Een babynaam kiezen: dit zijn de regels

Een babynaam kiezen: dit zijn de regels

Een babynaam kiezen: dit zijn de regels

22 januari 2021

Laatste update: 17 januari 2023

Als je in verwachting raakt, is dat natuurlijk geweldig. In minder dan 9 maanden mogen jullie een nieuw lid van het gezin verwelkomen. Toch levert zwanger worden ook genoeg spanning op. Terwijl jij zit met allerlei lichamelijke ongemakken moet er ook nog veel geregeld worden. Zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof zijn misschien niet leuk om mee bezig te zijn, maar wel prettig als dit in orde is. Het bedenken van babynamen is natuurlijk wel hartstikke leuk! Waar het ene stel een bekende voornaam kiest, willen andere ouders hun kind juist een unieke naam geven. Die moet alleen wel worden geaccepteerd door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Grote kans dat ‘X Æ A-12’ er in Nederland niet doorheen komt…

Voornaam kiezen

In principe heb je een vrije keuze bij het bedenken van een voornaam. Het mag alleen geen ongepaste naam zijn. Dat bepaalt een ambtenaar van de burgerlijke stand. De regels die hiervoor gelden, lees je hieronder. Als de ambtenaar de gekozen voornaam weigert, kun je een nieuwe naam bedenken. Doe je dat niet? Dan geeft de ambtenaar jouw kind een voornaam. Als je het hiermee niet eens bent, kun je binnen 6 weken de rechtbank verzoeken de voornaam alsnog te wijzigen. Daarvoor heb je wel een advocaat nodig.

Een voornaam mag:

  • geen bespottelijke naam zijn;
  • geen scheldwoord zijn;
  • geen naam zijn die uit veel namen bestaat;
  • geen bestaande achternaam zijn, behalve als deze ook als voornaam bestaat (zoals ‘Thomas’).

Populaire babynamen in Nederland

Voornamen als Emma, Sofie en Lucas zijn al heel wat jaren populair. Maar relatief nieuwe namen worden ieder jaar populairder. Meer en meer jongens worden bijvoorbeeld Milan genoemd, en bij de meisjes zien we naam Mila vaker terug. De meest voorkomende voornamen in Nederland zijn kort en bestaan meestal uit één of twee lettergrepen. Wel wordt verwacht dat jongensnamen in 2021 vaker uit twee lettergrepen bestaan, zoals Mason. Meisjesnamen eindigen meestal op een klinker, bijvoorbeeld een E of A. Bij jongens is dat juist een medeklinker, vaak een S of N.

Bekijk hieronder de voorspelling van populaire babynamen 2021:

Achternaam kiezen

In het bedenken van een achternaam ben je minder vrij. Voor je eerste kind kun je samen de achternaam van de moeder, vader of duomoeder kiezen. Alle volgende kinderen krijgen ook deze familienaam. Beide achternamen tot één naam samenvoegen, mag niet. De naamkeuze kun je laten vastleggen vóór de geboorte of bij geboorteaangifte. Daarvoor moet je samen naar de burgerlijke stand. Dat kan dus niet alleen door de moeder, vader of duomoeder gedaan worden. Ook schriftelijk vastleggen is dit niet mogelijk. Een kind krijgt standaard een achternaam. Als je zelf geen keuze maakt of te laat bent met vastleggen, bepaalt de wet welke achternaam dit wordt. Dit hangt af van de burgerlijke staat van de ouders.

Zijn de ouders getrouwd of geregistreerd partner?
Dan krijgt hij of zij automatisch de achternaam van de vader. Mocht je deze naam willen veranderen naar die van de moeder, dan moeten jullie dat samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Zijn de ouders niet getrouwd of geen geregistreerd partner?
Dan zal het kind de achternaam van de moeder krijgen. Als je de familienaam van de vader of duomoeder wilt gebruiken, moet je het kind eerst erkennen. Bij de erkenning kunnen jullie samen de naamkeuze doen.

Zijn de ouders twee getrouwde vrouwen of geregistreerde partners?
Bij een onbekende donor krijgt het kind automatisch de achternaam van duomoeder. Bij een bekende donor wordt dit standaard de achternaam van geboortemoeder. Als je wilt dat je kind de achternaam krijgt van de andere moeder, moet je dit ook samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Zijn de ouders zijn twee mannen?
Dan is er sprake van adoptie. Bij adoptie eindigt het moederschap en kun je bij de rechter de achternaam van je eerste kind kiezen. Volgende kinderen krijgen dezelfde familienaam als je eerste kind.

Gratis aanmelden