Jarig tijdens corona: 15 ideeën voor een kinderverjaardag thuis

Jarig tijdens corona: 15 ideeën voor een kinderverjaardag thuis

Jarig tijdens corona: 15 ideeën voor een kinderverjaardag thuis

10 april 2020

Laatste update: 06 oktober 2020

Met de steeds langer durende coronamaatregelen is het voor sommige ouders onvermijdelijk: een quarantaine verjaardag. Je kunt niet even naar een indoor speelparadijs, een speeltuin of de kinderboerderij en alle vriendjes en vriendinnetjes moeten thuisblijven. Het klinkt niet als een verjaardag waar veel kinderen naar uitkijken, maar je kunt er wel iets leuks van maken! Oppasland bedacht 15 manieren om de verjaardag van je kind eentje te maken die voor altijd in het geheugen gegrift blijft als de leukste verjaardag ooit.

1. Versier een stoel

Het klinkt heel simpel, maar een versierde stoel geeft het kind echt het gevoel dat het een speciale dag is. Zorg ervoor dat alleen de jarige job of jet op de stoel mag zitten, zodat het hun eigen speciale troon wordt. Je kunt hiervoor slingers, ballonnen en gekleurd papier gebruiken. Het leukste is om dit te doen als de jarige op bed ligt, zodat de stoel klaar is voor het begin van de volgende dag.

2. Hang slingers op

Nu je toch bezig bent met het versieren van de stoel, kun je overgebleven slingers en ballonnen gebruiken om de woonkamer leuk aan te kleden. Je kunt ook een ballonspoor van de slaapkamer van de jarige naar de woonkamer leggen. Zo wordt de trip naar de woonkamer (en de versierde stoel) echt een feestje.

3. Verstop cadeautjes

Natuurlijk kun je de cadeautjes gewoon geven, zoals dat normaal ook gebeurt. Je kunt de cadeaus echter ook verstoppen met hints verspreid door het huis. Samen kunnen jullie met behulp van een schatkaart dan op zoek gaan naar de cadeautjes als echte piraten en de jarige staat uiteraard aan het roer van het schip.  Cadeau ahoi!

4. Videobellen met de familie

Normaal is het waarschijnlijk een drukke bedoening op de verjaardag van het kind, maar dat gaat dit keer anders. Mensen moeten bij elkaar uit de buurt blijven en het zal dus rustig zijn op de verjaardag. Natuurlijk moet de jarige niet het gevoel hebben dat de familie de verjaardag vergeten is. Nodig iedereen daarom uit op het videofeestje. In een groepsgesprek kan de jarige dan met de hele familie praten. Dat wordt een gezellige (en licht chaotische) boel!

5. Samen bakken

Je zou de verjaardagstaart natuurlijk kunnen kopen in de supermarkt, maar wat is er leuker dan samen een taart bakken? Zet de jarige een echte koksmuts op en begin met bakken. Je kunt kiezen voor een appeltaart, slagroomtaart of misschien leuke cupcakes? De jarige mag kiezen!

6. ‘Wat eten we vanavond?’

Normaal heb jij de touwtjes in handen als het gaat om het avondeten, maar op de verjaardag van je kind gaat dat anders. Laat de jarige kiezen welk gerecht (of toetje!) op het menu staat vanavond. Je zult de gekste combinaties horen, maar dat is niet erg: vandaag is de dag van de jarige.

7. Oudhollandse spelletjes

Je kunt geen feestje geven met vriendjes en vriendinnetjes, maar dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen feestje mogelijk is. Ga samen met het gezin leuke spelletjes doen. Ga bijvoorbeeld koekhappen of kijk bij een van de andere leuke ideeën voor activiteiten binnenshuis die Oppasland eerder bedacht.

Verder lezen: 20 kidsproof activiteiten om binnen te doen tijdens Corona

8. Kaartjes krijgen

Maak afspraken met de ouders van kinderen op school, familieleden en buren, zodat iedereen een kaartje stuurt. Als de postbode langskomt op de verjaardag, laat de jarige dan de post ophalen. Wat zal het een verrassing zijn dat er zoveel kaartjes gestuurd werden en dat zoveel mensen om de verjaardag gedacht hebben.

9. Ontbijt op bed

Natuurlijk is het leuk om met z’n allen aan de keukentafel te ontbijten, maar je wil dat de verjaardag anders is dan andere dagen. Versier daarom een dienblad en serveer daarop het ontbijtje voor de jarige op bed.

10. Laat opblijven

Als je kind een vaste bedtijd heeft, is een verjaardag het moment om hier een beetje van af te wijken. Ga samen een film kijken of een spelletje doen. Dit voelt voor een kind heel speciaal en grote kans dat je geen klachten krijgt als de bedtijd dan toch wel echt is gekomen.

11. Koning(in) voor een dag

Maak een kroon voor de jarige en voeg daar een staf bij. De jarige is nu koning(in) voor een dag en maakt de dienst uit. De jarige mag activiteiten bedenken en is de baas over het eten. Hartstikke leuk. Uiteraard moet alles volgens de RIVM-richtlijnen.

12. Afspraken met de juf of meester

Bel voor de verjaardag met de juf of meester van je kind als de verjaardag op een doordeweekse dag valt. Samen kunnen jullie dan iets leuks bedenken om tijdens het videobellen met de klas te doen. Zo voelt het voor je kind toch of de verjaardag gevierd wordt in de klas.

13. Verkleden

De meeste kinderen vinden verkleden heel erg leuk. Geef deze activiteit nu wat extra’s en laat de jarige ook de kostuums van de rest van het gezin bedenken. Dat zorgt waarschijnlijk voor de gekste combinaties en veel plezier.

14. Ontbijtje naar keuze

Het ontbijt kun je nog wat extra’s geven op de verjaardag. Laat het kind zelf bepalen wat het ontbijt gaat zijn. Bereid je wel voor op het antwoord: koekjes, snoepjes of pannenkoeken. Het wordt een ontbijtje om nooit te vergeten.

15. ‘Hoera!’

Hang een poster op de muur van je huis of schrijf met stoepkrijt op straat dat je kind jarig is en vraag of iedereen die langs loopt ‘hoera!’ wil roepen. Hartstikke leuk voor je kind, omdat de hele straat aan de verjaardag mee kan doen.

Hopelijk wordt de verjaardag zo toch heel speciaal. Heb je zelf een idee voor een geslaagde verjaardag in quarantaine? Laat het weten in de reacties op onze Facebook-pagina.

Gratis aanmelden