Kidsproof kerstrecepten: de lekkerste kerst toetjes

Kidsproof kerstrecepten: de lekkerste kerst toetjes

Kidsproof kerstrecepten: de lekkerste kerst toetjes

21 december 2020

Het kerstdiner ziet er dit jaar natuurlijk anders uit dan voorgaande jaren. Maar dat is geen reden om er niet iets moois van te maken! Tijd om daarom lekker in de keuken te gaan kliederen met de kinderen. Deze drie overheerlijke kidsproof recepten zijn gemakkelijk samen te maken. Pas wel op, want de toetjes kunnen weleens onweerstaanbaar lekker worden!

Speculoos fudge

Dit kleverige nagerecht met knapperige koekjes en heerlijke speculoospasta is leuk en gemakkelijk te maken. Voorbereiden kost ongeveer 20 minuten en voordat jullie ervan kunnen genieten moet de fudge nog zo’n 20 minuten in de vriezer staan om op te stijven.

Wat jullie nodig hebben:

  • langwerpige cakevorm
  • handmixer
  • 170 g bloem
  • 60 g poedersuiker
  • 160 g gecondenseerde melk
  • 120 g boter
  • 150 g speculooskoekjes
  • 3 eetlepels speculoospasta
  • 1 theelepel vanille-extract

Voordat je de bloem kunt eten, moet je het eerst kort in de oven bakken. Rauwe bloem kan namelijk bacteriën bevatten die slecht zijn voor de gezondheid. Warm de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verspreid de bloem hierover. Doe de bakplaat zo’n 9 minuten in de voorverwarmde oven.

  1. Bekleed ondertussen een langwerpige cakevorm met een vel bakpapier. Je mag ‘m netjes op de juiste grootte knippen, maar een volledig vel dat aan alle kanten uitsteekt, werkt net zo goed. Zolang de cakevorm maar bedekt is.
  2. Doe de boter, poedersuiker en vanille in een kom en mix met een garde of handmixer totdat alles romig wordt.
  3. Voeg de bloem uit de oven toe en mix verder tot alles een glad geheel wordt.
  4. Vouw de speculoospasta en de gecondenseerde melk erin tot je een gladde massa hebt.
  5. Verkruimel nu de koekjes boven de kom. Hoe groot de stukken worden, mogen jullie helemaal zelf bepalen!
  6. Giet nu alles in de met bakpapier beklede cakevorm. Verdeel het met een spatel of lepel en sprenkel er nog wat stukjes koek overheen.
  7. Nog even geduld… De fudge moet nu 20 minuutjes de vriezer in voordat het de juiste stevigheid heeft gekregen.

De fudge is nu klaar, dus smullen maar! Bewaren kan tot drie dagen, goed afgesloten in de koelkast.

Dit recept is ook veganistisch te maken! Vervang de boter met plantaardige boter en de gecondenseerde melk met gecondenseerde kokosmelk, dan maak je ‘m helemaal plantaardig.

Kidsproof tiramisu

Tiramisu bevat normaalgesproken alcohol, koffie en rauwe eieren. Niks voor kinderen, natuurlijk. Maar door een paar aanpassingen te doen, kunnen kinderen toch genieten van dit typische ‘grote-mensen-gerecht’. Let er wel op dat jullie ruim van tevoren beginnen met bakken, want het dessert moet minstens vijf uur in de koelkast opstijven voordat ervan gesmuld kan worden.

Wat hebben jullie nodig?

  • ovenschaal (15 x 25cm)
  • theezeefje
  • handmixer
  • 250 ml verse slagroom
  • 250 g mascarpone
  • 100 g gecondenseerde melk
  • 200 g café noir koekjes
  • 1 el cacaopoeder
  1. Doe de mascarpone in een kom en meng met een garde de gecondenseerde melk er goed doorheen, tot er een glad mengsel ontstaat.
  2. Klop de slagroom met een handmixer stijf in een andere kom. Vouw de mascarpone met een spatel door de slagroom. Let op: doe dit in delen, dus niet alles in één keer!
  3. Leg de helft van de café noir koekjes met de koffiekant naar beneden op de bodem van de ovenschaal.
  4. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover en gebruik de theezeef om de helft van de cacao er overheen te strooien.
  5. Herhaal nu dit proces: leg de rest van de koekjes erop, gevolgd door de andere helft van de mascarpone en bestrooi dit met de rest van de cacao.
  6. Probeer de verleiding te weerstaan en laat de kidsproof tiramisu nu minimaal 5 uur afgedekt in de koelkast opstijven.

Bewaren kan het beste afgedekt in de koelkast. De tiramisu kunnen jullie maximaal een dag van tevoren maken.

Vlavlip met vruchtjes

Deze luxe variant van het oer-Hollandse toetje is in een handomdraai gemaakt en bevat diepvries- en vers fruit! Je serveert het dessert in glazen, dus gegarandeerd een mooie prestentatie met verschillende laagjes!

Jullie hebben het volgende nodig:

  • 4 glazen
  • zeef
  • staafmixer
  • 1 doosje diepvries zomerfruit
  • 150 g verse blauwe bessen
  • 400 ml vanillevla
  • 240 ml Griekse yoghurt
  • 2 el poedersuiker
  1. Laat het diepvriesfruit eerst ontdooien.
  2. Doe het ontdooide diepvriesfruit en de poedersuiker in een hoge kom. Gebruik een staafmixer om er een saus van te maken.
  3. Pak er een nieuwe kom bij er zet hier een zeef op. Giet de vruchtensaus erin en duw het er met de achterkant van een eetlepel door. Dan blijven de pitjes in de zeef achter en krijg je een gladde saus.
  4. Schenk in ieder glas een kwart van de vanillevla, ongeveer tot de helft.
  5. Verdeel de vruchtensaus over de glazen.
  6. Schep op elk glas nog een kwart van de yoghurt en verdeel de blauwe bessen erover.

Voilà! Jullie toetje is klaar om opgepeuzeld te worden!

Op zoek naar leuke activititeiten voor tijdens de kerstvakantie? Dit zijn de leukste corona- en kidsproof activiteiten!

Gratis aanmelden