Je zoekopdracht leverde te weinig resultaten op. We hebben de zoekafstand automatisch vergroot.

Gastouder Utrecht

In Utrecht is het goed gesteld met de werkgelegenheid. Is daarom ook niet gek dat in veel gezinnen beide ouders werk hebben gevonden. Als je dat wil combineren met werk, zul je in de eerste jaren creatief moeten zijn. Als de kinderen nog niet naar school gaan, is er iemand nodig die overdag op de kinderen past. Veel ouders kiezen dan voor een gastouder of kinderdagverblijf, omdat deze oplossingen een stuk voordeliger zijn door de kinderopvangtoeslag. Ben jij op zoek naar een gastouder in de omgeving Utrecht? Meld je dan vandaag nog aan bij Oppasland en vind een gastouder die bij jouw gezin past.

Verschil gastouder en kinderdagverblijf

Als jij nog twijfelt of je een gastouder of kinderdagverblijf moet inschakelen om je te helpen bij het opvangen van je kind(eren), is het verstandig om de verschillen tussen deze twee opvangvormen te weten. Zo is het belangrijkste verschil dat een gastouderopvang veel kleiner is dan een kinderdagverblijf. Bij een kinderdagverblijf kunnen groepen zijn van om en nabij de 15 kinderen. Bij een gastouderopvang ligt dit aantal op maximaal zes kinderen. Hierdoor is er veel persoonlijke aandacht voor de kinderen. Bovendien staat op de groep van een gastouder maar één gastouder. Bij een kinderdagverblijf wordt de groep geleid door meerdere kinderleid(st)ers, waardoor je kinderen op een dag meerdere gezichten te zien krijgt. Dit kan best overweldigend zijn als je kind moeite heeft met veranderingen.

Een ander groot verschil is de flexibiliteit van de opvang. Een kinderdagopvang zit vaak gebonden aan vaste openingstijden. Als jij dan onregelmatige werktijden hebt, is het best lastig om dat te combineren. Een gastouder bepaalt de eigen werktijden, waardoor er vaak meer mogelijk is en jij dus best een keertje iets later je kinderen kunt ophalen. Wat veel ouders daarbij ook als een positief iets zien, is het gebrek aan wachtlijsten. In Utrecht zijn de wachtlijsten het hoogste van heel Nederland en sommige ouders moeten dan meer dan een jaar wachten tot ze eindelijk opvang kunnen regelen voor hun kinderen. Gelukkig is er bij gastouders nog genoeg plek.

Kinderopvangtoeslag

Een misvatting is bij gastouders vaak dat je als ouder geen recht hebt op kinderopvangtoeslag. Gelukkig is dit niet het geval en kun je dit ook krijgen als je je kind laat opvangen door een gastouder. Het is dan wel van belang dat de gastouder voldoet aan een aantal door de overheid gestelde eisen, zoals:

  • In het bezit te zijn van een geldig diploma en kinder-EHBO certificaat.
  • Ingeschreven staan bij een LRK-erkend gastouder bureau.
  • Zelf ingeschreven staan bij het personenregister kinderopvang.
  • Een geldig Nederlands identiteitsbewijs hebben.
  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag hebben.
  • Werken volgens het pedagogisch beleidsplan, het veiligheids- en gezondheidsbeleid en de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling van het gastouderbureau.

Het is dus belangrijk dat je deze zaken altijd controleert als je zeker wilt zijn dat je zelf recht hebt op kinderopvangtoeslag. Een trotse gastouder zal er nooit moeilijk over doen om deze zaken aan jou te laten zien.

Registreren bij Oppasland

Wil jij ook graag dat een gastouder de zorg voor jouw kind overneemt als jij op je werk bent? Bij Oppasland melden zich massaal zoekende gastouders aan die een plekje over hebben in hun opvang. Ook kun je hier ook terecht als je een gastouder aan huis zoekt. Wat voor gastouder ook past bij jouw gezin, bij Oppasland vind je altijd iemand die geschikt is. Wil jij graag gebruikmaken van Oppasland? Meld je dan vandaag nog aan. Maak een profiel aan en vertel daar precies wat je zoekt. Je kunt aangeven wanneer je oppas nodig hebt en hoeveel je bereid bent te betalen. Gastouders kunnen dan kijken of zij jou kunnen bieden wat je zoekt en als dat inderdaad het geval is, kunnen zij jou een berichtje sturen. Jij kunt op jouw beurt volledig gratis reageren op dat bericht. Reageren is namelijk altijd gratis bij Oppasland.

Oppasland Premium

Duurt deze manier van oppas vinden jou echter te lang? Kies dan voor een Oppasland Premium account. Met dit account kun jij onbeperkt berichten sturen naar oppassers en gastouders bij jou in de buurt. Bovendien kun je reviews schrijven en ontvangen. Als je gebruikmaakt van Oppasland Premium betaal je maandelijks een vast bedrag. Je kunt dit account op ieder gewenst moment activeren en opzeggen in je persoonlijke account. Er zit nooit een opzegtermijn vast aan Oppasland Premium. Zodra jij opzegt zal je account gelijk stopgezet worden als de nieuwe betaalperiode aanvangt. Vraag jij 1 november Oppasland Premium aan en zeg jij op 30 november op? Je zult dan gelijk per 1 december teruggezet worden naar een gratis account. Je zit bij Oppasland Premium hierdoor nooit ergens aan vast.

Kennismaken met de gastouder

Als je eenmaal contact hebt gelegd met een gastouder, raden wij altijd aan om kennis te maken voordat je het kind erheen brengt. Bespreek in dat gesprek de dingen die voor jou als ouder belangrijk zijn en vraag ook om de gegevens voor kinderopvangtoeslag. Zorg ervoor dat je een goed gevoel hebt bij de gastouder, zodat jij met een gerust hart naar je werk kunt vertrekken. Heb je na het gesprek geen goed gevoel bij de gastouder? Geen probleem! Kijk vooral verder naar een andere gastouder. Er zit ongetwijfeld een gastouder tussen die perfect aansluit bij jouw gezin. Zorg er wel voor dat je dit de gastouder vertelt, zodat diegene ook verder kan zoeken naar een gezin dat het lege plekje in de opvang kan opvullen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ouders zoeken een gastouder in Utrecht?
Wat is het gemiddelde geboden uurtarief in Utrecht?