Kerstvakantie: dit zijn de leukste corona- en kidsproof activiteiten

Kerstvakantie: dit zijn de leukste corona- en kidsproof activiteiten

Kerstvakantie: dit zijn de leukste corona- en kidsproof activiteiten

24 juni 2021

De kinderen bezighouden in de kerstvakantie is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Je wilt natuurlijk niet dat ze de volledige weken achter de PlayStation of tablet doorbrengen. Daarom bedacht Oppasland een aantal leuke dingen die je samen met je kinderen kunt gaan doen, zonder dat je hierbij de coronamaatregelen overtreedt. Zo kunnen jullie samen leuke dagen beleven!

Open je eigen huis-restaurant

Weet je nog niet precies wat je wilt gaan koken met kerst en wil je nog een beetje experimenteren? Perfect! Laat de kinderen een handje helpen en open je eigen huisrestaurant. Dek de tafel op een mooie manier en laat de kinderen helpen bij de bereiding van de gerechten. Laat ze ook vooral helpen bij het bedenken van de gerechten. Zo maak je van een kerstdiner een leuke activiteit voor het hele gezin en kunnen jullie naderhand lekker smikkelen!

Strandwandeling

Het klinkt misschien niet ideaal in de kou, maar een strandwandeling in de winter is juist heel erg leuk! Vaak is het iets rustiger en kun je lekker uitwaaien. Na een dagje aan het strand ben je heerlijk rozig en zul je merken dat je sneller in een diepe slaap valt. Extra tip: neem een grote thermoskan warme chocolademelk mee en drink gezellig samen een kopje warme choco op het strand.

Een fort van dekens en kussens

Welk kind vindt het nou niet geweldig om in huis een fort te maken van dekens en kussens? Er lekker een troep van maken, maar alles achteraf natuurlijk wel weer netjes opruimen! Tijd dus om de pyjama’s aan te trekken en het beddengoed van het bed te sjorren. Dit werkt vaak het best in een kamer met vloerbedekking of een groot tapijt. Er gaat veel gekropen worden, dus is een harde, koude vloer niet zo fijn. Alles wat zacht is, kan gebruikt worden voor het bouwen: kussen, dekens, kleden, noem maar op.

Maak ook slim gebruik van de meubels, zodat je iets hebt om alles aan te bevestigen en sneller een groot bouwwerk hebt. Gebruik wasknijpers als iets minder goed vast blijft zitten. Let er wel op dat er geen breekbare spullen in de weg staan, of meubels waar jullie je tegenaan kunnen stoten. Denk dus goed na over de ruimte waarin jullie het fort gaan bouwen.

Is jullie knusse dekenfort klaar? Dim dan de lichten, neem een zaklamp mee en bedenk leuke activiteiten om samen in het fort te doen. Misschien is het wel het nieuwe huisje voor de knuffels en kunnen jullie verder met de inrichting, compleet met een voordeur, keuken en bed! Tip: haal het dekbed uit het dekbedovertrek, anders zijn ze vaak te zwaar om op te hangen.

Speurtocht door de wijk

Wil je wel even naar buiten, maar doe je dit liever dicht bij huis? Maak eerst zelf een wandeling door je wijk en bedenk een leuke speurtocht voor de kinderen. Schrijf opvallende dingen op of maak er foto’s van en laat de kinderen door de wijk speuren naar deze dingen.

Lees ook: 5 kidsproof kinderspelletjes om binnen te doen

Wie ben ik?

Een oude klassieker waarvoor je niet per se een officieel spel nodig hebt. Je hebt er weinig voor nodig om ‘Wie ben ik?’ zelf te spelen. Een pen en een paar post-its (of papier en plakband) zijn genoeg. Schrijf de naam van een interessant persoon of karakter op een papiertje en plak deze op het voorhoofd van je medespeler. Dit kan iedereen zijn: je favoriete tekenfilmfiguur, de oppas, opa of oma, ga zo maar door.

Nu moet het kind raden wie hij of zij is, maar mag daarbij alleen maar gesloten vragen stellen (waar je ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden). Het kind mag natuurlijk ook zelf een leuk persoon bedenken, die jij moet raden. Let op: spelers mogen niet zien wat er op het briefje staat!

Bosbingo

Krijg je je (oppas)kinderen niet altijd mee het bos in, maar lijkt het je wel erg leuk om eens een boswandeling te maken? Doe dan de bosbingo van Oppasland. Laat de kinderen de rondjes inkleuren van de dingen die ze gezien of gehoord hebben en wandel zo het bos door. Zo wordt die wandeling veel leuker. Heb je zelf nog leuke ideeën voor een bos in de buurt? Maak dan makkelijk zelf een bosbingo door de bosbingo-template te gebruiken. Veel plezier!

winterbingo voor in het bos met kinderenwinterbingo voor in het bos met kinderen (lege versie)

De tijdscapsule: een brief voor je toekomstige ik

Als korte activiteit kun je kinderen een brief naar zichzelf laten schrijven, die ze pas een jaar later weer open mogen maken. En als ze toch bezig zijn; schrijf ook een brief naar jezelf! Je zult niet goed meer weten wat je allemaal hebt opgeschreven, dus is het altijd weer een verrassing wat je over een jaar terugleest.

Laat het kind eerst goed nadenken wat hij of zij wil opschrijven en geef eventueel tips. Wat vind je heel leuk om te doen? Welk eten vind je lekker of vies? En wat vind je ontzettend belangrijk? Misschien is het leuk om nog iets over papa en mama te schrijven.

Stop de brief in een tijdcapsule (een koker of envelop), plak die vast en geef ‘m een vrolijke versiering. Vervolgens zet je er in grote letters op: “NIET OPENMAKEN VOOR …”. Vul hier de datum over precies een jaar in en berg de capsule op een veilige plek op. Over twaalf maanden hebben jullie er opnieuw plezier van!

Een gootsteenbrug bouwen

Heb je met echte ingenieurs te maken? Dan kunnen jullie samen in de keuken een brug bouwen over de gootsteen. Vul de gootsteen met een laagje water en laat de kinderen spullen zoeken die stevig genoeg zijn en de juiste vorm hebben voor een stevige overbrugging. Denk aan een pak kaarten, elastiekjes, ongekookte spaghetti, rietjes en plakband. Je kunt deze spullen ook alvast klaarleggen, zodat de kinderen zich volledig kunnen storten op het bouwproces.

Als er een overgang is gemaakt, is het tijd voor de grote test. Laat een speelgoedautootje over jullie brug heen rijden of zet een knuffel precies in het midden om de stevigheid op de proef te stellen. Blijft ‘ie gemakkelijk staan? Probeer dan steeds een iets zwaarder object uit te proberen. Op het moment dat jullie brug instort, krijg je gegarandeerd een leuke reactie!

Levend Cluedo

Ook leuk om te spelen: een kidsproof versie van Cluedo, niet met een moordenaar, maar met een boef. Wijs om te beginnen een agent aan. Geen zorgen, jullie gaan meerdere rondes spelen, dus iedere keer is weer iemand anders aan de beurt. De agent moet nu even de kamer verlaten, zodat de rest kan bepalen wie de boef is, welk wapen hij heeft gebruikt en waar de misdaad is gepleegd.

Als jullie creatieve antwoorden hebben bedacht, mag de agent terugkomen. Nu moet hij of zij erachter zien te komen wat jullie hebben verzonnen. Dat kan op twee manieren: door alleen gesloten vragen te stellen (die jullie met ‘ja’ of ‘nee’ kunnen beantwoorden) óf door de antwoorden aan hem of haar uit te beelden. Om het nog spannender te maken kun je de tijd bijhouden met op je telefoon. Wie het snelst alles heeft geraden, wint!

Zelf Pim Pam Pet maken

Als je het spelletje Pim Pam Pet zelf niet in huis hebt, kun je het ook gemakkelijk zelf maken. Voor wie het niet kent: je kiest een categorie (bijvoorbeeld meisjesnamen) en een beginletter (bijvoorbeeld de V). Wie in 30 seconden de meeste meisjesnamen die beginnen met een V kan opschrijven, is de winnaar. “Veerle, Vera, Valerie, Vanessa, Veronica, Victoria … STOP!”

Dit oer-Hollandse spelletje is zo leuk omdat iedere categorie weer anders is. De jongens zullen misschien meer voetballers op kunnen noemen, terwijl de meiden veel beter kunnen zijn in kledingstukken benoemen. De categorieën bedenken jullie helemaal zelf.

Wat heb je nodig?

  • 1 pen per speler
  • 4 velletjes papier
  • een schaar
  • een dobbelsteen
  • zandloper of timer op je telefoon

Wat moet je doen?

  1. Schrijf alle letters van het alfabet op een A4'tje en gooi om de beurt een dobbelsteen. De letter waarop de dobbelsteen landt wordt de letter waarmee jullie gaan spelen. Je kunt ook online een letter generator zoeken. Dan wordt er automatisch een letter uit het alfabet voor jullie gekozen.
  2. Knip een A4'tje in ongeveer 24 briefjes en schrijf hier per persoon 12 categorieën op. Speel je met z’n drieën? Dan verzinnen jullie allemaal 8 categorieën. Kledingstukken, gerechten, fruit of groente, je kunt van alles bedenken. Wees vooral creatief en verzin zelf allemaal leuke onderwerpen. Leg de briefjes omgekeerd op tafel, hussel ze door elkaar en kies om de beurt een briefje uit.
  3. Zet een zandloper klaar of een timer op je telefoon op 60 seconden. Ga allemaal klaar zitten met pen en papier. Zodra je de tijd ingaat, proberen jullie zoveel mogelijk dingen op te schrijven die passen bij de categorie en de beginletter.

Extra ideeën nodig? We schreven eerder al een 20 kidsproof activiteiten tijdens corona! Oppasland wenst jullie hele fijne kerstdagen en een gezellige kerstvakantie!

Gratis aanmelden