Gastouder Apeldoorn

Overal in het land worden de wachtlijsten voor kinderopvang en buitenschoolse opvang steeds langer. Apeldoorn is hierin geen uitzondering. Steeds meer kinderdagopvanglocaties zijn overvol. Dit komt voornamelijk door de nieuwe kwaliteitseisen. Er waren in een klap 2500 pedagogisch medewerkers nodig en die zijn er simpelweg niet. Hierdoor zijn er minder kinderen op te vangen. De wachttijd is nu gemiddeld een jaar. Vaak moeten ouders dus al tijdens de zwangerschap zorgen voor een plek op de opvang. Met een beetje geluk kan het kind er dan terecht als het nodig is. Toch denkt niet iedereen hier over na tijdens een zwangerschap en zijn veel mensen te laat. Het kan ook zo zijn dat er iets verandert in je gezinssituatie en dat je opeens opvang nodig hebt. Voor die mensen is er vaak niet gelijk plek bij de opvang, maar gelukkig is er wel een oplossing.

Eisen gastouder

De oplossing voor dit probleem is een gastouder. Gastouders hebben minder vaak last van wachtlijsten en daarbij zijn er nog een aantal voordelen verbonden aan een gastouder. Zo moet een gastouder voldoen aan een aantal door de overheid gestelde eisen. Zo moet een gastouder in het bezit zijn van een:

  • Geldig diploma
  • Inschrijving bij het LKR
  • Inschrijving bij een ergens gastouderbureau
  • Verklaring Omtrent het Gedrag
  • Kinder-EHBO certificaat

Als de gastouder niet kan voldoen aan die eisen, heb jij geen recht op kinderopvangtoeslag. Het is dus belangrijk dat je deze zaken goed in de gaten houdt. Het voordeel wat deze eisen voor jou als ouder hebben, is onder andere dat je weet dat je kind in goede handen is. Je hoeft je geen zorgen te maken dat een gastouder niet weet wat er moet gebeuren als er een ongelukje gebeurd en dat is voor veel ouders een enorme geruststelling.

Voordelen gastouderopvang

Naast die eisen van de overheid, is het voor veel ouders ook een fijn idee dat hun kind veel individuele aandacht krijgt. De groepen bij een gastouderopvang zijn heel klein, waardoor je kind niet zal opgaan in de massa. Daarbij is een gastouderopvang vaak ook flexibeler. Je kunt de oppasafspraken maken naar wens en behoefte. Ook is het fijn dat je als ouder zelf de gastouder kunt kiezen. Je weet dus altijd wie je kind opvangt en komt niet voor verrassingen te staan. Hierdoor zit je kind ook niet elke dag een ander gezicht en dat kan voor zowel ouders als kinderen als prettig worden ervaren. Het is natuurlijk heel spannend voor een kind als er elke dag een nieuwe kinderleidster is. Bij een gastouderopvang is dat niet het geval. Als klap op de vuurpijl is een gastouderopvang ook nog eens een stuk goedkoper. Je kunt vaak per dagdeel afspreken, waardoor je niet onnodig voor een hele dag hoeft te betalen. Soms kun je zelfs in de avond afspreken. We moeten hier wel bij vermelden dat dat niet gangbaar is. Als je op zoek bent naar opvang voor in de avonduren, kun je soms beter kiezen voor een normale oppas. Dit zijn vaak scholieren die op zoek zijn naar een oppasbijbaantje. Zij zijn vaak wel beschikbaar in de avonduren.

Oppasland Premium

Bij Oppasland kun je zowel gastouderbureaus en gastouders in Apeldoorn vinden. Dit doe je heel eenvoudig door gratis een account aan te maken. Op dat account kun je duidelijk vermelden wie jij bent en waarnaar je op zoek bent. Zorg ervoor dat je je profiel zo volledig mogelijk invult, omdat volledige profielen door ons hoger in de zoekresultaten te zien zullen zijn. Je zult dus sneller te zien zijn als je zorgt voor een volledig profiel. Vergeet dus ook vooral niet om een fotootje toe te voegen. Gastouder kunnen jou nu een berichtje sturen als ze een plekje vrij hebben. Hier kun je natuurlijk op wachten, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf berichten te sturen naar gastouders. In dat geval is het vereist dat je een Oppasland Premium account hebt. Berichten ontvangen is namelijk gratis bij Oppasland, maar versturen niet. Een Oppasland Premium account kost een vast bedrag per maand en is opzegbaar wanneer jij dat wilt. Je hebt geen maand opzegtermijn. Als je je account wilt opzeggen, dan gaat dat in gelijk als de volgende betaalperiode zou starten.

Kennismaking Gastouder

Bij Oppasland raden we aan om eerst even met de gastouder te gaan praten, voordat je besluit om je kind daarheen te sturen. Het is belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij de gastouder en dat je achteraf niet verrast wordt. Vraag de gastouder gerust alles wat je wilt weten. Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt bij de werkzaamheden van de gastouder en hoe een dag daar eruit zal zien voor je kleine spruit. Alleen dan kun jij met een gerust hart aan het werk of naar je studie.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ouders zoeken een gastouder in Apeldoorn?
Wat is het gemiddelde geboden uurtarief in Apeldoorn?