Kinderen complimentjes geven: 6 waardevolle tips

Kinderen complimentjes geven: 6 waardevolle tips

Kinderen complimentjes geven: 6 waardevolle tips

14 september 2020

Laatste update: 08 april 2021

Een compliment geven lijkt simpel. Je merkt iets aan iemand op dat je leuk, mooi of interessant vindt en wilt dat graag aan diegene laten weten. Toch lijken we als volwassenen vaak beter te zijn in kritiek leveren dan positief zijn. Wat is de laatste keer dat jij een spontaan, oprecht compliment hebt gekregen? En wanneer heb je er voor het laatst zelf eentje gegeven? Kinderen vertellen dat ze iets goed doen is ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling. Door goed gedrag aan te moedigen, kweek je zelfvertrouwen bij een kind.

Hoe stimuleer je goed gedrag?

Als ouder wil je goed gedrag van je kind natuurlijk zo veel mogelijk toejuichen. Je wilt vanaf jonge leeftijd aanleren dat geduld een schone zaak is en dat je moet delen met vriendjes. Dat de wereld niet om jou draait en geweld nergens de oplossing voor is. Belangrijke lessen die je in jouw leven hebt geleerd wil je zo goed mogelijk overdragen aan je kind. Maar je wilt ook weer niet te veel pushen. Naast complimenten heeft jouw zoon of dochter ook zeker voldoende vrijheid nodig. We geven je graag zes waardevolle tips om een kind te complimenteren op goed gedrag.

1. Een oprecht compliment is een goed compliment

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een compliment moet gemeend zijn. Toch maken we er als volwassenen nogal eens een gewoonte van om kinderen niet helemaal de waarheid te vertellen. Dit heeft soms misschien een goede reden, maar vergis je niet: zelfs op jonge leeftijd voelen kinderen manipulatie al haarfijn aan. Als je niet oprecht bent, wordt jouw positieve feedback ook nog eens minder waard. Probeer de leugentjes om bestwil daarom zo veel mogelijk achterwege te laten. Volg je compliment ook nooit op met ‘maar…’! Dat heet niet complimenteren, maar klagen.

2. Formuleer bondig en concreet

Maak jouw complimenten niet te uitgebreid, maar vertel het kind zo helder mogelijk wat hij of zij goed gedaan heeft. Het hoeft niet lang en ingewikkeld te zijn, dat haalt de kracht weg. Vraag je altijd af welk specifieke gedrag je wilt aanmoedigen. Wat vind je precies zo goed aan het gedrag dat je kind heeft vertoond? Zeg dus niet alleen: ‘Goed gedaan’, maar: ‘Wat goed dat je je speelgoed hebt opgeruimd!’ of ‘Wat een mooie tekening heb je gemaakt!’. Zo weten kinderen beter waarvoor ze gecomplimenteerd worden en moedig je ze aan om lekker zo door te gaan.

3. Leer een kind zichzelf complimenteren

Wanneer het gaat om complimenteren is het beter om niet alles voor te kauwen. Een kind kan vaak prima zelf bepalen of het iets goeds heeft gedaan. Geef hem of haar de kans om zichzelf een compliment te geven. Bijvoorbeeld na het meemaken van een spannend moment of het overwinnen van een angst. Stel dan een vraag als: ‘Wat vind je ervan dat je de hond van de buren durfde te aaien?’ of ‘Ben je blij dat je toch naar zwemles bent gegaan?’ De realisatie dat ze zelfstandig iets hebben bereikt, geeft ze een mooie boost in hun vertrouwen.

4. Nieuw gedrag en gewoontes aanleren

Complimenteer nieuw goed gedrag, maar stop hiermee zodra het gedrag ‘gewoon’ is geworden. Complimenten zijn bedoeld om patronen aan te brengen, om goed gedrag aan te leren. Zodra dit vanzelfsprekend is voor een kind, kun je het ook iets anders aanpakken. Dan is het beter om ze ervoor te bedanken. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer huishoudelijke taakjes worden gedaan. ‘Wat goed dat je je bord hebt opgeruimd’ wordt dan ‘Bedankt dat je de tafel hebt afgeruimd’. Ook een bedankje zorgt namelijk voor een fijn gevoel bij een kind.

5. Hoe complimenten te ontvangen

Leer een kind ook hoe hij of zij complimenten moet ontvangen. Dit is iets waar erg veel volwassenen nog tegenaan lopen. Eigen prestaties worden vaak afgezwakt, omdat we niet goed weten hoe we moeten reageren op een compliment. Als je een kind vanaf jonge leeftijd leert hoe om te gaan met positieve feedback, leer je ze iets waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Dit is goed voor hun zelfbeeld en verhoogt de kans dat iemand ze nog eens een pluim zal geven. Ze mogen namelijk ook best zelf vinden dat ze iets goed hebben gedaan. Een simpel ‘dank je wel’ is voldoende.

6. Wees er op tijd bij

Als je snel bent met je complimenten, zullen kinderen beter begrijpen waar je ze voor beloont. Dus als je dochter een prikje krijgt van de dokter: meteen vertellen hoe stoer en dapper je haar vindt! Niet pas de volgende dag. Je zult merken dat kinderen extra gemotiveerd zijn om het gedrag dat jij complimenteert vaker te laten zien.

Op zoek naar een oppas of oppaswerk?

Wil je wat je geleerd hebt graag direct in de praktijk toepassen? Dat zien wij als compliment! Zoek je leuk oppaswerk in jouw buurt? Of heb je een oppas of gastouder nodig? Schrijf je als ouder of oppas in bij Oppasland. Aanmelden is helemaal gratis.

Gratis aanmelden