5 kidsproof kinderspelletjes om binnen te doen

5 kidsproof kinderspelletjes om binnen te doen

5 kidsproof kinderspelletjes om binnen te doen

22 februari 2021

Laatste update: 08 april 2021

Nu we met z’n allen veel thuis zitten, zullen we er binnen iets van moeten maken. Maar met een beetje fantasie en creativiteit is dat helemaal niet moeilijk! Hieronder vind je 5 leuke spelletjes voor kinderen die jullie tijdens corona binnen kunnen doen. Samen met papa en mama, of om tijdens het oppaswerk te doen. Veel heb je er niet voor nodig; een schaar, pen en papier en andere dingen die je in huis vindt. Welk kidsproof spelletje is jouw favoriet? Probeer ze nu uit!

Portret maken van elkaar

Tijd om de potloden, stiften, kwasten of verf uit de kast te halen en lekker te gaan kleuren! Ga tegenover elkaar aan tafel zitten en probeer een mooi portret van de ander te maken. Geen inspiratie? Trek een gek gezicht, dat levert gegarandeerd een origineel portret op! Is het nog iets te moeilijk voor het kind om zelf een tekening of schilderij te maken? Maak het dan iets toegankelijker voor ze. Print een leuke kleurplaat uit en laat ze hun creativiteit gebruiken bij het inkleuren ervan.

Zelf een instrument maken

Heb je een handige doe-het-zelver als papa, mama, oppas of gastouder? Ga dan samen aan de slag met het maken van een uniek muziekinstrument! Een trommel, een trompet, een gitaar, noem maar op. Sla bijvoorbeeld een paar spijkers in een plank en span hiertussen een paar elastieken in verschillende lengtes. Zo maak je makkelijk helemaal zelf je eigen snaarinstrument.

Andere ideeën voor zelfgemaakte instrumenten:

  • Doe een beetje water in een pan of metalen bak. Tik er iets tegengaan en draai het water rond voor een leuk geluidseffect.
  • Houd een stukje plastic of papier tussen je duimen, terwijl je je duimen naast elkaar legt (alsof je bidt). Als je tussen je duimen blaast, komt er een hard piepend geluid uit! Lukt dat niet? Draai je duimen zodat ze dichterbij elkaar komen te staan. Oefening baart kunst!
  • Vul een paar glazen met verschillende hoeveelheden water. Maak je vinger een beetje nat, leg ‘m op de rand van het glas en draai rondjes. Na een paar keer draaien, zul je zien dat het glas geluid gaat maken!

Fotowedstrijd

Met een heuse fotowedstrijd zijn jullie de hele middag of avond zoet. Veel heb je er niet voor nodig; een printer, een pen en een camera of smartphone. Het leukste is om in duo’s te spelen, maar het kan ook prima alleen. De wedstrijd werkt als volgt: de kinderen krijgen een aantal opdrachten en moeten er als bewijsmateriaal foto’s van maken. Daar kunnen ze jouw of (als ze iets ouder zijn) hun eigen smartphone voor gebruiken. Bedenk een aantal leuke taken of gebruik ons voorbeeld hieronder. Bepaal een speeltijd (bijvoorbeeld een uur), geef je ze het A4'tje mee dat je hebt geprint, en een pen.

Voordat ze aan de slag mogen: geef ze even de tijd om de opdrachten door te nemen. Misschien is iets niet helemaal duidelijk en kun je de spelregels even voor ze ophelderen. Begrijpen ze alle opdrachten? Dan is het fotograferen geblazen! Per opdracht valt een aantal punten te verdienen. In het midden staat een ‘vrije keuze’, waar 1 tot 3 punten aan verdiend kunnen worden. Aan het einde van de speeltijd gaan jullie alle foto’s voorbij en worden de punten verdeeld. Jij, de opdrachtgever, bepaalt of de punten worden toegekend én hoeveel dat er zijn. Bekend ook een leuke prijs die gewonnen kan worden.

fotowedstrijd oppaslandfotowedstrijd oppasland leeg

Geblinddoekte geurtest

Stel elkaars neus op de proef en houd samen een blinde geurtest! Vul vier à vijf kleine bakjes met willekeurige dingen waar een typische geur aan zit, bijvoorbeeld zeep, limonade, fruit, wasmiddel of drop. Het hoeft natuurlijk niet allemaal lekker fris te ruiken. Vul ook minstens één bakje met iets wat minder fijn is om te ruiken. Broccoli, knoflook, gemalen koffie… Wees vooral creatief! Bij ieder bakje leg je een papiertje neer. Schrijf hierop wat er in het bakje zit en draai het papiertje om. Doe de andere speler een blinddoek om en laat hem of haar raden wat er in het bakje zit. Je zult ervan opkijken hoe moeilijk het is om alles goed te raden als je volledig bent aangewezen op je neus!

Jullie kunnen natuurlijk ook een blinde smaaktest houden. Denk er wel om dat je wel alleen eetbare dingen kunt uitkiezen!

De koning(in) van het huis

Vandaag is jouw (oppas)kindje voor één dag de koning of koningin van het huis. En een koning of koningin is niets zonder een kroon. Haal knutselspullen in huis en maak samen een mooi versierde kroon voor hem of haar. Met een paar vellen gekleurde (crêpe)papier, een schaar en plakband kom je vaak al heel ver. Zodra de kroon af is, kunnen jullie aan de slag met de troon. Laat je (oppas)kindje een stoel uitkiezen die jullie om kunnen toveren tot koninklijke zetel.

Daarna mogen jullie zelf bedenken hoe het nieuwe koninkrijk eruit gaat zien. Welk spelletje wil de nieuwe heerser van het huis hierna spelen? Wordt papa, mama of de oppas geridderd? Misschien mag het kind wel bepalen wat er vanavond wordt gegeten, en kunnen jullie op een mooie manier de tafel dekken en samen een feestmaal bereiden.

Meer kidsproof activiteiten? Bekijk ook:

Gratis aanmelden