Deze eigenschappen horen bij een goede oppas

Deze eigenschappen horen bij een goede oppas

Deze eigenschappen horen bij een goede oppas

26 januari 2023

Een oppas gaat met kinderen om, en kinderen zijn kwetsbaar. Een oppas draagt dan ook heel wat verantwoordelijkheid en moet over de juiste kwaliteiten beschikken. Een goede oppas is in elk geval sociaal en betrouwbaar. Het is tenslotte belangrijk dat ouders zich gerust voelen als ze hun kinderen achterlaten bij de oppas, en zich geen zorgen hoeven te maken over hun welzijn. Maar er zijn meer eigenschappen die bij een ideale oppas horen. Welke dit zijn lees je in deze blog.

#1 Integer

De ideale oppas is integer. Met een integere oppas kunnen ouders afspraken maken. Dit betekent ook dat de oppas op tijd is voor zijn of haar werk. Een integere oppas draagt verantwoordelijkheid en verzorgt en begeleidt de kinderen op een veilige manier. Ze weet wat wel en niet kan en grijpt tijdens het oppaswerk op het juiste moment in.

#2 Alert

Een alerte oppas houdt alles in de gaten. Zo kan ze de veiligheid van het kind waarborgen en op tijd reageren als gevaar dreigt of er iets mis gaat. Waakzaamheid is bijvoorbeeld belangrijk als een peuter met speelgoed in de weer is, om te voorkomen dat het iets in de mond stopt. Ook houdt een oppas vanzelfsprekend de babyfoon goed in de gaten. Maar de perfecte oppas is altijd alert.

#3 Actief

Een actieve oppas is in staat om activiteiten te organiseren en begeleiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wandelen, tekenen, knutselen en spelletjes doen. Het is belangrijk dat de activiteiten passen bij de leeftijd van het kind. Een goede oppas is flexibel en stemt haar plannen af op de wensen en behoeften van de kinderen. Ook is ze creatief in het bedenken van nieuwe activiteiten. Met een actieve houding vermaakt de oppas de kids en zorgt ze ervoor dat ze hun energie kwijt kunnen.

#4 Geduldig

In de omgang met kinderen is geduld een belangrijke eigenschap. Kinderen begrijpen vaak niet alles in één keer, en kunnen in herhaling vallen en klunzig zijn. Een geduldige oppas is in staat om op een rustige manier met kinderen om te gaan, ook in moeilijke situaties. Zij blijft tijdens het oppassen vriendelijk en begripvol, zodat ze een betere band opbouwt met de kinderen en de kinderen vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen.

#5 Gezaghebbend

Een goede oppas is gezaghebbend, wat betekent dat ze de kinderen op een respectvolle manier aanspreekt en grenzen stelt. Hierdoor voelen kinderen zich veilig en geborgen bij een oppas. Ook is het belangrijk dat een oppas op het juiste moment gezag uitstraalt, zodat een kind goed luistert als dat nodig is.

Een nieuwe oppas aannemen

Natuurlijk zijn er meer eigenschappen waarover een oppas zou moeten beschikken. Zo is een goede oppas ook educatief en pedagogisch en vindt ze het leuk om op te passen. Sommige oppassen vinden een sollicitatiegesprek heel spannend en zijn zenuwachtig tijdens de kennismaking. Hierdoor kan het voor ouders lastig zijn om te beoordelen of een nieuwe oppas over de juiste gedragskenmerken beschikt. Toch is het heel belangrijk dat er een klik is tussen de ouders en de oppas en dat een kind zich bij de oppas op zijn gemak voelt. In dit geval kun je als ouder een overzicht maken van de verschillende oppassen. Kies voor de zekerheid een oppas met wat ervaring en laat iemand een keer oppassen om te kijken of het bevalt. De kans is groot dat een oppas zich daarna meer op haar gemak voelt en je beter kunt beoordelen of ze over de juiste kwaliteiten beschikt.

Gratis aanmelden