Oppas tarief: wat betaal je de oppas?

Oppas tarief: wat betaal je de oppas?

Oppas tarief: wat betaal je de oppas?

07 februari 2022

Laatste update: 27 september 2023

Op een gegeven moment zullen ouders een oppas zoeken, zodat ze ook zonder hun kleine een avondje uit kunnen. Het vinden van een geschikte en betrouwbare oppas kan soms al een lastige opgave zijn, maar het bepalen van een redelijke vergoeding die je gaat betalen ook. Een redelijk uurtarief hangt af van verschillende factoren. Oppasland helpt je in deze blog met het bepalen van een redelijk uurloon voor je oppasser en bovendien geven we je een aantal tips voor het zoeken van een oppas!

Hoeveel betaal je je oppas eigenlijk?

Niet elke oppas verdient hetzelfde, dit zou oneerlijk zijn. Wat je je oppas betaalt, hangt af van verschillende factoren, namelijk:  

  • Leeftijd van de oppas
  • Werkzaamheden
  • Aantal kinderen
  • Ervaring van de oppas
  • Locatie

Het is vanzelfsprekend dat je een 23-jarige student met een aantal jaar werkervaring een hoger uurtarief geeft dan je 16-jarige onervaren buurmeisje.

Ook hangt het tarief af van de werkzaamheden die je oppas bereid is om uit te voeren. Liggen de kinderen al op bed wanneer de oppas komt? Of moeten de kinderen nog eten en op bed worden gebracht?

Gaat de oppasser ook huishoudelijk werk of extra taken uitvoeren? Dit zijn allemaal werkzaamheden die invloed hebben op het bepalen van het uurtarief. Wanneer de oppasser huishoudelijke taken gaat uitvoeren als koken, vaatwasser uitruimen, stofzuigen of dweilen, betaal je meer uurtarief. Of misschien helpt de oppasser wel met het maken van huiswerk.

Bepaal de werkzaamheden vooraf en bespreek dit met je oppasser. Als laatste is het belangrijk op hoeveel kinderen de oppasser past. Eén kind is bijvoorbeeld minder intensief dan op drie kinderen passen. Ook heeft de leeftijd van de kinderen invloed op het uurtarief. Een baby of peuter heeft de hele dag aandacht en zorg nodig. Een scholier kan zich bijvoorbeeld vaak zelfstandig redden. Baseer hier ook het uurtarief van de oppas op.

Tip #1: Denk na over het bedrag dat je wilt betalen, voordat je een oppas zoekt. Doe onderzoek zodat je weet wat een redelijke prijs is. Op deze manier weet je potentiële oppasser wat hij of zij kan verwachten en kunnen jullie samen over de prijs eens komen.

Wat is het minimumloon voor oppassers?

Het Nibud zoekt ieder jaar uit wat je ongeveer kwijt bent aan een oppasser. Echter ben je niet verplicht om dit minimumloon te betalen. Toch kan het handig zijn om als leidraad een overzicht te hebben van de minimumtarieven. Het Nibud stelt het gemiddelde uurtarief vast tussen de € 3,25 en € 5,40 voor scholieren tussen de 15 en 18 jaar. Dit baseren ze op het minimumloon voor een fulltime werkweek van 36 uur. Het gemiddelde uurtarief van 15- tot en met 21-jarigen hebben we in een tabel weergegeven:

Leeftijd

Minimumloon per uur (gebaseerd op 36-urige werkweek)

15 jaar

€ 3,32

16 jaar

€ 3,82

17 jaar

€ 4,37

18 jaar

€ 5,53

19 jaar

€ 6,64

20 jaar

€ 8,85

21 jaar en ouder

€ 11,06


Tip #2: Je kan, in plaats van een betaling per uur ook een vast bedrag afspreken per avond. Houdt ook rekening met factoren als oppassen na middernacht: betaal je hier meer voor? En wat als de oppas blijft slapen?

Kies je voor ervaring?

Zoals besproken is het vanzelfsprekend dat je buurmeisje, die nog scholier is, minder uurtarief ontvangt dan een 23-jarige student. Al helemaal wanneer deze student een relevante opleiding als bijvoorbeeld pedagogisch medewerker volgt. Bepaal hoe belangrijk jij ervaring vindt. Een oppas zonder enige ervaring betekent niet een slechte oppas. Het mag dan wel zo zijn dat deze oppas in het begin wat vragen heeft, maar hij of zij kan zich al snel ontwikkelen tot de leukste oppas voor je kinderen! In onderstaande infographic vind je een handig overzicht van het opstellen van het uurtarief.

Maak afspraken met je oppas

Het is belangrijk om goede en duidelijke afspraken te maken met je oppasser. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reiskostenvergoeding, vakantieregeling of ziekte. Betaal je door wanneer de oppasser ziek is? En wat als je zelf ziek bent en de oppasser niet meer nodig is voor die dag? Wat kan de oppas het beste doen als de kinderen in bed liggen? Of wat moet de oppasser doen wanneer de kinderen wakker worden? Moet de oppasser de kinderen van school halen? Hoeveel dagen betaal je door bij ziekte en vakantie? Dit zijn allemaal zaken die je vooraf moet bespreken. Ons advies is om dit vast te stellen op papier, zodat jullie beide kunnen nalezen wat de gemaakte afspraken zijn. Eerder gaven we al aan dat locatie of woonplaats ook invloed heeft op het uurtarief van je oppasser. Een oppasser in Amsterdam is bijvoorbeeld duurder dan een oppas in Leeuwarden. Houd hier ook rekening mee wanneer je het uurtarief voor je oppasser opstelt.

Tip #3: is om te vragen wat andere ouders betalen qua salaris in je omgeving, op basis hiervan kun je zelf een schatting maken.

Lees ook: Voorbereiden op een kennismakingsgesprek met je oppasgezin 

Heb je liever een professionele oppas?

Als ouder bepaal je zelf wie je als oppas wilt. Wanneer je liever een professionele nanny wilt in plaats van een informele oppas, kun je kiezen voor een gastouder. Hierbij heb je de keuze tussen oppas aan huis of een gastouderopvang. De gastouders die zich aansluiten bij het gastouderbureau moeten aan strenge eisen en relevante diploma's voldoen. Ze moeten in het bezit zijn van:

  • Een geldig diploma
  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Een diploma kinder-EHBO

Bovendien moeten ze geregistreerd zijn in het LRKP en het personenregister kinderopvang. Iedereen die met kinderen werkt, wordt gecontroleerd door de GGD. Om deze redenen ligt het uurtarief van een gastouder een stuk hoger dan bij andere oppassers. De gemiddelde uurtarieven zijn tussen de € 10,00 en € 18,00. Meestal ligt het gemiddelde tarief rond de €13,50 per uur. Wanneer je een oppasser vindt met behulp van een gastouderbureau, heb je als ouder recht op kinderopvangtoeslag. De tarieven van deze kinderopvangtoeslag kun je berekenen met de rekenhulp toeslagen van de Rijksoverheid.

Ik heb een goede oppas nodig

Het vinden van een geschikte oppas is soms een lastige opgave. Je wilt dat de nieuwe oppas goed met je kinderen overweg kan, maar ook de match tussen ouder en oppasser is erg belangrijk. Misschien heb je in je omgeving wel een potentiële oppasser op het oog. Ook kunnen wij van Oppasland je bij deze zoektocht helpen. We hebben meer dan 30.000 geregistreerde oppassers die oppaswerk zoeken: genoeg keus om jouw perfecte match te vinden! Maak een profiel aan, vermeld waarnaar je op zoek bent en reageer op oppassers om zo in contact te komen voor een eventueel kennismakingsgesprek. Oppassers door heel Nederland melden zich bij Oppasland om werk te vinden, óók bij jou in de buurt. Zo wordt een leuke oppas vinden een stuk gemakkelijker!

Gratis aanmelden