Opa en oma laten oppassen een goed idee?

Opa en oma laten oppassen een goed idee?

Opa en oma laten oppassen een goed idee?

17 oktober 2017

Het wordt de laatste jaren steeds vanzelfsprekender dat ouders opa en oma vragen om op de kinderen te passen. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoge kosten van kinderopvang door oppassers, gastouders of gastouderbureaus. De vraag is of dit echter wel de beste oplossing is.

Naast de hoge kosten van kinderopvang spelen ook andere zaken mee om opa en oma te vragen voor de oppas van de kinderen. Zo kan het moeilijk zijn om kinderopvang te vinden als ouders niet alleen tijdens kantoortijden werken maar ook 's avonds of 's nachts. Op deze tijden zijn gastouderbureaus normaliter gesloten. Bovendien zijn sommige ouders van mening dat kinderopvang niet goed is voor hun kind. Als opa of oma dan in de buurt is, waarom zouden we dan formele kinderopvang regelen?

Oppassen is stressvol voor grootouders

Natuurlijk vinden grootouders het fijn om de kleinkinderen te zien. Grootouders krijgen energie van de kleinkinderen en uit onderzoek is gebleken dat grootouders hierdoor langer leven. Dit onderzoek is gebaseerd op 500 grootouders tussen de 70 en 103 jaar. Na het onderzoek konden de onderzoekers concluderen dat grootouders die regelmatig op de kleinkinderen passen zo'n 5 jaar langer leven. Echter zit er een keerzijde aan het oppassen. Zo wordt oppassen voor opa en oma ook gezien als stressvol. Van een keertje oppassen terwijl de ouders een avondje uit gaan verandert het al snel naar regelmatig oppassen, soms niet voor een paar uurtjes maar een hele dag. En hoe makkelijk is het dan om ook gelijk de kinderen warm te laten eten 's avonds? Deze druk wordt grootouders soms te veel en raken hierdoor gestrest.

Kinderopvang bevordert de ontwikkeling en bestrijdt achterstanden

Naast de stress die kan ontstaan is er ook een andere reden waarom het niet ideaal is om de grootouders te vragen om op te passen. Zo is het voor kinderen goed om naar kinderopvang te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat kwalitatief goede kinderopvang een middel kan zijn om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen en achterstanden te bestrijden. Zo kan kinderopvang cognitieve- en non-cognitieve ontwikkeling stimuleren. Bij cognitieve ontwikkeling kun je denken aan de ontwikkeling van het denken, de waarneming en fantasie. Non-cognitieve ontwikkeling heeft voornamelijk te maken met de mogelijkheid tot het kunnen plannen en het hebben van doorzettingsvermogen en discipline. Bovendien leren kinderen op de kinderopvang ook van andere kinderen. Ze leren van elkaar en leren om te delen. Dit stimuleert de sociale vaardigheden van kinderen.

Grootouders moeten speciaal zijn

Ten slotte is het prettig voor grootouders als de kleinkinderen hen zien als speciaal. Opa en oma zijn ervoor om de kleinkinderen lekker te verwennen en om leuke dingen mee te doen. Wanneer grootouders 'te vaak' oppassen, dan nemen ze de rol aan van opvoeder. Ze moeten de kinderen straffen en krijgen te maken met de problemen in de gezinnen van de kinderen. De rol van de leuke opa en oma verdwijnt hierdoor.

Kinderopvang is nu betaalbaar

De overheid heeft inmiddels veel maatregelen genomen om het gebruik van de kinderopvang te stimuleren. Zo is de formele kinderopvang minder duur geworden ten opzichte van voorgaande jaren. Hoewel de kinderopvang inkomensafhankelijk is, betalen de gemiddelde ouders nog maar een derde zelf voor de kinderopvang. Hierdoor is kinderopvang toegankelijker geworden.

Een oppasser vind je bij Oppasland

Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden rondom de latere uurtjes dat ouders aan het werk zijn. Zo hoeven opa en oma niet per se op te passen, maar kunnen ouders ook andere oppassers zoeken. Dit is misschien wel makkelijker dan wordt gedacht. Oppasland maakt het voor ouders mogelijk om te zoeken naar een goede oppas voor de kinderen. Bij Oppasland bieden verschillende oppassers zich aan door het hele land. Zo is er altijd wel een oppasser in de buurt. Het zoeken van een oppasser is helemaal gratis, en oppassers melden zich ook gratis aan. Zo is het nog nooit zo makkelijk geweest om een alternatief voor de opa's en oma's in Nederland te vinden. Terwijl een andere oppas de zorg draagt voor de kinderen, kunnen grootouders lekker genieten van alle rust.

Gratis aanmelden