Gastouder vinden via Oppasland

Er zijn een hoop ouders die overdag hulp zoeken bij de opvang van kinderen. Je kunt in die gevallen kiezen voor een kinderopvang of een gastouder. Welke jij kiest is afhankelijk van je eigen wensen en de behoeftes van je kind. Om dat te kunnen bepalen, dien je wel te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee vormen van opvang. Gelukkig maakt het tegenwoordig niet meer uit waar je woont. Of je nu in Amsterdam, Groningen of Elburg woont, er is op Oppasland altijd een gastouder in de buurt die jouw kinderen overdag graag opvangt.  

Verschil kinderdagverblijf en gastouderopvang

Het verschil tussen deze twee uitermate populaire vormen van opvang is voornamelijk de grootte van de opvang. Een gastouderopvang mag maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Hierdoor zal je kind niet in een te grote groep opgevangen worden en is er veel persoonlijke aandacht. Daarbij is het voor het kind makkelijker om een band te creëren met de gastouder, omdat het kind hetzelfde gezicht ziet. Elke dag weer. Bij een kinderopvang wisselen de groepsleidsters dikwijls, waardoor het kind vaak geconfronteerd wordt met nieuwe gezichten. Dit kan best stressvol zijn.

Vervanging bij ziekte

Toch zijn er ook redenen waarom je juist wel voor een kinderopvang zou moeten kiezen. Eén van deze redenen is dat je je als ouder geen zorgen hoeft te maken over ziekte. Bij een kinderopvang zorgt de kinderopvang zelf voor vervanging. Jij hoeft als ouder zelf geen alternatief achter de hand te houden voor het geval dat de kinderleidster ziek wordt. Bij een gastouder ligt dit anders. Het is een zelfstandige opvang, waardoor je bij ziekte gewoonweg geen opvang hebt. Gelukkig komt dit zelden voor, omdat gastouders zelf dan ook geen inkomsten hebben.

Flexibiliteit

Een groot voordeel van gastouders boven de kinderopvang is de flexibiliteit. Als jij onregelmatige tijden hebt op je werk en je soms iets later thuis bent dan gepland, kan je bij een gastouder in overleg heel veel. Er zijn geen vaste openingstijden, omdat de gastouder zelf bepaald wanneer er gewerkt wordt. Bij een kinderopvang zijn de leidsters vaak gebonden aan vaste openingstijden, waardoor jij je daar als ouder aan zult moeten houden.

Opleiding gastouder

Net als bij een kinderdagverblijf is ook een gastouder gebonden aan strenge eisen vanuit de overheid. Zo moeten ze altijd in het bezit zijn van een geldig diploma. Op de site van Rijksoverheid vind je een overzicht van diploma’s die geldig zijn om als gastouder aan de slag te gaan. Naast een dergelijk diploma is het ook van belang dat de gastouder voldoet aan de volgende eisen:

Deze zaken zijn van belang voor jou als ouder, omdat je alleen kinderopvangtoeslag ontvangt als je gastouder aan deze voorwaarden voldoet. Het is dus van belang dat je deze zaken navraagt, zodat je achteraf niet met een hoge kostenpost blijft zitten. Als je gastouder voldoet aan deze eisen, vinden ze het hoogstwaarschijnlijk geen enkel probleem om deze zaken te laten zien.

Gastouder vinden

Als jij jouw kinderen ook graag op wil laten vangen door een gastouder, kun je je inschrijven bij Oppasland. Gastouders melden zich massaal aan op dit platform om op die manier nieuwe kinderen te vinden die zij kunnen opvangen. Maak vandaag zelf nog een profiel aan op Oppasland en vertel in dat profiel waar je precies naar op zoek bent. Zoek je een gastouder aan huis dan kun je dat in je profiel vermelden, zodat je enkel reacties krijgt van gastouders die oppassen bij het gezin thuis. Ook de tijden van opvang zijn van belang, omdat gastouders niet altijd alle tijdvakken beschikbaar hebben voor opvang. Noteer dus duidelijk wanneer het opvangmoment is, zodat je alleen reacties krijgt waar je wat aan hebt. Mocht je een reactie krijgen van een gastouder, dan kun je hier bij Oppasland helemaal gratis op reageren. Voor reageren op berichten van anderen, rekent Oppasland nooit iets. Op die manier kun jij volledig gratis gebruikmaken van Oppasland.

Oppasland Premium

Gastouders zelf maken ook een profiel aan, dus jij kunt als ouder zelf op zoek gaan naar een gastouder die bij jouw wensen past. Als je iemand gevonden hebt, kun je diegene ook zelf een bericht sturen. In dat geval dien je een Oppasland Premium account te hebben. Met dat account kun je onbeperkt berichten sturen naar gastouders en daarbij ook reviews plaatsen en ontvangen. Hierdoor kun jij optimaal gebruikmaken van Oppasland en vind jij hopelijk snel een gastouder die bij jouw gezin past. Voor dit account betaal je een vast bedrag per maand. Je kunt dit account op ieder gewenst moment aanvragen en opzeggen, waardoor je nooit ergens aan vast zit. Dit doe je allemaal heel eenvoudig via je persoonlijke accountinstellingen. Je hebt overigens niet eens een opzegtermijn. Zodra je Oppasland opzegt, zullen de Premium functies direct met ingang van de nieuwe betaalperiode gestopt worden. Je betaalt bij Oppasland dus alleen voor de maanden dat je Oppasland ook echt gebruikt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ouders zoeken een gastouder in Nederland?
Wat is het gemiddelde geboden uurtarief in Nederland?