Veel ouders in nood door lange wachttijden kinderdagopvang

Veel ouders in nood door lange wachttijden kinderdagopvang

Veel ouders in nood door lange wachttijden kinderdagopvang

13 februari 2019

Laatste update: 09 november 2023

Ouders zullen steeds langer moeten wachten tot er een plek vrijkomt bij een kinderopvang. Gemiddeld zijn de wachttijden nu opgelopen tot een jaar. Dit zorgt voor lastige situaties bij gezinnen waarbij beide ouders werken en het einde van de problematiek is nog niet in zicht. Oppasland merkt dat er in heel Nederland steeds meer ouders op zoek zijn naar geschikte opvang voor hun kinderen.

Inhoudsopgave

    Oorzaak personeelstekort

    De oorzaak van de lange wachttijden is vooral het personeelstekort waarmee kinderdagverblijven te maken hebben. Tijdens de crisis van 2012 en 2014 hebben veel ouders besloten om hun kinderen niet naar het kinderdagverblijf te sturen en veel leidsters zijn daardoor uitgeweken naar het onderwijs en naar de zorg.

    Aangescherpte kwaliteitseisen

    Ook de aangescherpte kwaliteitseisen zijn als reden te noemen voor het grote tekort. Zo mogen kinderleiders nog maar voor maximaal drie baby’s tot 1 jaar zorgen. Voorheen waren dit er vier. Er zijn dus meer kinderleiders nodig om alle baby’s in de omgeving op te vangen.

    Lange wachttijden

    Steeds meer ouders wijken door die lange wachttijden uit naar plekken buiten de stad voor kinderopvang. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat de wachtlijsten in dorpen rondom de grote stad beduidend korter zijn. In Amsterdam staan ruim tweeduizend kinderen op de wachtlijst, terwijl dit in Diemen maar 20 kinderen zijn. Het kan dus zeker lonen zijn om verder te kijken dan het kinderdagverblijf bij jou om de hoek.

    Stijgende prijzen kinderdagverblijf

    Toch zijn niet alleen de wachttijden een probleem voor de ouders. Ook de prijzen van de opvang blijven stijgen en voor gezinnen met een laag inkomen is dit een groot probleem. Soms stijgen de prijzen van de opvang namelijk sneller dan de toeslag die je krijgt van de overheid. In 2019 stegen de uurtarieven gemiddeld met 8 procent.

    Verplichte wijzigingen

    Dit komt voornamelijk door de verplichte wijzigingen in het beleid. Zo moet een kleine kinderopvang nu een dure pedagogisch beleidsmedewerker inhuren voor 50 uur en moet de opvangleider ook 10 uur gecoacht worden. Voorheen schreef de kinderleider zelf de beleidsplannen, maar dat mag door de nieuwe regels niet meer. Al die extra kosten zullen doorberekend worden aan de ouders.

    Gastouder in plaats van kinderopvang

    Door die stijgende prijzen kiezen veel ouders voor een andere manier van kinderopvang. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een particuliere oppas of gastouder. De vraag die je jezelf bij die keuze moet stellen is voor wanneer je een oppas zoekt. Is dit structureel overdag, dan kun je het beste kiezen voor een gastouder.

    Gediplomeerd of ongediplomeerd

    De reguliere ongediplomeerde oppas is namelijk niet altijd beschikbaar, omdat veel jongeren dit erbij doen als bijbaantje. Hierdoor zijn dit soort oppassers perfect voor in de avonduren, maar let hierbij wel op dat deze oppassers geen diploma hebben. Hierdoor zijn ze overigens wel een stuk goedkoper, maar heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Een gastouder is wel een gediplomeerde oppas.

    Ze moeten een door de overheid erkend diploma hebben en ingeschreven staan bij een gastouderbureau. Hierdoor heb jij als ouder meer zekerheid en recht op toeslag.

    Misschien interessant voor jou: Oppas tarief: wat betaal je de oppas? – 2020 editie

    Daarbij weet je ook dat je kinderen in goede handen zijn als er onverhoopt een ongeluk gebeurt. Elke gastouder is namelijk verplicht om een kinder-EHBO certificaat te hebben en te werken volgens vastgestelde veiligheidsregels.

    Zo weet jij zeker dat je kleine spruit veilig kan spelen en er altijd capabele handen in de buurt zijn die weten wat er moet gebeuren in een noodsituatie. Een gastouder is daarom ook een geschikte vervanger voor het kinderdagverblijf.

    Oppasland biedt de oplossing

    Als jij wilt kiezen voor een andere vorm van opvang dan het kinderdagverblijf, dan kan Oppasland je een helpende hand bieden. Bij ons melden oppassers en gastouders zich aan als ze op zoek zijn naar oppaswerk. 

    Bronvermelding:
    Radboud Universiteit Nijmegen. Wachtlijsten en wachttijden kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang - 7e meting. Geraadpleegd op 8 februari 2019, van officielebekendmakingen.nl

    Gratis aanmelden