Een man als oppas: de opkomst van ‘mannies’

Een man als oppas: de opkomst van ‘mannies’

Een man als oppas: de opkomst van ‘mannies’

31 augustus 2020

Laatste update: 17 juni 2021

Bij het kiezen van een oppas staat één ding voorop: je wilt het beste voor je kind. Je zoekt iemand die je een vertrouwd gevoel geeft, bij wie je zoontje of dochtertje in goede handen is. Het geslacht van de oppas? Dat zou geen rol moeten spelen. Toch zijn het overwegend meisjes en vrouwen die zich beschikbaar stellen, en ook de vraag naar vrouwelijke babysitters is groot. Zijn mannen simpelweg minder geschikt om oppas te worden? Of heeft een jongen of man als oppas toch meer in zijn mars dan we denken?

Traditionele rolverdeling

Tot voor kort was het nog de normaalste zaak van de wereld; papa werkte en mama zorgde voor de kinderen. Deze traditionele rolverdeling lijkt meer en meer te vervagen, en met goede reden. Steeds beter begrijpen we hoe belangrijk het aandeel van beide ouders is in de ontwikkeling van een kind. Toch besteden vaders nog altijd minder tijd aan de zorg van hun kinderen dan moeders. Bovendien stijgt de vraag naar oppas en opvang, omdat tweeverdieners vaker voorkomen.

De voordelen van een mannelijke oppas

Het stigma rondom de mannelijke oppas begint te verdwijnen. De laatste jaren zien we zelfs een opkomende trend van jongens en mannen die zich aanbieden als oppas. Zij krijgen dan hippe benamingen als ‘manny’ of ‘mitter’. Maar er heersen nog altijd een hoop vooroordelen. Mannen zouden minder goede opvoeders zijn dan vrouwen. En hoewel er zeker een verschil bestaat, is er geen reden om te denken dat mannen niet net zo geschikt zijn als oppas. Sterker nog: een mannelijke oppas heeft veel te bieden! We geven je drie voordelen van een man als oppas.

1. Je helpt genderstereotypen te doorbreken.

Het beeld dat vrouwen betere verzorgers zijn, bestaat nog steeds. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 mannen denken dat vrouwen beter geschikt zijn om kleine kinderen op te voeden. Vrouwen zijn hier zelf minder van overtuigd. Slechts een kwart van hen zegt beter de zorgtaken op zich te kunnen nemen dan een man.

Een kind dat alleen vrouwelijke babysitters heeft gehad, zal de verzorgende rol eerder associëren met een vrouw. Een mannelijke oppas kan helpen dit vooroordeel uit de weg te ruimen. Dankzij deze afwisseling zal je kind leren dat een man evengoed een liefdevolle en verantwoordelijke verzorger kan zijn.

2. Mannen hebben een andere manier van opvoeden.

Hoewel er vanzelfsprekend meer overeenkomsten zijn dan verschillen, hebben mannen en vrouwen een iets andere opvoedingsstijl. Dit is vooral te zien in de manier van spelen. Mama’s en papa’s hebben daarmee een ietwat andere rol in de opvoeding van hun kinderen.

Zo zijn vrouwelijke opvoeders vaker gericht op inzet, ijver en meegaandheid als het gaat om spelen. Ze zijn geneigd eerder te corrigeren en zullen bij risicovollere activiteiten daarom sneller ingrijpen. De gemiddelde mannelijke opvoeder besteedt meer aandacht aan beweging, competitie en uitdaging. Er wordt dus meer gestoeid, geklommen en gerend. Dit maakt activiteiten vaak spannender en fysieker. Kinderen hebben evenveel behoefte aan stabiliteit en veiligheid als aan aanmoediging om risico’s te nemen.

Logischerwijs is de realiteit niet zo zwart-wit als hier wordt geschetst. Maar over het algemeen zijn er kleine verschillen te zien in opvoedingsgedrag. Een mannelijke oppas biedt daarom een belangrijke aanvulling op de ontwikkeling van een kind.

Verder lezen: Wat doet een oppas?

3. Je kind heeft er een mannelijk rolmodel bij.

Kinderen ontmoeten heel wat lieve, zorgzame en hardwerkende vrouwen in hun eerste levensjaren. Als oppas of gastouder, op de opvang of de peuterspeelzaal. Het aantal mannelijke rolmodellen blijft vaak beperkt. En ook in het basisonderwijs is sprake van feminisering. Hoewel mannen meer dan ooit kiezen voor dit vakgebied, blijven ze ondergerepresenteerd.

Een mannelijke oppas kan hier positieve verandering in brengen en biedt een mooie balans voor een kind. En zeg nou eerlijk: welk kind heeft nou geen baat bij (nog) een verantwoordelijke, zorgzame man om naar op te kijken?

De juiste oppas vinden

Mannen zorgen voor diversiteit; een welkome afwisseling in de opvang van een kind. Wij zien steeds meer mannen kiezen voor een rol als oppas of gastouder. Maar of je nu een meisje of jongen, vrouw of man kiest; ga vooral op je gevoel af. Kies iemand bij wie je je vertrouwd voelt en zorg voor een goede voorbereiding. Bereid je zoontje of dochtertje voor op de nieuwe oppas, breng jouw wensen in kaart, zorg voor een eerste kennismaking en laat een oppas eventueel proefdraaien.

Op zoek naar een oppas?

Bij Oppasland vind je tienduizenden oppassers en gastouders door heel Nederland. Zoek je een fijne mannelijke oppas voor jouw kind? Meld je gratis aan en kom direct in contact met oppassers en gastouders in jouw omgeving. Maak een profiel aan en vermeld daarop precies wat jij zoekt. Zo maken we het vinden van een oppas een stuk eenvoudiger! Eerst rondkijken? Bekijk ons overzicht van mannelijke oppassers.

Gratis aanmelden