20 kidsproof activiteiten om binnen te doen tijdens Corona

20 kidsproof activiteiten om binnen te doen tijdens Corona

20 kidsproof activiteiten om binnen te doen tijdens Corona

18 maart 2020

Laatste update: 04 maart 2021

Nu alle scholen, kinderdagverblijven en de gastouderopvang gesloten zijn om verspreiding van het Corona-virus te voorkomen, zullen ouders en oppassers creatief moeten denken om de kinderen thuis bezig te houden. Waarschijnlijk heb je zelf al een aantal leuke ideeën gebruikt, maar je wilt natuurlijk ook niet elke dag hetzelfde doen. Hoe lang de kinderen nog aan huis gekluisterd zijn, is onbekend en daarom zijn deze 30 ideeën waarschijnlijk meer dan welkom. Zoek nu de leukste ideeën uit en maak van het thuisblijven een waar feestje.

Update: Viroloog UMCG raadt buitenspelen af

Eerder meldde het RIVM dat het geen probleem zou zijn als kinderen tijdens de sluiting van de scholen lekker buiten gingen spelen. Toch zijn hier de meningen wel over verdeelt. Zo zegt UMCG-viroloog Bert Niesters in het Dagblad van het Noorden dat ouders vooral consequent moeten zijn en kinderen thuis of in de tuin moeten laten spelen. De sluiting van de scholen heeft anders namelijk geen zin, aldus de viroloog. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de sluiting van de scholen als effect heeft op de verspreiding van het virus. Dit kan pas na twee keer veertien dagen bekeken worden. Tot die tijd is het verstandig om kinderen toch even binnen te houden op afstand van andere kinderen, zodat besmetting voorkomen kan worden. Heb je nog leuke ideeën nodig? Oppasland bedacht 20 leuke activiteiten om binnen te doen tijdens de coronacrisis. 

1. Samen bakken

Nu het in de supermarkten een beetje chaotisch is door het hamsteren van mensen, is het misschien leuk om dat pakje cake mix eens uit de voorraadkast te pakken. Samen bakken is leuk en er is nu eindelijk eens tijd voor. Doe een schort om en ga samen leuke cakejes bakken. Reken maar dat jullie een middagje zoet zijn.

2. Pyjama party

Niets zo leuk om samen met papa, mama of de oppas de hele dag in een pyjama rond te lopen. In de avond, kunnen jullie ook nog eens in huis kamperen. Leg matjes, luchtbedden en slaapzakken in de woonkamer en sluit de gordijnen. Vertel met een zaklamp kampvuurverhalen en prik spekjes of fruit op satéprikkers.

3. Samen televisie kijken

Samen een film of serie kijken is even wat goedkoper op dit moment. KPN en Ziggo bieden hun kinderzenderpakket en Film1 tijdelijk gratis aan. Op die manier proberen ze het ouders en kinderen net dat beetje makkelijker te maken om thuis te zitten.

4. Schilderen met kinderen

Kinderen vinden het vaak erg leuk om creatief bezig te zijn en stiekem vind je het zelf ook helemaal niet erg. Pak de stiften, potloden of verfspullen uit de kast en ga te werk als een echte Picasso. Geen inspiratie? Geen probleem! Je kunt in veel gevallen de kunstcollectie van de bekende artiesten gewoon op het internet vinden. Zo kun je samen proberen om het schilderij na te tekenen. Hang deze creaties aan de muur en denk terug aan deze bijzondere, maar toch gezellige tijd.

5. Puzzelen

 Nu jullie eindelijk zeeën van tijd hebben, kan eindelijk die grote puzzel van zolder gehaald worden. Ga met z’n allen om de tafel zitten en ga gezellig puzzelen! Dat houdt jullie wel een aantal uurtjes bezig.

6. Fotoboek

Jullie hebben door de jaren heen vast veel foto’s gemaakt. Ga er samen even voor zitten en zoek de foto’s uit van de allerleukste momenten samen. Zo kunnen jullie herinneringen ophalen en bovendien kunnen jullie er een mooi fotoboek van maken. Er zijn verschillende websites om zo’n fotoboek eenvoudig online te kunnen maken.

7. Les voor papa en mama

Op school zijn het altijd de kinderen die moeten luisteren naar de meester of juf. Draai de rollen eens om en laat de kinderen een les voorbereiden. Op die manier kunnen jullie spelenderwijs toch de geleerde stof van de kinderen herhalen. Reken maar dat ze het leuk vinden om meester of juf te spelen.

8. Op safari in huis

Maak er een spannende middag van en schuif alle meubels in de woonkamer op zo. Maak van stoelen en lakens een tent middenin de woonkamer en zoek dierengeluiden op via jouw muziekstreamingdienst. Ga nu met z’n allen in de tent zitten en bedenk spannende verhalen bij het horen van de geluiden of ga de dieren raden.

9. Vloer is lava!

Aan je portie beweging komen is lastig als je geïsoleerd moet blijven van de buitenwereld. Natuurlijk moeten kinderen hun energie wel kwijt. Haal alle breekbare spullen van tafel en maak van stoelen, tafels en banken een parcours door de woonkamer, waarbij je de vloer niet mag raken. De vloer is lava!

10. Schat zoeken

Verstop een aantal spullen of snoepzakjes in huis en maak zelf een cryptische routeplanner door je huis heen. Je kunt ze ook aan de hand van hints naar de verborgen schat leiden. Verkleed de kinderen als piraten en ze kunnen hun plezier niet op!

Bekijk ook: 5 kidsproof kinderspelletjes om binnen te doen

11. Zelf een bordspel maken

Heeft het kind een favoriet televisieprogramma of een leuke hobby? Maak zelf een spel (bijvoorbeeld monopoly of kwartet) in dat thema. Denk hierbij aan Pokémon of bijvoorbeeld Frozen. Bedank samen leuke opdrachtenkaarten en spelregels.

12. Fotospeurtocht

Maak foto’s van plekken in het huis en zorg dat het niet duidelijk is waar deze plekken zich bevinden. Verstop iets leuks op die plek en geef de foto’s aan de kinderen. Laat ze op een ware fotospeurtocht door het huis gaan met een leuke verrassing op het einde.

13. Familieband beginnen

Je buren zullen het misschien niet zo’n leuk idee vinden, maar voor jullie is het leuk. Pak de potten, pannen en prullenbak erbij en trommel er lekker op los. Maak de leukste composities en begin een heuse familieband.

14. Familietheater

Maak met lakens een podium en laat elk kind en elke ouder een deel van de theatervoorstelling maken. Aan het eind van de middag kunnen jullie elkaar dan op het podium laten zien wat jullie bedacht hebben. Reken maar dat dit familietheater vijf sterren zal verdienen.

15. Schoenenmemory

Hebben jullie veel schoenen in huis? Hussel alle paren door elkaar en leg er doekjes overheen. Bij elke beurt mag het kind twee doekjes optillen en zo de paren herkennen. Tilt het kind twee doekjes op waar een compleet paar onder zit dan mag dat paar als 1 punt gerekend worden. Het kind met de meeste punten wint!

16. Kijkdoos maken

Ga samen een ouderwetse kijkdoos maken! Pak schoenendozen bij het oud papier weg en knip een gat aan de zijkant. Til de deksel eraf en maak aan de binnen een leuk tafereeltje met bomen, dieren en kinderen. Kijk naderhand door het gaatje aan de zijkant en je zult verstelt staan!

17. Winkeltje openen

Kinderen vinden het vaak erg leuk om te doen alsof ze een eigen winkel hebben. Laat ze bijvoorbeeld een restaurantje runnen of open een eigen autowasstraat in de wasbak met speelgoedauto’s van de kinderen zelf. Je kunt ze betalen met muntdrop of monopolygeld!

18. Verkleedfeestje!

Pak de verkleedkleren van zolder of laat de kinderen zich verkleden in jou (veel te grote) kleding. Laat de kinderen zich helemaal opdoffen. Genieten zullen ze! Uiteraard mag de fotoshoot achteraf niet ontbreken. Zo hebben jullie gelijk een leuke herinnering aan jullie tijd samen.

19. Creatief met pasta

Pak er een pak pasta bij en laat de kinderen leuke sieraden maken van de pasta. Je kunt droge pasta ook goed verven, waardoor er de leukste creaties ontstaan.

20. Bowlen in huis

Bowlen kan niet alleen bij het bowlingcentrum. Dit kan ook goed in huis. Schuif alle meubels in de woonkamer aan de kant of maak gebruik van een lange gang. Stel lege flessen op als bowlingkegels en gebruik een tennisbal om deze flessen om te gooien. Noteer het aantal punten per beurt en degene met de meeste punten wint!

Op zoek naar nóg meer leuke activiteiten? Bekijk de leukste corona- en kidsproof activiteiten voor tijdens de Kerstvakantie.

Ben je nog op zoek naar iemand die kan oppassen bij jou in de buurt? Bij Oppasland hebben veel oppassers zich aangemeld om ouders uit de brand te helpen. Maak zelf een profiel aan en vind snel een oppas in de buurt die bij je past!

 

Gratis aanmelden