Er zijn 21 gastouders in Breda

Gastouder Breda

In Breda trekt de economie steeds verder aan, wat betekent dat steeds meer ouders gaan werken. Het is niet altijd makkelijk om een drukke carrière te combineren met kleine kinderen. Veel ouders staan daarom ook te springen om wat hulp. Helaas zitten de kinderdagopvang vaak vol en komt je kind al snel op de wachtlijst te staan. Die wachtlijst kan oplopen tot een jaar en dat is natuurlijk niet te doen als je snel een oppasmogelijkheid zoekt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een ongediplomeerde oppas, maar veel ouders vinden het toch prettiger als hun kinderen opgevangen worden door een gediplomeerde oppas. Een 'normale' oppas is vaak een scholier of student die op zoek is naar een oppas bijbaantje. Een goed alternatief voor deze oppas is dan een gastouder.

Eisen gastouder

Een gastouder wordt je niet zomaar. Er zijn strenge eisen die gesteld zijn vanuit de overheid, zodat je een aanvraag kunt doen voor kinderopvangtoeslag. Die toeslag krijg je alleen als de gastouder ook daadwerkelijk specialistische zorg kan bieden. Een gastouder moet in ieder geval in het bezit zijn van de volgende zaken:

  • Geldig diploma of certificaat
  • Kinder-EHBO certificaat
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Inschrijving Personenregister Kinderopvang
  • Inschrijving bij een gastouderbureau met een LRK-registratie

Naast deze harde eisen, is de manier van opvangen ook van belang. Zo mag een gastouder niet meer dan zes kinderen van 0 tot 13 jaar opvangen. Dit is inclusief de eigen kinderen tot 10 jaar. Daarbij mag een groep maximaal vijf kinderen van jonger dan 4 jaar tegelijk opvangen. In de leeftijdscategorie van 0,1 jaar oud mogen maximaal 4 kinderen opgevangen worden. Deze regels dienen allemaal nageleefd te worden als de ouder recht wil hebben op kinderopvangtoeslag.

Vind een geschikte gastouder

Net als bij een oppas, is het belangrijk dat je gericht op zoek gaat naar een geschikte gastouder. Bedenk wat voor karaktereigenschappen je belangrijk vindt en ga van daaruit op zoek naar een geschikte ouder. Je kunt natuurlijk het hele internet afspeuren, maar Oppasland wil die zoektocht graag wat eenvoudiger voor je maken. Bij ons registreren zich dagelijks nieuwe gastouders die op zoek zijn naar kinderen om op te vangen. Als ouder kun jij je ook registreren bij Oppasland. Je kunt dan in je profiel aangeven waar je naar op zoek bent. Laat ook gelijk weten voor welke momenten op de dag je opvang zoekt. Gastouders die plek hebben in hun opvang, kunnen dan een berichtje sturen naar jouw Oppasland account. Jij kunt vervolgens gratis reageren op het gestuurde bericht.

Wij snappen het ook dat je niet altijd zin hebt om te wachten tot iemand anders jou een berichtje stuurt. Je wilt misschien liever het heft in eigen handen nemen. In dat geval is het raadzaam om een Oppasland Premium account te nemen. Met Oppasland Premium kun jij zelf als eerste een berichtje sturen naar de gastouders die voldoen aan jouw eisen. Voor een Oppasland Premium account betaal je een vast bedrag per maand dat stopt als jij het weer opzegt. Gelukkig kan dat heel eenvoudig via je eigen profielpagina.

Kennismaken

Als je eenmaal een gastouder gevonden hebt die voldoet aan de door jou gestelde eisen, is het altijd raadzaam om een afspraak te maken. Zo kunnen jullie even kennismaken en kun je kijken of jij een goed gevoel hebt bij diegene. Wees vooral niet bang om vragen te stellen. Het is natuurlijk niet niks om de zorg voor je kinderen in de handen van een ander te leggen. Vraag dus gerust naar de andere kinderen en hoe een dag op de gastouderopvang er normaliter uitziet. Al deze zaken zijn van belang, zodat jij met een gerust hart naar je werk kunt gaan.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

Als je eenmaal een geschikte gastouder gevonden hebt, is het slim om je aanvraag voor kinderopvangtoeslag in gang te zetten. Er zijn maxima verbonden aan de toeslag, want helaas is dat potje ook niet oneindig. Een ouder mag over maximaal 230 uren per kind per maand toeslag aanvragen. Toch kan het zijn dat je maximum lager is, omdat je bijvoorbeeld minder werkt. Je kunt in dat geval meer zorg op je nemen. Om zelf uit te rekenen wat je kunt aanvragen hebben we een handig voorbeeld sommetje gemaakt. Deze som kun je uitvoeren met je eigen situatie.
Stel; jij werkt 32 uur en je partner werkt 40 uur. Voor de toeslag wordt dan gekeken naar jouw gewerkte uren.

De som wordt dan:
32 uur x 140 % = 44,8 uur.
44,8 uren x 52 weken per jaar: 12 = 194,1 uur per maand.

Je mag in deze situatie 194 uur per kind per maand aanvragen.

Als je meer opvang nodig hebt, kun je dit nog steeds afnemen. Over die uren krijg je alleen geen vergoeding. Hetzelfde geldt voor de maximumprijs. De overheid heeft een maximum uurtarief voor een gastouder vastgelegd, maar als jouw gekozen gastouder duurder is kun je het verschil zelf bijbetalen. Op die manier kun je zelf beslissen hoeveel opvang je kind moet krijgen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ouders zoeken een gastouder in Breda?
Wat is het gemiddelde geboden uurtarief in Breda?