Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof in 2021

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof in 2021

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof in 2021

15 januari 2021

Laatste update: 30 april 2021

Aanstaande moeders krijgen in Nederland een aantal weken vóór de uitrekendatum vrij van hun werk. Het zwangerschapsverlof wordt opgevolgd door het bevallingsverlof, dat ingaat op de dag na de bevalling. Ook na de geboorte van je baby heb je dus een paar weken de tijd om samen met je gezinnetje bij te komen. Oppasland heeft de meest gestelde vragen in 2021 voor je verzameld en geprobeerd zo helder mogelijk antwoord te geven.

Wat is zwangerschapsverlof?

Iedere zwangere vrouw in Nederland heeft recht op zwangerschapsverlof. Dankzij deze regeling kun je als aanstaand moeder een aantal weken voor je bevalling vrij krijgen van je werk. Sterker nog, als je zwanger bent moet je kort voor de uitrekendatum verplicht vrij nemen. Na de geboorte van je kindje heb je recht op bevallingsverlof. Dit gaat in op de dag na de bevalling.

Hoe lang heb ik zwangerschapsverlof?

In totaal krijg je minstens 16 weken verlof. Zwangerschapsverlof duurt 6 weken en bevallingsverlof 10 weken. Wanneer zwangerschapsverlof ingaat is eenvoudig te berekenen door 6 weken terug te tellen vanaf de uitgerekende bevallingsdatum. Ben je bijvoorbeeld op 14 oktober uitgerekend? Dan gaat je verlof in op 2 september. Na de bevalling heb je recht op bevallingsverlof. Dit duurt minstens 10 weken, ook als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren.

Kan ik ook later met zwangerschapsverlof?

Ja, dat kan ook. Maar je moet uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met verlof. Als je minder dan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, wordt dit bij je bevallingsverlof opgeteld. Neem je bijvoorbeeld 5 weken voordat je uitgerekend bent verlof op? Dan krijg je een extra week bevallingsverlof nadat je kindje geboren is.

Wat als mijn baby te vroeg wordt geboren?

Als je baby te vroeg wordt geboren, heb je minder lang zwangerschapsverlof gehad. De dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken mag je optellen bij je bevallingsverlof.

Wat als mijn baby te laat wordt geboren?

Als je baby te laat wordt geboren, krijg je in totaal een langere verlofperiode. Tel hiervoor de dagen tussen de uitrekendatum en de geboorte op bij de standaardtermijn van 16 weken. Wordt je baby bijvoorbeeld 2 weken te laat geboren? Dan heb je 2 weken langer zwangerschapsverlof en gaan de 10 weken bevallingsverlof pas erna in. In totaal heb je dan 18 weken verlof (8 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof) gehad.

Kan ik mijn bevallingsverlof zelf indelen?

In tegenstelling tot ouderschapsverlof kun je je bevallingsverlof niet vrij indelen. De eerste zes weken moeten elkaar altijd opvolgen. Wel kun je de laatste periode van je bevallingsverlof in delen opnemen. Het verlof dat overblijft na 6 weken na de bevallingsdatum kun je in overleg met je werkgever gespreid opnemen. Het aanvragen moet uiterlijk 3 weken na het ingaan van je bevallingsverlof gebeuren.

Lees ook: Veelgestelde vragen over ouderschapsverlof in 2021

Krijgt mijn partner ook verlof?

Ja, er bestaat een special geboorteverlof voor partners (vroeger vaderschapsverlof). Door deze regeling kunnen partners een week verlof opnemen. In 2020 werd het ook mogelijk om ‘aanvullend geboorteverlof’ aan te vragen, waarmee vijf extra werkweken vrij kan worden genomen om meer tijd door te kunnen brengen met het gezin.

Bekijk ook: Wat je moet weten over vaderschapsverlof in 2021

Mag een werkgever mijn verlof weigeren?

Nee, je werkgever mag het zwangerschaps- of bevallingsverlof niet weigeren. Ontstaat hierover een meningsverschil tussen jou en je werkgever? Dan kun je terecht bij de ondernemingsraad of medezeggenschapsraad van je organisatie.

Ik heb een uitkering. Krijg ik ook zwangerschapsverlof?

Als je zwanger bent en een WW-, ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering krijgt van het UWV, gaat het verlof in tussen 4 en 6 weken vóór je uitrekendatum. Op welke dag binnen deze termijn je het verlof ingaat, mag je zelf bepalen.

Hoe kan ik zwangerschapsverlof aanvragen?

Zwangerschaps- en bevallingsverlof kun je aanvragen bij je werkgever. Dat moet minimaal 3 weken voordat je het verlof in wilt laten gaan. Dat is dus minstens 7 weken voor je uitrekendatum. Bij het aanvragen van verlof heb je een verklaring nodig van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog met daarin je uitgerekende bevallingsdatum. Als je een uitkering hebt, kun je verlof en uitkering aanvragen bij het UWV.

Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling?

Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dan krijg je 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. Het totale verlof is dan 20 weken.

Ik ben zzp’er. Heb ik ook recht op verlof?

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de ‘Zelfstandig en Zwanger’-regeling (ZEZ) van het UWV. Deze ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken.

Gratis aanmelden