Het leukste voorleesboek voor een peuter

Het leukste voorleesboek voor een peuter

Het leukste voorleesboek voor een peuter

12 augustus 2021

Niets zo leuk als voorlezen. Voor het slapengaan nog één spannend verhaal van papa, mama of de oppas en dan heerlijk in een diepe slaap doezelen. Door regelmatig voor te lezen draag je bij aan een gezonde ontwikkeling van je kind. Maar wat maakt een boek tot een goed voorleesboek? En welk voorleesboek kies je voor een (oppas)kind van 2, 3 of 4 jaar? Peuters vinden weer hele anderen dingen interessant dan jongere of oudere kinderen.

Ontwikkeling peuters

Kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud worden peuters genoemd. Totdat ze naar de basisschool gaan, dus. Een kind van 1 jaar noemen we ook wel een ‘dreumes’. Op de peuterleeftijd kan het snel gaan met de ontwikkeling van je kindje, vooral op sociaal gebied. Hun woordenschat groeit bijvoorbeeld in rap tempo. De meeste peuters kunnen na 18 maanden al 50 woorden benoemen, en na 21 maanden beginnen ze al met de eerste zinnetjes vormen.

Verbanden leggen

Door veel te ontdekken en fantaseren leren peuters verbindingen en verbanden leggen. Tussen fantasie en werkelijkheid. Tussen woorden en objecten. En tussen hun gedrag en de consequenties daarvan. Allemaal essentieel voor hun algemene kennis en ontwikkeling. Met voldoende ruimte en vrijheid komen ze er spelenderwijs, en met vallen en opstaan, achter hoe die vreemde wereld om zich heen werkt. En natuurlijk hoe ze met andere kinderen om moeten gaan.

Waarom voorlezen?

Voorlezen is een moment van binding tussen kind en ouder (of de oppas). Iets wat jullie band zal versterken en waar je dus de tijd voor moet nemen. Door verhalen te vertellen kun je op een leuke, spannende of gekke manier jouw kindje veel bijbrengen. Bovendien: als je ze vroeg enthousiast weet je maken over lezen, gaan ze dat misschien op latere leeftijd zelf ook doen. Het is natuurlijk al moeilijk genoeg om in het tijdperk van social media een boek te verkiezen boven een smartphone.

Wat maakt een boek tot een goed voorleesboek?

Er zijn allerlei voorleesboeken te vinden speciaal voor peuters, die weer heel anders zijn dan boeken voor jongere kinderen. In een goed voorleesboek komt een hoop fantasie voor, maar ook veel herkenbaarheid. Wanneer je kind iets herkent, zal hij of zij verbanden leren leggen tussen voorwerpen en gebeurtenissen die in het echte leven voorkomen. Vaak helpt het ook om hierop je keuze te bepalen. Kies bijvoorbeeld een boek van een bekend karakter uit hun favoriete film of serie.

Waar moet je verder rekening mee houden bij voorlezen en het kiezen van een voorleesboek?

1. Veel plaatjes: zoals een prentenboek, waarin ze kunnen zien wat er gebeurt. Door te horen en te zien, leren ze sneller verbindingen leggen.

2. Interactief: niets leuker dan actief meedoen aan het verhaal, zodat ze vaak hun verbeeldingsvermogen mogen gebruiken.

3. Moeilijkheidsgraad: afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van jouw kindje. Niets mis met een beetje uitdaging, of juist een iets makkelijker boek als die in de smaak valt.

4. Rijm: sommige voorleesboeken gebruiken eindrijm om het makkelijker te maken om woorden te herkennen. Ook leuk voor het kind om te raden hoe de volgende zin gaat eindigen!

5. Wijzen: lees niet alleen voor, maar wijs af en toe ook naar de plaatjes. Wie doet er iets? En wat gebeurt er precies?

6. Praat over het verhaal: neem de tijd om samen te bespreken hoe het verhaal verloopt. Geef je kind ook af en toe de leiding, zodat zijn of haar fantasie de ruimte krijgt.

Voorbeelden voorleesboeken peuter

Voor welk voorleesboek gaan jullie? Maak voor jezelf alvast een selectie en laat je kindje vervolgens kiezen hem of haar het leukst lijkt. Hieronder een paar voorbeelden:

Bekend van tv:

  • Thomas en zijn vriendjes
  • Dora
  • Frozen

Klassiekers:

  • Jip en Janneke
  • Rupsje Nooitgenoeg
  • Pluk van de Petteflet

Moderne prentenboeken:

  • Ontbillenbijt
  • Papa, pak je de maan voor mij?
  • Ssst! De tijger slaapt
Gratis aanmelden