Zo regel je kinderopvang in de zomervakantie

Zo regel je kinderopvang in de zomervakantie

Zo regel je kinderopvang in de zomervakantie

01 juli 2019

Laatste update: 06 oktober 2020

De schoolvakanties staan weer voor de deur. Dat betekent iets om naar uit te kijken voor schoolgaande kinderen, maar voor de ouders ligt dit vaak nét even iets anders. Zij hebben een stuk minder vakantiedagen, waardoor kinderopvang regelen in de zomervakantie altijd een flinke uitdaging is. Om je bewust te maken van alle opties die er op dit gebied zijn, heeft Oppasland een handig lijstje met de beste keuzes gemaakt. Op deze manier zorgt er altijd iemand voor de kinderen en hoeven jij en je partner niet in één keer alle vakantiedagen te besteden.

Vakanties afstemmen

Het is misschien niet de leukste oplossing, maar het scheelt wel een hele week aan vakantiedagen. Je partner en jij nemen in dit geval allebei een paar weken vrij. De weken dat jullie met z’n allen op vakantie gaan overlap je en de week ervoor neemt één van jullie vrij en de week na de vakantie de ander. Zo hebben jullie allebei een week met de kinderen alleen, maar scheelt het jullie wel een hele week opvang regelen. Dat scheelt uiteindelijk behoorlijk in de portemonnee en vaak vinden de kinderen het superleuk om eens alleen met één van de ouders op pad te gaan.

Vakantierooster opvang

In de zomervakantie bieden veel buitenschoolse opvanglocaties een speciaal aangepast zomerrooster aan. Ze hebben een speciaal thema en maken het op die manier extra leuk voor de kinderen. Het is vaak wel mogelijk om je kind hier meerdere dagen per week heen te brengen, ook als je kind normaliter niet naar de BSO gaat. Het grote voordeel hiervan is dat je de kosten hiervan niet volledig zelf hoeft te dragen. Je kunt voor de BSO namelijk kinderopvangtoeslag aanvragen. Hierdoor betaal je zelf maar een deel en dat kan toch een hoop geld schelen. Bekijk hier op hoeveel kinderopvangtoeslag jij aanspraak kan maken.

Meer lezen: Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Vraag de oppas

In de zomervakantie is het voor volwassenen niet altijd mogelijk om de kinderen op te vangen, maar heb je er al aan gedacht dat jouw oppas misschien ook vrij is van school? Veel oppassers studeren nog en daardoor zijn ze perfect in te zetten tijdens de zomerperiode. Je kunt geen kinderopvangtoeslag aanvragen, maar voor volledige dagen kun je misschien wel een vast bedrag afspreken met de oppas. Kijk eens rond op Oppasland. Er zijn veel oppassers die dolgraag wat willen bijverdienen in de zomervakantie. Wellicht is het zelfs mogelijk om de oppas te ‘delen’ met andere ouders die moeite hebben om opvang te regelen tijdens de zomervakantie. Op die manier kan de oppas nog wat extra geld verdienen en kunnen jullie de kosten delen met de andere ouders. Win-win!

Mee naar werk nemen

Bij deze oplossing is het van belang dat je het goed overlegt met je werkgever. Niet elke werkgever zit erop te wachten dat iedereen zijn kleintjes meeneemt naar werk. Op sommige plekken is dit echter geen enkel probleem en kun je je kind vermaken door speelgoed, kleurplaten en spelletjes mee te nemen. Zo kun je zelf een oogje in het zeil houden, zonder geld te besteden of vakantiedagen op te geven. Een andere oplossing kan zijn dat jij, mits je werk het toelaat, een aantal dagen thuis werkt in de zomervakantie. Het is hierbij wel handig als je een aparte studeerkamer hebt, omdat je anders steeds gestoord wordt en dan zal je werkgever misschien de volgende keer geen toestemming geven. Zorg dus dat je werk er niet onder lijdt, dan is dit een perfecte oplossing.

Vraag een gastouder

Sommige gastouders werken door in de zomervakantie en omdat veel gastkinderen op vakantie gaan, hebben ze wellicht een plekje vrij voor jouw kleine spruit. Het voordeel van gastouderopvang is dat je net als bij de BSO aanspraak kunt maken op kinderopvangtoeslag. Hierdoor vallen de kosten voor de opvang een stuk lager uit dan bij een normale oppas en dat kan financieel interessant zijn. Neem eens een kijkje op Oppasland. Er staan hier een hoop gastouders geregistreerd die misschien wat plek hebben in de zomervakantie.

Logeren bij opa en oma

Tot slot vinden veel kinderen het geen enkel probleem om een aantal dagen bij opa en oma te logeren. Als opa en oma hier ook zo over denken, kunnen jullie de ene week bij de ouders van de een afspreken en een andere week bij de ander. Op die manier kunnen jullie rustig aan het werk gaan en kunnen de kinderen genieten van de privileges die ze bij opa en oma wel hebben en thuis niet. Als je een week zelf te lang vindt, kun je ook vragen of opa en oma anders een aantal losse dagen willen oppassen. Dit scheelt hoe dan ook al in het aantal dagen waarvoor je anders een oppas zou moeten regelen voor de kinderen.

Gratis aanmelden