Bij Oppasland komen gastouders en ouders bij elkaar

Gastouder worden kan goed in een grote stad als Amsterdam. De werkgelegenheid is daar gigantisch goed, waardoor in veel gezinnen beide ouders aan de slag zijn gegaan. Het is lastig om als tweeverdieners de zorg van je kinderen altijd op je eigen schouders te nemen. Dankzij de stijgende wachttijden bij de kinderopvang wordt het nog lastiger. Veel ouders moeten daarom op zoek naar een alternatief. Het beste alternatief is een gastouder. Je hebt dezelfde voordelen als bij de kinderopvang, alleen de daadwerkelijke opvang is wel een stuk kleiner. Hierdoor krijgen je kinderen de aandacht die ze nodig hebben.

Wettelijke eisen gastouderschap

Een gastouder worden is niet iets wat je zomaar kunt doen. Vanuit de overheid zijn hier duidelijke afspraken over gemaakt en er zijn ook een aantal voorwaarden aan verbonden. Voor ouders zijn deze voorwaarden juist heel prettig, omdat ze weten dat ze hun kinderen in capabele handen laten. Het is voor veel ouders best wel een stap om de zorg van de kinderen in de handen van een ander te leggen en op deze manier is dat toch wel wat makkelijker. Om een gecertificeerde gastouder te zijn moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • EHBO-certificaat gericht op kinderen
  • Een geldig diploma van deze lijst, een goed gastouderschap-certificaat of een ervaringscertificaat MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn
  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  • Inschrijving in het Personenregister Kinderopvang (PRK)

Naast deze harde eisen is het ook belangrijk dat een gastouder tijdens de werkuren telefonisch bereikbaar is en dat de eigen kinderen op het moment van oppassen niet onder eigen toezicht staan. Daarbij moet de gastouder ook nog de nodige kennis opdoen over het pedagogisch beleidsplan van het gastouderbureau en de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid en de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling kennen.

Maak een profiel aan op Oppasland

Er zijn dus een hoop voorwaarden verbonden aan het gastouderschap. Daarbij kan het voor zowel gastouder en ouder lastig zijn om een goede match te vinden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er een klik is tussen het kind en de gastouder. Veel ouders vinden het lastig om een goede gastouder te vinden, maar gelukkig kan Oppasland daarbij helpen. Zowel ouder als gastouder kunnen een profiel aanmaken op Oppasland. In dat profiel kunnen ze precies vertellen waar ze naar op zoek zijn, zodat ze gericht kunnen zoeken en zijzelf ook gevonden kunnen worden.

Oppasland kun je in eerste instantie helemaal gratis gebruiken. Je kunt je gratis registreren en ook het maken van een profiel is helemaal gratis. Als je ervoor zorgt dat het profiel ook volledig is ingevuld, is het makkelijker om iemand te vinden. Het is op Oppasland namelijk zo dat profielen die volledig ingevuld zijn, hoger in de zoekresultaten verschijnen. Het is daardoor wel makkelijker om gevonden te worden en de kans is groter dat je een berichtje ontvangt. Reageren op een gestuurd berichtje is altijd gratis bij Oppasland. Als je echter zelf berichtjes wilt gaan sturen naar gastouders, dan is daar een Premium account voor nodig. Met Oppasland Premium kun je onbeperkt berichten sturen naar gastouders in jouw eigen omgeving. Zo vind je een stuk sneller een oplossing die past bij jouw situatie.

Een gastouder vinden

Bij Oppasland raden we wel altijd aan om even kennis te maken met de andere partij. Het is belangrijk om goed duidelijk te hebben om wat voor persoon het gaat en of diegene daadwerkelijk past bij jouw wensen en voldoet aan jouw eisen. Wees als ouder ook vooral niet bang om vragen te stellen aan de gastouder. Diegene gaat passen op de kinderen en je moet vooraf wel weten wie je tegenover je hebt en hoe die persoon dat voor zich ziet. Vraag bijvoorbeeld eens naar een typische oppasdag met de gastouder. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe je kinderen een dag daar gaan beleven.

Als je een gastouder gevonden hebt, is Oppasland Premium op den duur niet meer nodig. Je kunt het abonnement dan stopzetten. Oppasland Premium is een doorlopend abonnement, wat inhoudt dat dit abonnement elke periode weer vernieuwd wordt totdat jij het abonnement opzegt. Oppasland opzeggen kan gelukkig wel eenvoudig via je eigen persoonlijke profielpagina. Oppasland heeft daarbij ook geen opzegtermijn. Als jij opzegt voor het einde van de betaalperiode, dan zal je abonnement gelijk stopgezet worden als de volgende periode begint. Zo betaal je altijd alleen wat je nodig hebt en dat is wel zo prettig.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ouders zoeken een gastouder in Amsterdam?
Wat is het gemiddelde geboden uurtarief in Amsterdam?