Oppasland in cijfers: wie zijn onze oppassers?

Oppasland in cijfers: wie zijn onze oppassers?

Oppasland in cijfers: wie zijn onze oppassers?

16 september 2021

Laatste update: 17 januari 2023

Ongeveer 60.000 oppassers hebben zich aangemeld bij Oppasland. Allemaal zorgzame kindervrienden die bezorgde ouders graag te hulp schieten. Maar wie is die oppas achter het profiel? Hoe ziet de typische babysitter, nanny of gastouder eruit? Om daar achter te komen hebben we de cijfers erbij gepakt. Het resultaat: de typische oppas is een meisje of jongedame tussen de 13 en 20 jaar oud, woont in de Randstad, rookt niet en is sowieso beschikbaar op vrijdagavond.

Veel vrouwen, weinig mannen

Wat meteen opvalt is het overwicht van vrouwen in de oppaswereld. Het blijven vooral meisjes en vrouwen die op zoek gaan naar oppaswerk. Niets mis mee, natuurlijk. Iedereen is van harte welkom om via Oppasland op zoek te gaan naar een leuke (bij)baan. Toch zullen we niet ontkennen dat we het jammer vinden om relatief weinig mannen terug te zien op ons platform.

geslacht man vrouw oppasland oppas

96,4 procent van alle gebruikers heeft aangegeven vrouw te zijn en slechts 3,6 procent is man. Dat terwijl mannen hartstikke goede verzorgers zijn! In de toekomst hopen we dan ook meer mannelijke oppassers te mogen verwelkomen. We vinden het hoog tijd dat het taboe rondom mannen in de kinderopvang wordt doorbroken. Dus, naast op school en het kinderdagverblijf, ook meer mannen die zich aanmelden als oppas!

Leeftijd

Vanaf 13 jaar mag je beginnen met oppassen. Veel van onze gebruikers doen dat dan ook al op jonge leeftijd. Bijna een kwart is jonger dan 18 en meer dan de helft onder de 21 als ze op zoek gaan naar oppaswerk. Ook het aandeel van oppassers tussen de 21 en 40 is groot: meer dan 41 procent. Verder valt het op dat mensen vanaf de leeftijd van 40 regelmatig kiezen voor het gastouderschap. Bijna 20 procent van gebruikers tot 65 is gastouder. Leuk feitje: de oudste oppasser op Oppasland is momenteel 84 jaar oud.

Leeftijd oppassers

leeftijd oppas

Leeftijd gastouders

leeftijd gastouders

Speciale wensen

Als je op zoek bent naar een oppas heb je misschien speciale wensen. Heel begrijpelijk als je bijvoorbeeld liever een nieuwe babysitter zoekt die niet rookt. Wat blijkt: qua gezondheid is het prima gesteld met onze gebruikers. Maar liefst 96,9 procent zegt niet te roken. Goed bezig!

Ook bereikbaarheid en flexibiliteit zijn eigenschappen die ouders belangrijk vinden. Een derde van onze gebruikers is in het bezit van een rijbewijs én heeft een auto tot de beschikking. Handig, als je iets verder van elkaar af woont of de kinderen van school gehaald moeten worden.

Sommige ouders vinden het fijn als hun nieuwe oppas zelf weet wat het betekent om vader of moeder te zijn. Dat geeft toch een stukje herkenbaarheid. En extra zekerheid en vertrouwen bij het oppasgezin. Bijna 23 procent van onze gebruikers heeft zelf kinderen en kan geen genoeg krijgen van oppassen.

Speciale wensen:

  • 96,9% rookt niet
  • 22,9% heeft zelf kinderen
  • 33,4% heeft een rijbewijs en auto

Beschikbaarheid

Ook niet geheel onbelangrijk bij het zoeken naar een oppas of gastouder is hun beschikbaarheid. Heb je net de perfecte kandidaat gevonden... blijkt bezet te zijn op de dagen dat jullie hulp nodig hebben! Uit de cijfers blijkt dat doordeweeks iets meer oppassers beschikbaar zijn dan in het weekend (67,8 ten opzichte van 65,6 procent). Vrijdag is de populairste dag om op te passen. Bijna 70 procent van alle gebruikers heeft ergens op die dag tijd om op te passen, het vaakst in de avond.

Woonplaats

Of je nu in het hoge noorden woont of in Zuid-Limburg; overal zijn Oppasland-gebruikers te vinden. Waar in Nederland wonen we de meeste oppassers? In de Randstad natuurlijk! Best logisch ook, want daar wonen de meeste mensen. Maar, ook veel Groningers zijn op zoek naar een oppasbaan. Bovenaan het lijstje staat de ‘grote drie’: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Groningen komt terug op plek vier en Utrecht maakt de top vijf compleet.

Waar in Nederlanden wonen onze gebruikers?

Ook een oppas nodig?

Op zoek naar een oppas via Oppasland? Dat is een fluitje van een cent! Aanbod is er genoeg. Van babysitters die net komen kijken tot ruim ervaren gastouders. Met of zonder rijbewijs en auto beschikbaar. In de Randstad, maar natuurlijk ook ver daarbuiten. Alle ouders kunnen bij ons een fijne, betrouwbare oppas vinden. Ga vandaag nog in gesprek met een paar enthousiaste kindervrienden om erachter te komen of er een klik is. Daarvoor kun je je gratis aanmelden. En overweeg eventueel ook een Premium-account, dan begin je het gesprek helemaal zelf!

Gratis aanmelden