Wat de lockdown betekent voor ouders van jonge kinderen

Wat de lockdown betekent voor ouders van jonge kinderen

Wat de lockdown betekent voor ouders van jonge kinderen

15 december 2020

Laatste update: 17 december 2020

De aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet vallen zwaar, zo vlak voor de feestdagen. Maandag om 19.00 uur maakte premier Rutte in zijn toespraak vanuit het Torentje in Den Haag bekend dat er een harde lockdown komt. Dat houdt onder andere in dat scholen en de kinderopvang vijf weken lang dicht gaan. Wat betekenen deze nieuwe maatregelen precies voor ouders van jonge kinderen?

Harde lockdown

Het aantal landelijke coronagevallen loopt de laatste twee weken weer op. Van zondagochtend op maandagochtend kwamen er 8.496 besmettingen bij. Dat is iets minder dan een dag ervoor, toen de teller stond op iets minder dan 10.000 nieuwe gevallen. Een week geleden waren dat er 7.100. Voor het kabinet is deze stijging genoeg reden om nieuwe, strengere maatregelen aan te kondigen. Na een intelligente en een gedeeltelijke lockdown gaat ons land nu dus ruim een maand lang in harde lockdown.

Aangescherpte maatregelen

Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en elektronicazaken, gaan dicht. Om een run op winkels te voorkomen gaan de maatregelen per direct in, in de nacht van maandag op dinsdag, om 00.00 uur. Culturele instellingen zoals musea, dierentuinen en bioscopen (ook wel ‘doorstroomlocaties’ genoemd) moeten ook sluiten, en sporten in de sportschool of bij een vereniging kan vanaf maandag ook niet meer. Supermarkten en drogisterijen blijven wel open. Er werd eerder gesproken van een avondklok, maar daar is geen sprake van.

Scholen

Scholen sluiten op een iets later moment dan winkels en gaan een dag eerder weer open, vanaf woensdag 15 december, in ieder geval tot maandag 18 januari. Dit geldt voor zowel basisscholen als middelbare scholen. Lessen op middelbare scholen zullen voor een groot gedeelte online plaats kunnen vinden, maar voor basisscholen is dit lastiger te realiseren. Daarvoor is het lesmateriaal minder geschikt en van schoolkinderen kan niet worden verwacht dat ze langdurig op afstand verbonden zijn met hun docent en/of schoolgenootjes.

Kinderopvang

Ook de kinderopvang gaat weer dicht. Alleen voor mensen met een cruciaal beroep, zoals in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer, blijft het beschikbaar. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, wordt door de overheid gevraagd om zelf op de kinderen te passen. Als dat niet lukt, kan een beroep worden gedaan op de gastouderopvang, buitenschoolse opvang of het kinderdagverblijf. Kun je nog wel een oppas langs laten komen? Dit is niet verboden, maar waar je eerst nog maximaal drie mensen mocht ontvangen, wordt thuisbezoek nu afgeraden of te beperken tot maximaal 2 personen boven de 13 jaar.

Thuiswerken

Voor velen van ons is thuiswerken al de normaalste zaak van de wereld geworden. Sommige ouders begonnen in het voorjaar al met thuiswerken en zitten daarom inmiddels al maanden thuis. Maar niet alle beroepen kunnen vanuit huis worden uitgevoerd. Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs moeten nu thuisblijven, omdat ook hun bedrijven of instellingen nu voor vijf weken moeten sluiten.

De feestdagen

Dat de feestdagen er in 2020 anders uit zouden gaan zien, wisten we allemaal wel. Helaas is het aantal besmettingen opgelopen in de aanloop naar Kerstmis en is nu deze harde lockdown nodig. Heb je al jouw inkomen voor Kerst en oud en nieuw nog niet kunnen doen? Dan ben je dit jaar afhankelijk van thuisbezorging van je cadeaus. Je kerstdiner en oliebollenmix kun je nog wel gewoon halen, omdat de supermarkten open blijven.

Gratis aanmelden