Kinderopvangtoeslag ook mogelijk voor ouders zonder werk

Kinderopvangtoeslag ook mogelijk voor ouders zonder werk

Kinderopvangtoeslag ook mogelijk voor ouders zonder werk

24 juni 2021

Kinderopvangtoeslag moet mogelijk worden voor alle ouders. Dat is de conclusie van een rapport van de SER (Sociaal Economische Raad) over hervorming van de kinderopvang. Op dit moment is kinderopvang voor veel ouders in Nederland nog te duur. Het moet voor iedere ouder financieel toegankelijk worden om hun kinderen minstens twee dagen per week naar de kinderopvang te brengen.

Toegankelijk, betaalbaar en eenvoudig

Ouders die geen werk hebben zijn vaker laagopgeleid. Dat betekent ook dat hun kinderen meer kans om een leerachterstand op te lopen, en dat wil de SER tegengaan. Er moeten gelijke kansen komen voor ieder kind, en dus ook als het gaat om kinderopvang. Het advies luidt als volgt: maak kinderopvang toegankelijk, betaalbaar en eenvoudig. Iets wat volgens de raad juist nu extra nodig is, omdat de Kinderopvangtoeslagaffaire veel ouders leed heeft bezorgd.

Een kansrijke start voor alle kinderen

Kinderopvang moet van goede kwaliteit zijn, toegankelijk zijn voor alle kinderen, betaalbaar zijn voor alle ouders en eenvoudig zijn van opzet. Dat is terug te lezen in het rapport ‘Een kansrijke start voor alle kinderen’. Voor nu is het voorstel om kinderen tot 4 jaar minimaal twee dagen per week naar de kinderopvang te kunnen brengen. Later moet dit ook voor kinderen tot 13 jaar kunnen. Het advies is bedoeld voor alle partijen die betrokken zijn bij de formatie van de regering en informateur Mariëtte Hamer, die zelf voorzitter is van de SER en mee heeft gewerkt aan het opstellen van het rapport.

Meer werken

Volgens de SER is de wijziging goed voor de arbeidsmarkt. Ouders kunnen meer gaan werken, omdat ze eenvoudiger opvang voor hun kind kunnen regelen. Om ze tegemoet te komen, moet het toeslagensysteem makkelijker worden gemaakt en moet er een maximum uurtarief voor kinderopvang komen. Nu is het nog zo dat ouders minder toeslag krijgen als hun inkomen omhoog gaat.

Buitenschoolse opvang

Ook ouders die hun kind naar een gastouder brengen, zouden profiteren van deze veranderingen. Je zou dan niet per se een baan te hoeven hebben om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag. Onder de buitenschoolse opvang (BSO), net als kinderdagverblijven. En sinds 2018 horen peuterspeelzalen hier ook bij. Voor tussenschoolse opvang of een oppas is deze toeslag niet mogelijk. Op zoek naar een betrouwbare, professionele oppas? Bekijk ons overzicht van gastouders.

Gratis aanmelden