Veelgestelde vragen over ouderschapsverlof in 2021

Veelgestelde vragen over ouderschapsverlof in 2021

Veelgestelde vragen over ouderschapsverlof in 2021

04 januari 2021

Laatste update: 15 januari 2021

Ben je in 2021 in verwachting van een kindje? Dan kun je als kersverse ouder ouderschapsverlof opnemen. Dankzij deze wettelijke regeling is het mogelijk om na de geboorte meer tijd door te brengen met je gezin. Toch heerst er nog onduidelijkheid over deze vorm van verlof. Hoe lang heb je recht op ouderschapsverlof? En krijg je in 2021 eigenlijk wel uitbetaald als je met verlof bent? Een antwoord op de meest gestelde vragen vind je hier.

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een door de wet vastgestelde regeling die het mogelijk maakt om na de geboorte van je kind vrije uren op te nemen bij je werkgever. De regeling is bedoeld om meer tijd te kunnen besteden aan je gezin. Het gaat hier om een andere vorm van verlof dan zwangerschapsverlof of vaderschapsverlof.

Hoe lang krijg ik ouderschapsverlof?

Je ouderschapsverlof berekenen is eenvoudig. Het aantal uren verlof dat je krijgt is 26 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt. Werk je bijvoorbeeld 32 uur in de week? Dan heb je recht op 26 x 32 = 832 uren verlof. Wanneer je deze vrije uren opneemt, mag je zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld een jaar lang 50 procent minder gaan werken. Maar je mag het ook in een kortere tijd opnemen of juist verdelen over een langere periode.

Hoe kan ik ouderschapsverlof aanvragen?

Je kunt schriftelijk een aanvraag doen bij je werkgever. Dit zal meestal je leidinggevende of (bij grotere bedrijven) de afdeling personeelszaken zijn. Geef bij jouw aanvraag aan:

  • wanneer het ouderschapsverlof in moet gaan;
  • tot wanneer je het wilt opnemen;
  • het aantal uren per week dat je verlof wilt opnemen;
  • op welke dagen in de week je de verlofuren wilt opnemen.

Wanneer moet ik ouderschapsverlof aanvragen?

Lever jouw aanvraag uiterlijk twee maanden voordat je ouderschapsverlof wilt opnemen in bij je werkgever. Heb je of ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je verlof aanvragen zodra je in dienst bent.

Wanneer heb ik recht op ouderschapsverlof?

Zowel de moeder als de vader heeft recht op ouderschapsverlof, voor ieder kind tot 8 jaar. Je kunt voor meerdere kinderen tegelijk verlof opnemen, en hoeft dus niet eerst de uren die je krijgt voor één kind op te maken. Bij een tweeling heb je recht op twee keer ouderschapsverlof.

Kan mijn werkgever mijn aanvraag weigeren?

Nee, een werkgever mag jouw ouderschapsverlof nooit weigeren. Werkgevers in Nederland zijn wettelijk verplicht om je verlof te geven als jij of je partner is bevallen van een kindje.

Krijg ik mijn salaris uitbetaald tijdens ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. Je salaris wordt dus niet doorbetaald. Wel komt hier vanaf augustus 2022 verandering in. Dankzij een uitbreiding wordt het mogelijk om deels doorbetaald te krijgen. Je krijgt dan de eerste negen weken 50 procent van je dagloon uitgekeerd.

Kan ik verlof aanvragen voor een adoptiekind, een stiefkind of een pleegkind?

Ja, voor ieder kind onder de 8 jaar kun je eenmalig verlof aanvragen. Wel moet je kind op hetzelfde adres ingeschreven staan in het Basisregistratie personen (BRP).

Wat is het verschil met zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof?

Een zwangere vrouw heeft recht op zwangerschapsverlof. Dit is een periode van 6 weken vóór de uitgerekende bevallingsdatum. Na de geboorte krijgen moeders nog 10 weken bevallingsverlof. Hierna zou het ouderschapsverlof in kunnen gaan, maar die keuze ligt bij de moeder.

Ook interessant: Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof in 2021

Als partner van een moeder kun je vaderschapsverlof (ook wel geboorteverlof of partnerverlof) krijgen. Deze regeling maakt het mogelijk om een week lang betaald verlof te krijgen. In 2020 werd deze termijn verlengd met vijf weken, waarin je 70 procent van je loon krijgt uitbetaald.

Bekijk ook: Wat je moet weten over vaderschapsverlof in 2021

Gratis aanmelden