5 redenen waarom samen muziek maken heel belangrijk is

5 redenen waarom samen muziek maken heel belangrijk is

5 redenen waarom samen muziek maken heel belangrijk is

25 juni 2020

Laatste update: 08 april 2021

Als je vaak op kinderen past, dan kan het soms best lastig zijn om leuke dingen te bedenken. Je wilt niet elke dag hetzelfde doen met de oppaskinderen en na het zoveelste spelletje Memory, wil je weleens iets anders samen doen. Gelukkig is er een bezigheid die zowel leuk is voor het kind als voor jou als oppas, namelijk: muziek maken! Zeker jongere kinderen kunnen hier later veel voordelen van ondervinden. Pak de trommels uit de kast of knutsel ze samen en begin met het maken van muziek. Als je nog niet overtuigd bent, vertellen we je graag wat dit kan doen voor je oppaskindje.

1. Baby’s worden kalm

Wanneer een baby onrustig is, kan een kinderliedje helpen. Tussen de zes en negen maanden krijgen baby’s te maken met verlatingsangst. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om hier mee om te gaan, maar als een baby gaat huilen omdat papa en mama er niet zijn, zul je creatief moeten zijn. Muziek kan in dat geval je redding zijn. Baby’s reageren over het algemeen goed op muziek. Ze worden er kalmer van en het bevorderd ook de taal- en spraakontwikkeling. Kies bijvoorbeeld voor een muziekdoosje of een cd met kinderliedjes. Het huilende kind zal snel een stukje rustiger zijn.

2. Taal leren wordt makkelijker

Het leren van woorden en klanken is best lastig voor kinderen en voor de een duurt dit langer dan bij anderen. Je kunt als oppas wel een handje helpen door veel muziek te laten luisteren. Kinderen leren op die manier klanken te onderscheiden en woorden te leren kennen. Het fijne aan muziek is dat het ook een aanstekelijk deuntje heeft. Het onthouden van woorden en klanken wordt hierdoor iets gemakkelijker.

3. Gevoelens uiten

Voor kinderen is het niet altijd makkelijk om duidelijk te maken wat ze voelen. Ze kunnen boos zijn, verdrietig of juist blij. Door muziek te maken, kunnen kinderen deze gevoelens beter uiten en laten zien hoe ze zich voelen en daarbij leren ze zelf ook beter omgaan met emoties. De verschillende liedjes kunnen troost bieden en zelfs woede wat wegnemen.

4. Zelfvertrouwen stijgt

Zeker als kinderen iets ouder worden en zelf muziek kunnen maken, dan is het uitstekend voor het zelfvertrouwen wanneer je laat zien dat je geniet van hun optreden. Doordat zij zien dat jij het goed vindt wat ze doen, zullen ze daar voldoening uit halen en een beter zelfbeeld krijgen. Hierdoor kun je als oppas enorm bijdragen aan een beter zelfbeeld later in het leven. Neem daarom altijd de tijd om even rustig te gaan zitten en te luisteren als het kind een kleine show wil opvoeren.

5. Gezelligheid

Zeg nu zelf: als ergens een muziekje draait, komt dat de sfeer enorm ten goede, toch? In huis is dat niet anders. Kinderen voelen zich nu eenmaal sneller op hun gemak bij jou als oppas, omdat de sfeer goed is. Zet daarom altijd een muziekje op en zeker als jullie samen iets gaan doen, zoals bakken of opruimen is die sfeer heel bevorderlijk. Samen zingen tijdens activiteiten bevorderd de concentratie en dat wat jullie samen doen wordt een stuk leuker.

Kortom, er zijn genoeg redenen om samen muziek te maken. Zo maak je van je oppaswerk echt iets leuks en help je het kind in zijn of haar ontwikkeling. Ben jij nog op zoek naar leuk oppaswerk in de buurt? Meld je dan gratis aan bij Oppasland en vind een oppasbaan die bij je past.  

Gratis aanmelden