9 tips die een babynaam kiezen makkelijker maken

9 tips die een babynaam kiezen makkelijker maken

9 tips die een babynaam kiezen makkelijker maken

28 januari 2021

Samen babynamen bedenken, wat is er nou leuker? Daarvoor hoef je niet eens in verwachting te zijn. Sommige tienermeisjes zijn al jaren bezig met een schrift vol mooie jongensnamen en meisjesnamen. Een babynaam kiezen uit al die leuke opties kan alleen best lastig zijn. Het belangrijkste is dat papa en mama er samen uit komen. Lukt dit echt niet? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om je kind meerdere namen te geven. Nu alleen nog bepalen wat de roepnaam wordt!

Unieke beroemde babynamen

Beroemdheden staan erom bekend dat ze hun kinderen unieke namen geven. Yolanthe en Wesley Sneijder-Cabau noemden hun zoon bijvoorbeeld Xess Xava. En er zijn nog genoeg andere voorbeelden te noemen. De afgelopen zijn er in bekend Nederland jongens en meisjes geboren met de namen: Goud, Mensje, Vegas, Achilles, Dokus en Broos. Het kan alleen nog veel origineler. In 2020 maakte zakenman Elon Musk bekend dat zijn zoon ‘X Æ A-12’ zou worden genoemd. Kan een kind in ons land eigenlijk wel zo’n unieke naam krijgen?

Regels voor voornaam

Bij het kiezen van een babynaam zijn de ouders in principe vrij. Het opgeven van de naam moet bij een ambtenaar van de burgerlijke stand gebeuren. Het is vervolgens aan hem of haar om 'm officieel vast te leggen. Bepaalt de ambtenaar dat het een ongepaste naam is? Dan zullen jullie toch iets anders moeten verzinnen. Helemaal vrij zijn jullie dus niet. Hiervoor gelden namelijk een paar regels.

Een voornaam mag geen:

  • scheldwoord zijn;
  • bespottelijke naam zijn;
  • naam zijn die uit veel namen bestaat;
  • bestaande achternaam zijn, behalve als deze ook als voornaam bestaat (zoals ‘Thijs’).

Meer lezen: Een babynaam kiezen: dit zijn de regels

1. Welke babynaam past bij ons?

Een naam moet betekenis hebben. Althans, dat vinden de meeste ouders – het kan natuurlijk ook gewoon mooi klinken. Ze kiezen de naam van het restaurant waar papa en mama voor het eerst op date gingen. Of ze vernoemen hun kind naar hun favoriete exotische vogel. Vergeet alleen niet dat het wel geschikt moet zijn als voornaam én de hierboven genoemde regels niet mag overtreden. ‘Texmex’ of ‘Albatros’ is misschien toch niet zo geschikt als voornaam.

Tip: Zoek de naam op in Google, dan voorkom je dat het straks iets vreemds betekent.

2. Oppassen met initialen

Veel kinderen krijgen een tweede naam – of soms zelfs wel een derde en vierde. Daarmee kunnen jullie hem of haar vernoemen naar een familielid, of naar iemand anders die jullie bewonderen. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat het echt niet lukt om unaniem één naam te kiezen. Let er alleen wel goed op dat de initialen, in combinatie met jullie achternaam, niets geks oplevert!

Thomas Leonard Buijs klinkt misschien als een prima naam voor een zoon, maar om later nou iedere keer T.L. Buijs terug te zien op brieven…? Ook kun je het beste kiezen voor een andere voorletter dan die van papa of mama. Dezelfde voorletter kan in de toekomst namelijk voor verwarring zorgen als er geadresseerde post in de brievenbus ligt.

3. Passend bij de achternaam

Hoe mooi een voornaam ook kan klinken, het moet wel passen bij de achternaam. Spreek de volledige naam daarom een paar keer hardop uit. Klinkt het dan nog steeds zo mooi? Dan hebben jullie een goede kanshebber te pakken! De combinatie van voor- en achternamen kunnen ook ongelukkige namen opleveren, zoals de top 3 van de ‘Faamnaam’ van 2020: Mette Bus, Bennie Weijs en Lieve Lingen. Bekijk dus goed welke voornaam goed past bij jullie familienaam.

Tip: schrijf de naam op en spreek 'm hardop uit.

4. Een internationale naam

In Nederland worden babynamen steeds internationaler. Liv, Tess, Noah en Finn staan allemaal in de top 10 van populairste babynamen in 2021. Toch zijn er nog genoeg ouders die hun kind een typisch Nederlandse naam geven. En ook Friese invloeden zijn weer in opkomst. Helemaal niets mis mee, natuurlijk. Sommige namen kunnen alleen qua uitspraak lastig zijn in andere talen. In het Engels werken namen als Freek, Joke of Fanny bijvoorbeeld minder goed. Ook in dit geval kun je de gekozen naam het best eerst even Googlen. Misschien heeft het in een andere taal wel een heel onprettige betekenis.

5. Geschikt voor jong en oud

Een naam houd je voor het leven – tenzij je het later nog verandert, maar daar zit een behoorlijk prijskaartje aan verbonden. Kies daarom een naam die past bij een kind én een volwassene. Namen als Mickey of Rudy zijn natuurlijk hartstikke schattig voor een zoontje. Maar de vraag is of het ook past bij een volwassen man. Bedenk dus goed of je kind ook blij zal zijn met die naam als het ouder is.

6. Koosnaampjes en afkortingen

Voornamen worden bijna altijd afgekort. Suzanne wordt dan Suus en Lucas wordt Luc of Luuk. Bevalt zo’n bijnaam je niet? Dan kun je beter een andere voornaam bedenken. Wil je écht niet dat mensen de naam van jouw kind straks gaan verkleinen? Kies dan voor een naam met maar één lettergreep, zoals Lies, Saar of Tom.

Koosnaampjes kunnen natuurlijk geen kwaad, maar kinderen kunnen ook worden gepest met hun naam. Probeer daarom te voorkomen dat het rijmt op nare of vieze woorden. Pas ook op met associaties die mensen kunnen hebben met de naam. Dat geldt trouwens ook voor de afgekorte versie.

7. Uitspraak en spelling

Om een naam origineel te maken, wordt soms gekozen voor een alternatieve spelling. Nikki kun je ook prima schrijven als Nicky of Niki. Maar bij sommige namen kan het lastiger worden om het uit te  spreken. Voor kinderen zal het niet leuk zijn om mensen steeds te moeten verbeteren. Het laatste dat je wilt, is dat een kind iedere keer moet uitleggen hoe hij of zij eigenlijk heet.

8. Je kind vernoemen

Kinderen in Nederland kregen decennialang volgens traditie de naam van hun grootouders, ooms of tantes. Dit komt natuurlijk nog steeds voor, alleen wel minder vaak. De laatste trend is het vernoemen naar beroemdheden of andere invloedrijke personen. Kinderen krijgen vaker namen als ‘Jimmy-Hendrik’, ‘Pippa’ of ‘Khaleesi’. De vraag is alleen of ze zelf ook voor de rest van hun leven geassocieerd willen worden met deze (fictieve) persoon.

9. Een populaire naam

Ieder jaar worden lijstjes van de meest voorkomende voornamen uitgebracht. Geef je je kind een populaire naam? Dan bestaat de kans dat ze veel naamgenoten tegen gaan komen. Zoek de naam daarom voor de zekerheid even op. Misschien is het wel de meest voorkomende naam van het jaar en wordt je kindje straks Mees 2 of Sofie nummer 3.

De populairste meisjesnamen van 2021:

  1. Liv
  2. Zoë
  3. Tess
  4. Sofie
  5. Julia

De meest voorkomende jongensnamen:

  1. Noah
  2. Mees
  3. Sem
  4. Daan
  5. Finn
Gratis aanmelden