Wat is een gastouderbureau?

Een gastouderbureau is ervoor bedoeld om zowel ouders als gastouders te helpen en te bemiddelen om samen een leuke samenwerking tegemoet te gaan. Zo helpt het gastouderbureau ouders om de geschikte gastouder te vinden en helpt het bureau andersom gastouders weer om geschikt werk te vinden. Deze kleinschalige kinderopvang zorgt voor een huiselijke sfeer voor de kinderen en flexibele opvang voor de ouders.

Wat doet een gastouderbureau?

Een gastouderbureau helpt gezinnen aan een leuke gastouder en gastouders aan werk. Hierbij kijken ze naar de juister gastouder die bij het kind past zodat het kind zich kan blijven ontwikkelen, maar daarnaast ook plezier kan maken. Naast het begeleiden voor opvang en werk, heeft het gastouderbureau nog meer taken. Zo moet het bureau ervoor zorgen dat de gastouders werken volgens een pedagogisch beleidsplan en moeten zij deze samen met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling opstellen. Het bureau is op deze manier verantwoordelijk voor de veiligheid en professionaliteit van de gastouderopvang. Daarbij dient het gastouderbureau de volgende verantwoordelijkheden te nemen:

  • Het regelen van betalingen tussen ouders en gastouders
  • Begeleiding en bemiddeling van de gastouder (o.a. cursussen en opleidingen)
  • Kwaliteit van opvanglocaties waarborgen
  • Beoordelen of gastouders voldoende kennis bezit
  • Waarborgen dat de gastouder het maximum aantal kinderen in de opvang niet overschrijdt.

Ook dient het gastouderbureau erop toe te zien dat de gastouder in het bezit is van alle benodigde papieren. Zo moet een gastouder in het bezit zijn van een geldig diploma, zoals die beoordeeld zijn door DUO en moet hij of zij zijn ingeschreven bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Ook moet de gastouder in het bezit zijn van een geldig kinder-EHBO certificaat en een Verklaring Omtrent het Gedrag. Mochten deze papieren opnieuw aangevraagd moeten worden, dan is het de taak van het gastbureau om hierbij te bemiddelen.

Heb je geen recente VOG en wil je die graag aanvragen? Via Oppasland kun je de VOG online aanvragen in een paar muisklikken. 

Inschrijven bij een gastouderbureau

Zodra een ouder zich inschrijft bij een gastouderbureau, zal het bureau op zoek gaan naar de juiste gastouder die bij het gezin past. Door middel van een koppelgesprek worden gastouder en ouder dan aan elkaar voorgesteld. Wanneer de gastouder bij de ouders en het kind past, zal er in samenspraak met de gastouder een contract opgesteld worden. In dat contract staan belangrijke afspraken, zoals het wel of niet betalen als het kind ziek wordt en wat er gedaan wordt als de gastouder zelf ziek wordt. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. Ben je op zoek naar een gastouder? Bij Oppasland hebben een groot aanbod van oppassers die oppaswerk zoeken en gastouders. Neem gerust contact op met misschien wel je toekomstige oppasser!

Let op! Je komt als ouder alleen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als je gastouder ingeschreven staat bij een gastouderbureau en het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Gratis aanmelden