Tips om samen te doen met Koningsdag 2022

Tips om samen te doen met Koningsdag 2022

Tips om samen te doen met Koningsdag 2022

19 april 2021

Laatste update: 26 april 2022

Woensdag 27 april is het alweer Koningsdag. Het is de eerste Koningsdag na alle nare maatregelen en de kinderen kunnen weer genieten van alle leuke activiteiten die georganiseerd worden in de buurt. Ga jij dit jaar naar een vlooienmarkt of vier je het lekker thuis? Hier vind je in ieder geval twee tips om leuk samen te doen met de kinderen. 

Wat te doen met Koningsdag 2022

In heel het land is het natuurlijk feest, maar in Maastricht is het extra gezellig. Daar doet de koninklijke familie de traditionele optocht en het belooft reuze gezellig te worden. We kunnen weer genieten van de leukste spelletjes en optredens langs de route van de familie. De optocht wordt uitgezonden vanaf 10:45 op NPO1 en de hoogtepunten van de dag kun je vanaf 19:00 zien op NPO1. Handig als je een drukke dag voor de boeg hebt. 

Activiteiten voor thuis

Zijn de drukke vrijmarkten, kermissen en braderieën niks voor jou? Er zijn nog genoeg activiteiten die er een hartstikke gezellige feestdag van kunnen maken. Denk aan oud-Hollandse spelletjes zoals spijkerpoepen of koekhappen, of leuke bord- of kaartspelletjes. Liever creatief bezig? Waarom niet lekker samen gaan knutselen of in de keuken staan om iets overheerlijks te bakken?

Oranje kroon maken

Er is natuurlijk geen Koningsdag zonder koning. En wat is een koning zonder kroon? Ga samen aan de slag met het maken van dit majesteitelijke hoofddeksel. Vandaag is jouw (oppas)kindje voor één dag koning of koningin!


Dit heb je nodig:

 • oranje papier (of andere vrolijke kleuren)
 • een schaar
 • wasknijpers
 • lijm of een nietmachine
 • een splitpen
 • gaatjestang of perforator
 • plakkristallen of andere versiering

Zo maak je de kroon:

 1. Knip een brede strook uit een groot vel papier. Groot genoeg dat ie om je hoofd past. Veel papier over? Knip het overbodige weg, maar zorg wel dat je een beetje overlap overhoudt!
 2. Smeer het uiteinde in met een laagje lijm en plak de randen aan elkaar vast, zodat je de basis van de kroon hebt. Dit kan ook met een nietje.
 3. Knip 6 stroken van 5 cm breed uit het papier. Smeer aan de onderkant een beetje lijm en maak (of niet) ze vast aan de binnenkant van de kroon. Je kunt een wasknijper gebruiken om ze op hun plek te houden.
 4. Nu knip je 2 smallere stroken papier voor het boogje in de kroon. Plak of niet ze vast aan de binnenkant. Ook hier kun je wasknijpers gebruiken, zodat ze niet losschieten.
 5. Maak met een gaatjestang of perforator een gaatje in het midden van de twee rode stroken én bovenin alle oranje stroken.
 6. Knip een kroontje uit papier en laat onderop een stukje over. Vouw dat dubbel en maak er een gaatje in.
 7. Pak een splitpen en doe die eerst in het gaatje van het kroontje. Rijg daarna alle oranje stroken eraan vast door ze naar binnen te vouwen.
 8. Breng alles naar beneden en doe de splitpen door de rode stroken. Daarna doe je de onderkant van de pen open door de pootjes naar buiten te duwen.
 9. Je bent er bijna! Nog even versieren met plakkristallen en andere kleurrijke versiering en de kroon is af!

Oranje tompouce maken

Zin om lekker te kokkerellen? Met dit recept toveren jullie zo een paar overheerlijke tompoezen op tafel! En met oranje glazuur maak je er echte koninklijke gebakjes van. Bekijk het filmpje of volg de stappen hieronder.

Wat heb je nodig (voor 4 tompouces)?

 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 50 gram custard
 • 1 ei*
 • 500 ml melk
 • 50 gram kristalsuiker
 • poedersuiker
 • oranje kleurstof

Hoe maak je ze?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Het bladerdeeg mag nu voor 15 tot 20 minuutjes in de oven.
 3. Ondertussen kun je de banketbakkersroom maken. Meng met een garde het ei, de custardpoeder en de helft van de suiker goed door elkaar tot het een glad mengsel wordt.
 4. Verwarm de melk met de rest van de suiker in een steelpannetje. Let op: niet laten koken! Zodra de suiker helemaal is opgelost, zet je het vuur uit.
 5. Doe de helft van de warme melk beetje voor beetje bij het gele mengsel en blijf goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan.
 6. Nu kan het mengel terug in de pan bij de melk. Zet het vuur weer aan en blijf goed roeren tot alles een stevige room wordt.
 7. Voordat je de bakkersroom kunt gebruiken, moet het opstijven in de koelkast. Spreid het mengsel daarom uit in een ovenschaal en bedek het met vershoudfolie (een beetje aandrukken, zodat er geen lucht bij kan).
 8. Meng de oranje kleurstof met een paar druppels water en daarna de poedersuiker, om oranje glazuur te maken. Als het nog te dik is, kun je er voorzichtig een beetje extra water bij doen.
 9. Haal de bakkersroom na 5 minuten uit de koelkast, verdeel het over een laagje bladerdeeg en leg er een ander laagje bovenop.
 10. Nu alleen nog een mooie oranje versiering! Strijk met een lepel of kwastje de oranje glazuur over de bovenste laag bladerdeeg en klaar is kees!

*Let op: er wordt rauwe ei gebruikt in dit recept. Voor kleine kinderen en zwangere vrouwen wordt het afgeraden om rauwe eieren te eten, omdat ze extra gevoelig zijn voor de bacteriën die erin zitten.

Gratis aanmelden