Vanaf welke leeftijd mag je oppassen?

Vanaf welke leeftijd mag je oppassen?

Vanaf welke leeftijd mag je oppassen?

04 maart 2020

Laatste update: 17 november 2020

Je bent 13 jaar en wilt graag een beetje extra geld verdienen. Je vindt jezelf heel verantwoordelijk, maar twijfelt of je eigenlijk al mag oppassen. Voor andere bijbaantjes moet je minimaal 15 jaar oud zijn, maar bij oppassen is dit onduidelijk. Niet zo gek dat we bij Oppasland vaak de vraag krijgen: vanaf welke leeftijd mag je werken als oppas? Veel kinderen vinden het namelijk een leuk bijbaantje, maar ouders twijfelen vaak of een kind de verantwoordelijkheid kan dragen. Helaas is er geen algemeen antwoord op deze vraag. In Nederland is er namelijk geen wet die vertelt of je klaar bent om op anderen te passen, maar gelukkig zijn er wel richtlijnen waar je naar kunt kijken. Uiteindelijk zullen de ouders en de oppassers dus zelf op hun gevoel af moeten gaan of de oppas geschikt is voor het oppasbaantje of niet.

Overdag of ’s avonds oppassen

Als je graag wil oppassen, kan dit vaak al vanaf een jaar of 14. De meeste kinderen hebben op dat moment wel genoeg zelfstandigheid om een paar uur voor jongere kinderen te zorgen. Baby’s zijn vaak nog wel wat lastig, maar kleuters en jonge kinderen moeten geen probleem zijn. Wat wel belangrijk is, is het moment van oppassen. Een kind van 14 jaar oud mag volgens de wet alleen werken tussen 7:00 en 19:00. Het is dus nog niet toegestaan dat een oppas van deze leeftijd in de avond na dit tijdstip werkt. Een paar uurtjes na school of overdag in het weekend kan dan bijvoorbeeld heel goed. Als je graag ’s avonds op kinderen wilt passen, kun je beter wachten tot de leeftijd van 15 of 16 jaar. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de wensen van ouders. Sommige ouders vinden het geen probleem als kinderen van 14 of 15 op hun kinderen passen, maar sommige ouders zien liever iemand van 18 jaar of ouder. Ouders willen vooral met een goed gevoel van huis kunnen gaan en daar kan niet altijd een leeftijd aan gebonden worden. Sommige kinderen zijn in hun 13e levensjaar al volwassen genoeg om op te passen en anderen bereiken dit punt als ze 17 jaar oud zijn.

’s Nachts oppassen

Waar wel echte regels over te vinden zijn, is het werken in de nacht. In Nederland mag je pas ’s nachts werken als je 18 jaar oud bent. Hou hier dus rekening mee als je je gaat aanmelden bij Oppasland. Oppassers zullen weinig tot geen reacties krijgen van ouders als ze die leeftijd nog niet bereikt hebt. Ook is het werken in de nacht anders dan in de avond. Oppassers zullen dan een nachtje slapen bij de ouders en vaak vinden de ouders van de oppas dit geen goed idee als de oppas nog geen 18 jaar is. Oppassers zullen dit dus altijd thuis moeten overleggen en zo de tijden afspreken.

Meer weten over de nachtoppas? Oppasland schreef hier al eerder een blog over.

Volwassene stand-by

Als de oppas nog geen 17 jaar oud is, is het verstandig om een volwassene te vragen als achterwacht. Een achterwacht is iemand die klaarstaat als er hulp nodig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn als een kind opeens koorts krijgt of er een ongeluk gebeurt. Deze achterwacht kunnen de ouders van het kind zelf zijn als ze dichtbij en bereikbaar zijn, maar ook de ouders van de oppas als zij dichtbij en bereikbaar zijn. Maak hierover samen afspraken voordat de oppasser begint met oppassen.

Oppastarief jonge oppas

Een reden voor ouders om wel te kiezen voor een jonge oppas, is het oppastarief. Als je zij er geen problemen mee hebben dat de oppas wat jonger is, dan is het een voordelige optie om oppas te regelen. Een oppas van 15 jaar kost namelijk maar 3,19 euro per uur, aldus het Nibud. Benieuwd naar andere oppastarieven? In de blog ‘Oppas tarief: wat betaal je de oppas?’ lees je precies wat je per leeftijdscategorie betaalt. Deze blog wordt ieder jaar bijgewerkt, zodat je altijd op de hoogte bent van de op dat moment actuele bedragen.

Luister naar je gevoel

Voor antwoord op de vraag vanaf welke leeftijd iemand mag oppassen, is het dus vooral belangrijk dat je luistert naar je eigen gevoel. Voor oppassers is het belangrijk om kritisch te kijken naar het eigen verantwoordelijkheidsgevoel en of dit goed genoeg is om voor een kindje te zorgen. Bij ouders is het vooral belangrijk dat de ouders zelf met een goed gevoel van huis kunnen gaan en echt kunnen genieten van een onbezorgd avondje uit, wetende dat de kinderen in goede handen zijn.

Aan de slag als oppas? Meld je aan bij Oppasland en vind een leuk oppasadres in de buurt. 

Gratis aanmelden