideale bedtijd ligt ergens tussen half 9 en 9 uur.
Pubers (12 tot 18 jaar)
Als kinderen beginnen te puberen kan hun biologische klok verstoord worden. Het slaaphormoon melatonine wordt dan soms later op de dag aangemaakt, waardoor ze later een gevoel van vermoeidheid krijgen.
Niet moe
Ooit meegemaakt dat een puber nog niet moe is als papa en mama naar bed gaan? Nu weet je waarom. “Ik ben nog niet moe!” is soms toch echt een goede reden om nog niet naar bed te willen. Wel hebben kinderen van 12 tot 18 nog steeds meer slaap nodig dan hun ouders.
12 tot 15
Tussen de 12 en 15 jaar is dat 9,5 tot 10 uur per nacht, met een bedtijd tussen 9 en half 10 ’s avonds.
15 tot 17
Op hun 15e tot 17e hebben ze 9 tot 10 uur slaap per nacht nodig. Ze kunnen het beste tussen half 10 en 10 uur gaan slapen.
17 tot 18
Als ze 17 of 18 zijn, hebben kinderen vaak nog iets meer slaap nodig dan hun ouders; tussen de 8 tot 9 uur. Ze kunnen wel pas later willen slapen dan papa of mama. De ideale bedtijd is van 10 tot 11 uur ‘s avonds.
Conclusie
Een gezonde slaaproutine begint op jonge leeftijd en is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Door consistente bedtijden en het goede voorbeeld te geven, kunnen ouders bijdragen aan een gezond slaappatroon voor hun kinderen.